dolenjska

Da bi Šentjernejski sejem obstal

24.1.2015 | 20:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Pujski so bile edine živali na današnjem živinskem sejmu.

Pujski so bile edine živali na današnjem živinskem sejmu.

Šentjernej - Na današnjo soboto je v Šentjerneju spet potekal tradicionalen sejem, kot vsako drugo in četrto soboto v mesecu že mnogo, mnogo let. Šentjernejski sejem ima namreč dolgoletno tradicijo, menda ga prirejajo že več kot 150 let.

Majda Kavšek, Radko Luzar, Janez Selak in Stane Bregar.

Majda Kavšek, Radko Luzar, Janez Selak in Stane Bregar.

A kljub odličnim pogojem po prenovi in izgradnji nadstrešnice za živali pred tremi leti, ki je Občino Šentjernej kljub nepovratnim evropskim sredstvom dosti stala, ni najbolje obiskan. Zlasti živinski del sejma je zelo prazen, na sejmu je mogoče kupiti le mlade pujske, drugih živali ni. In tako ni bilo le danes, ampak vse leto.

Da bi Šentjernejski sejem obstal

Kaj storiti, da bo drugače, so se spraševali na današnjem sejmu, ko je Občina Šentjernej na sejmiščnem prostoru organizirala okroglo mizo z naslovom Prihodnost šentjernejskega sejma. Župan Radko Luzar meni, da bi bilo dobro najti koncesionarja, ki bi razmišljal kot podjetnik in bi se 24 ur na dan ubadal, kaj s sejmom in kako ga oživiti. Zdaj s sejmom upravlja občina oz. njeno podjetje Ekološka družba Šentjernej, ki se sicer trudi, a pravih rezultatov ni. »V sejem bi bilo potrebno vložiti dosti denarja, kakih sto tisoč evrov, morda bi se našli privatni vlagatelji, ki bi bili pripravljeni dati kak svoj prihranek kot kapitalski vložek. Urediti je treba razstavno-stojničarski prostor, gostinski del, sanitarije, skratka iščemo poti in ideje, kako se stvari pravilno lotiti. V nekaj mesecih je potrebno narediti spremembo, tako ne gre več naprej,« je povedal župan.

V Ekološki družbi Šentjernej se po besedah direktorice Majde Kavšek trudijo že vseskozi za ohranitev tradicionalnega šentjernejskega sejma z živinskim delom. Zato so organizirali razne zanimive dogodke, tematske dneve, razstave, ipd., da bi ja privabili ljudi.

Svoja mnenja so Janezu Selaku, ki je vodil okroglo mizo, ter seveda ostalim zbranim na sejmu, med katerimi je bilo (pohvalno) tudi dosti občinskih svetnikov, zaupali tudi stojničarji, ki so vsi po vrsti menili, da bi morali najemnino za prostor vsaj za polovico znižati, saj so stroški z različnih koncev Slovenije s prevozom na sejem sicer preveliki, še zlasti, če ni kupcev. Ideja je bila tudi, da bi sejem potekal le enkrat mesečno in da bi ga moral vedno spremljati kak zanimiv program oz. dogajanje, pa tudi sicer bi mu bilo treba dati neko trajnejšo vsebino, »da bi ljudje vedeli, kaj bodo tu dobili, in bi za to prihajali,« je dejal eden od prodajalcev. Sejem bi moral postati ne le trgovski in gostinski dogodek, ampak tudi trenutek izobraževanja, druženja, ter tudi turistična destinacija. Treba se je učiti tudi s sejmov, ki dobro živijo, kot je npr. škofjeloški, je bilo slišati.

Da bi Šentjernejski sejem obstal

Razlogi za slab obisk

In kje se skrivajo razlogi za slab obisk sejma? Gotovo v vsesplošni krizi, kupna moč ljudi je manjša, manj je trgovanja, vse manj je tudi malih kmetov s po nekaj glavami živine, večji pa imajo direktne dobavitelje in kupce živali, tako da sejma ne potrebujejo. K ne najboljšemu obisku verjetno pripomore tudi stroga zakonodaja, ki zahteva pregled živali, urejeno dokumentacijo, plačane takse…

Predloge in ideje z današnje okrogle mize bodo na občini preučili in se odločili, kako naprej, da šentjernejski sejem ne bo zamrl, ampak da bo čim bolj živ.

‹ nazaj

Galerija (32)

@@@SEJEM024
SEJEM025
SEJEM026
SEJEM027
SEJEM028
SEJEM029
SEJEM030
SEJEM031
SEJEM032
SEJEM001
SEJEM002
SEJEM003
SEJEM004
SEJEM005
SEJEM006
SEJEM007
SEJEM008
SEJEM009
SEJEM010
SEJEM011
SEJEM012
SEJEM013
SEJEM014
SEJEM015
SEJEM016
SEJEM017
SEJEM018
SEJEM019
SEJEM020
SEJEM021
SEJEM022
SEJEM023

Komentarji (10)

24.1.2015 1 (1) (0)OceniSosedov Francelj 
Ne vem, kako to, da v Samoboru ni krize. Srečaš pa ogromno sosedov, več kot bi jih srečal v Šentjerneju! Žalostno, ampak resnično. Je pa tudi res, da se v Samoboru za manj denarja, veliko bolj kvalitetno na malicaš ali pa kupiš spodnje hlače, sadje in zelenjavo.
24.1.2015–2 (0) (2)Ocenivesna 
A je res potrebno tako mučenje živali, za rajo?
25.1.2015 1 (1) (0)OceniMilan 
Na Hrvaškem nimajo tako zaostrenih predpisov, pa tržna, veterinarskA in davčna inšpekcija jih ne buzerira vsepovprek. Gledajo malo čez prste, saj tako ohranjajo vsaj malo socialnega miru. Kar pa se cen tiče, počakajte, da dobijo evro.
25.1.2015 1 (2) (1)OceniKAPO DOL 
Bravo novemu županu Radku Luzarju,tri mesece kar je župan pa je že dvakrat povabil skupaj podjetnike,sedaj še kmete,se vidi da je sam pravi podjetnik in ve od česa vse skupaj živi,do konca mandata je napovedal novih 100 delovnih mest, organizirano predstavitev občinskega gospodarstva v tujini, olajšave pri investicijah!!! V naši občini Šocjan nimamo te sreče da bi bili deležni pozornosti župana,razen takrat ko je treba kaj nafehtat saj privatniki imajo gnar,a ne??? Če pogledaš na našo občinsko spletno stran potem človek lahko sklepa da gospodarstva v občini sploh ni,kaj če mi ta nebodigatreba!!! Zato je po 20 letih samostojne občine tudi podjetnikov polovico manj kot prej kar vse pove koliko je našim občinarjem mar zanas.Zgubil smo banko,govori se o selitvi pošte, kaj nam bo še ostalo,samo cerkev da bomo lahko hodil molt za boljše cajte ampak samo to ne bk pomagalo. Za konc pa še enkrat RADKO LUZAR Kapo dol za tak začetek županovanja, šentjernejčani lahko zrete z optimizmom v prihodnost z takim županom dobro ste izvolil.
25.1.2015OceniJan 
No no, davčni, tržni, sploh pa veterarski predpisi morajo biti spoštovani v popolnosti. Vendarle gre za hrano, nakup in prodajo in to ne more biti nekaj na črno in vsak malo po svoje. Predpise je potrebno spoštovat, ne pa se jokat ker jih je potrebno.
25.1.2015–1 (1) (2)Ocenijoze 
KAPO DOL...to je šele dobre tri mesece na oblasti se bo videlo čez štiri leta kaj je naredil g.Luzar,nič nebo,ker ne sega niti do kolen prejšnemu županu,kar se tiče vodenje občine,lahko je dober gospodarstvenik nič ne rečem,je pa tudi res, da je firma njegova,da je državna bi vodil kot jih veliko v Sloveniji,da ni denarja za plače delavcev.Sejem naj bi ostal samo apetiti so veliki,če vidite zraven Bregarja,ki je zapufan do platfona, poznano iz dobro obveščenih virov,a tukaj mu spet diši.
25.1.2015—   (1) (1)OceniKonjska figa 
Zdej smo se znašel že drgač, tako da ne rabmo plačevat nepotrebnih kvazimešetarjev, tako da mamo telefone pa ni treba živine poganjat da jo vsak firbec gleda. V Samobor pa še zmeraj hodmo, majo najbolšga odojka pa še kaj druzga, je to že postal kar "naš" sejem..................
26.1.2015 1 (1) (0)Ocenibibaleze 
Saj ni čudno ,če je Šentjernejski sejem skoraj prazen,kakšne cene pa občina postavlja za stojnice! Enkrat sem bila priča,ko je občinski redar prišel do prodajalca na stojnici in dobesedno začel vpiti na njega da če ne bo plačal ga drugič ne bo več spustil notri. Prodajalec mu je pokazal plačano položnico ( tudi meni) in to za 97 evrov,vendar redarju tudi to ni bilo dovolj! Jaz vem ,da za tako ceno in z takim obnašanjem redarja ne bi več prišla na sejem! Gremo pa v Samobor!
26.1.2015 1 (2) (1)Ocenibibagre 
res nej čudn d je sejem prazn - člouk ka je naredu tri grable pa dvej mjetle je anšpektor temu napisu taku kazen, da lahk kar ceu živlene dela za kazen - ka nas murate res iztrebt s tega područja - če je tu res pol pa mejte sejm za anšpektorje ne pa za nas plačevalce davkov - na sejmi pa naredte poligon za šulanje anšpektorjev - naj Vas bu sram banda anšpektorjev!!!
2.2.2015OceniMitja 
Bibagre, saj se ni potrebno pačiti in pisati z neko kvazi dolenjščino. Da bi človek kmalu prevajalca potreboval. Škocjan pa res nima drugega kot nekaj gostilen in res dobrega župnika. Pošta ima deljen delavni čas, lekarna pa nič veliko boljše. Nekajkrat sem želel dati zaslužiti sosedom pa mi ni uspelo. Očitno jih bodo kmalu priključili k naši občini?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava