Simfoniki proslavljajo tudi s harmoniko

26.1.2015 | 13:05

Simfonični orkester Glasbene šole Marjana Kozine (Foto: I. Vidmar)

Simfonični orkester Glasbene šole Marjana Kozine (Foto: I. Vidmar)

Jubilejni koncert orkestra ob letošnjem kulturnem prazniku sta predstavila ravnatelj Matija Slak in župan Gregor Macedoni. (Foto: I. Vidmar)

Jubilejni koncert orkestra ob letošnjem kulturnem prazniku sta predstavila ravnatelj Matija Slak in župan Gregor Macedoni. (Foto: I. Vidmar)

Matija Slak

Matija Slak

Novo mesto - Kot je že tradicija, bo Novo mesto kulturni praznik obeležilo s koncertom simfoničnega orkestra Glasbene šole Marjan Kozine, ki letos praznuje četrt stoletja delovanja. Bilo je 7. februarja leta 1990, ko se je v počastitev kulturnega praznika v Domu kulture simfonični orkester na pobudo in pod vodstvo tedanjega ravnatelja novomeške glasbene šole Zdravka Hribarja prvič predstavil javnosti.

Petindvajsetletnica delovanja novomeškega simfoničnega orkestra sovpada s 650-letnico Novega mesta, zato bo tradicionalni koncert ob kulturnem prazniku tokrat tudi del pomembnega jubileja mesta, je na današnji novinarski konferenci povedal župan Gregor Macedoni. "Simfonični orkester Novomeščani jemljemo kot nekaj samoumevnega, a je pravzaprav fenomen. Take stvari delajo Novo mesto regijsko središče. Kultura je državotvorni element naroda in vesel sem, da kulturne inštitucije v Novem mestu tako dobro delujejo. Ena teh inštitucij je tudi glasbena šola s simfonični orkestrom, v katerem imajo učenci priložnost, da osmislijo naučeno," je dejal.

Ravnatelj novomeške glasbene šole Matija Slak je predstavil letošnji repertoar, ki ga je orkester predstavil tudi že v petek v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Uvodni del bo posvečen klasikom - Gioacchinu Rossiniju in Uverturi Italijanke v Alžiru, Edwardu Elgarju in skladbi Chanson de Matin ter Petru Iljiču Čajkovskemu in Cvetličnemu valčku iz baleta Hrestač.

V navadi je, da novomeški simfonični orkester, ki danes šteje 96 članov, sedanjih in nekdanjih učencev in profesorjev šole, vsako leto v repertoar uvrsti tudi delo domačega avtorja. Tokrat je prišel na vrsto Mojmir Sepe s skico za klavir in orkester Pogled z gradu, kjer bo kot solistka nastopila pianistka Ana Čop, nekdanja učenka šole. V skladbi Astorja Piazzolle Milonga del Angel bo kot solist na harmoniki igral Tomaž Rožanec. Redni del koncerta bodo novomeški simfoniki pod taktirko Sandija Franka zaključili s Save the Last Dance for Me Doca Pomusa and Morta Shumana, ki jo je za simfonični orkester priredil fagotist Dejan Učakar iz glasbene šole Krško, edini gostujoči glasbenik v orkestru, kot solist pa se bo Novomeščanom predstavil pevec Matjaž Kumelj.

Ob petindvajsetletnici orkestra je glasbena šola izdala tudi zbornik, v katerem je z besedo, sliko, časopisnimi izrezki in koncertnimi listi predstavljeno četrtstoletno obdobje orkestra.

I. V.

Zvočni zapisi

Gregor Macedoni o kulturnem prazniku 2015

Matija Slak o programu prazničnega koncerta 2015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava