gospodarstvo

Sevniška Kopitarna okrevala in zlagoma raste

22.1.2015 | 13:20 | STA, M. M.

Foto: R. Ž., arhiv DL

Foto: R. Ž., arhiv DL

Sevnica - Sevniška Kopitarna, ki po prestrukturiranju v zadnjih letih zaposluje 130 ljudi, je lani ustvarila 8,1 milijona evrov prihodkov in svojo prodajo glede na predlansko povečala za približno 12 odstotkov. Hkrati je ustvarila 60.000 evrov dobička oz. dvakrat več kot predlani. Za letos napoveduje triodstotno rast prihodka in deset novih delovnih mest.

Generalni direktor Kopitarne Sevnica Marjan Kurnik je povedal, da za letos načrtujejo prodajo v znesku približno 8,35 milijona evrov in približno 200.000 evrov oz. trikrat večji dobiček od lanskega.

To sicer ni kakšen visok znesek, je ocenil, a dodal, da za Kopitarno, ki je še leta 2010 poslovala z 230.000 evri izgube, pomeni napredek. Družba je nato leta 2011 pridelala 80.000 evrov izgube. Leta 2012 je že poslovala z 22.000 evri in predlani s 27.000 evri dobička.

Podjetje od leta 2012 posluje pozitivno, njihov dobiček zlagoma raste, rast družbe pa je posledica celostne prenove poslovnega modela. Kopitarna je proizvodnjo svoje obutve preselila v Srbijo, med drugimi ukrepi pa uvedla vrsto novih izdelkov in število lastnih trgovin s štirih povečala na 30.

Teh imajo v Sloveniji 16, na Hrvaškem deset in v Srbiji štiri. Letos bodo odprli še štiri nove, po dve v Sloveniji in na Hrvaškem. V njih bodo zaposlili osem novih prodajalcev, sicer pa nameravajo dva delavca letos zaposliti še v informatiki. Šest novih delavcev bodo zaposlili v Sloveniji in štiri na Hrvaškem, je pojasnil direktor.

V svojih trgovinah ustvarijo znatni del svojih prihodkov, okrepili pa so tudi izvoz. Lani so izvozili 64 odstotkov svojih izdelkov, Kopitarnina bruto dodana vrednost na delavca pa se je lani povečala za 13 odstotkov in znaša približno 23.500 evrov.

Znesek bančnih posojil so lani znižali za 350.000 evrov. Bankam sicer dolgujejo še nekaj malega več kot milijon evrov, navedeno vsoto pa nameravajo letos znižati še za 300.000 evrov, je še napovedal Kurnik.

Kopitarna, ki približno tri petine prihodkov ustvari s prodajo obutve, ob tej izdeluje še čevljarska kopita, podplate in napenjalce za čevlje. Kar 95 odstotkov slednjih izvozi.

Polovica njihove obutve je namenjena pomladi, poletju in prostemu času. Drugo polovico pa predstavlja poklicna obutev za zdravstvene delavce, s katero prodirajo širše na evropski trg.

Zaradi položaja na trgu in cene dela so v Kopitarni leta 2009 začeli program prestrukturiranja in spremembe poslovnega modela, devet desetin proizvodnje obutve pa so prenesli v Vojvodino. V Zemunu pri Beogradu imajo lastno podjetje, proizvodnja obutve pa v glavnini poteka pri kooperantih.

Kopitarna, ki je leta 2009 redno zaposlovala 270 ljudi, jih v svoji skupini sedaj zaposluje približno 170. V Sloveniji jih je zaposluje 130, od tega 110 v Sevnici, 20 pa v svoji slovenski prodajni mreži.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava