Ponosni na prvi lesen nizkoenergijski dom za starejše pri nas

26.1.2015 | 16:00

Ponosni na prvi lesen nizkoenergijski dom za starejše pri nas
Ponosni na prvi lesen nizkoenergijski dom za starejše pri nas

Kočevje - Prvi lesen dom za starejše občane, ki so ga postavili v Kočevju, predstavlja, poleg vrtcev in šol, nov mejnik lesene gradnje javnih objektov. Njegova posebnost je v izjemni energetski učinkovitosti in uporabi lesa ter naravnih materialov. Skoraj 3.000 m2 velik objekt so v Jelovici postavili v mesecu dni, sledila so dela do faze na ključ in urejanje okolice. Objekt je tako pripravljen za vselitev, so se pohvalili iz Jelovice.

S postavitvijo prvega lesenega doma za starejše v Sloveniji dokazujejo svoje znanje in izkušnje pri gradnji nizkoenergijskih objektov in hiš iz lesa. Gre za visoko energijsko učinkovit objekt, izdelan skladno z najnovejšimi evropskimi smernicami za oskrbo starejših oseb. Obenem objekt zagotavlja izjemno energetsko varčnost, zato lahko investitor pričakuje nizke stroške ogrevanja, uporabniki pa prijetno bivanje v objektu, so med drugim navedli v sporočilu za javnost.

Priprava projekta je zahtevala večmesečno delo različnih strokovnjakov, projektantov in statikov. Poseben izziv za Jelovico je bila organizacija projekta, od naročanja materialov, natančne izdelave lesenih montažnih elementov do logistike in transporta elementov na lokacijo, ki je bila usklajena z montažno objekta. Natančna izdelava lesenih elementov stavbe v proizvodnji je kasneje narekovala natančno postavitev objekta, ki je bil pokrit v dobrem mesecu dni, kar je za objekt takšnih razsežnosti nekajkrat hitreje od klasične gradnje.

Skoraj 3.000 kvadratnih metrov uporabnih površin v dveh nadstropjih se funkcijsko navezuje na obstoječ dom v bližini, a že na zunaj kaže drugačno vsebino. Od centralnega hodnika se na levo in desno stran odcepita dva enaka trakta v pritličju in nadstropju, kjer se nahajajo po osem enoposteljnih sob in dve dvoposteljni, kuhinje s shrambo ter jedilnice. Velike steklene površine v sobah omogočajo svetle prostore, lesena terasa v središču pa dodaten prostor za sprostitev. Na južni strani objekta je vrt za prostočasne aktivnosti.

Dom za starejše občane v Kočevju se odlično zliva z identiteto kraja, saj je les v najbolj gozdnati pokrajini v Sloveniji uporabljen kot konstrukcijski in obenem dekorativni element na zunanjem delu stavbe, so še zapisali.

M. M., foto: Jelovica

Galerija

Komentarji (5)

26.1.2015 1   (1)   (0)   Oceniorko 
super!
26.1.2015OceniLes je lep 
Seveda je lepo sedaj, ko je novo, vendar načrtovalci bi morali upoštevat, da les rabi tudi redno vzdrževanje, kar pa je zelo drago. Tako velike lesene površine bodo vsakih toliko let vsrkale na hektolitre zaščitnih premazov. V nasprotnem bodo posledice, kot jih na nevzdrževanem lesu vidite na novomeški avtobusni postaji. Vse prej kot lepo.
27.1.2015 2   (2)   (0)   OceniKobe 
Čestitamo! Poleg tega da je objekt lep, energetsko učinkovit, protipotresno bolj varen od betonskih konstrukcij in požarno bolj varen od kovinskih konstrukcij. Les veže tudi toplogredne pline in sicer kar 2 tone CO2/ eno tono lesa. Tako se z uporabo lesnih izdelkov zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov. Poleg tega je v izdelek vgrajene bistveno manj energije do 80 x manj kot npr. v aluminijast izdelek do 4 x manj kot v plastične izdelke. Kar dodatno zmanjšuje onesnaževanje. Iz vidika življenjskega cikla proizvoda je les možno popolnoma reciklirati. Torej tudi ko izdelek odsluži ni dodatnega onesnaževanja. V Avstriji ustvari lesarstvo za turizmom 2 največji BDP. V SLO pa se lesarstvo sistematično uničuje že desetletja.
27.1.2015 3   (3)   (0)   OceniKobe 
Edini argument katerega se konstantno uporablja proti lesenim izdelkom je, da je potrebno les vzdrževati? A avta ni potrebno vzdrževati? A medčloveških odnosov ni potrebno vzdrževati? V tujini imate lesene hiše in objekte, ki so stari preko 500 let. Vendar tam se ljudje zavedajo, da je potrebno z naravo ravnati skrbno. Ne razvijajo potrošniške miselnosti, kupiš za en teden in vržeš v kontejner in spet kupiš za en teden, katero zagovarja velik del slovenskih ekonomistov. Ti zagovarjajo neizmerno potrošnjo in ohranjanje privilegijev danes, na račun, kreditov katere naj plačujejo zanamci. Zato Slovenija vztrajno pada na vseh lestvicah konkurenčnosti in razvitosti.
27.1.2015 3   (3)   (0)   OceniKobe 
Spoštovani Sprejete so bile spremembe in dopolnitve : Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o emisiji snovi iz malih in srednjih kurilnih naprav UL 02/ 2015 z dne 09.01.2014 ( Objavljeno pod točko 52 na strani 125. Uredbe o predelavi nenevarnih odpadkov v trdno gorivo in njegovi uporabi, v UL 2014 096 ( v prilogi objavljeno pod točko 4040 na strani 10909). Končno smo dočakali vsaj delno spremembo spornih uredb. V SLO je bilo kot v edini državi v Evropi izrecno prepovedano uporabljati lesne ostanek v energetske namene. Tudi kot posledica takšne zakonodaje smo v lesarstvu izgubili v zadnjih letih preko 10.000 delovnih mest. S spremembami spornih uredb je sedaj tudi v Sloveniji dovoljena uporaba lesnih ostankov za energetske namene tudi v malih kurilnih napravah ( pod 1MW moči). Vlada je upoštevala del predlogov sprememb Zveze Lesarjev Slovenije in Liberalno gospodarske stranke. Na žalost pa ni bil upoštevan predlog glede emisij. Tako so slovenski Lesarji in ostali investitorji še vedno potisnjeni v izrazito nekonkurenčen položaj v primerjavi z Lesarji iz ostale Evrope. V sosednjih državah so dovoljene emisijske vrednosti bistveno višje. V sosednji Avstriji, ki je turistično izjemno razvita, lesarstvo pa za turizmom ustvari kar drugi največji BDP so dovoljene emisije prahu iz malih kurilnih naprav 150 mg/m3 medtem, ko je v SLO dovoljena emisija le 40 mg/m3. To posledično pomeni, da je investicija v kurilno napravo enake moči v Sloveniji skoraj dvakrat dražja. Na ta način vlada posledično onemogoča posodabljanje zastarelih kurilnih naprav, tako v industriji kot v gospodinjstvih, kar se posledično rezultira tudi v večjem onesnaževanju. In je dosežen ravno nasproten učinek od tega kar naj bi dosegli z zniževanjem emisij ( dokaz za trditev v sosednji Avstriji) Na drugi strani SLO vlada še naprej dovoljuje in z uredbami spodbuja enormno onesnaževanje pri uporabi fosilnih goriv, kjer se dovoljuje tudi do 4 x višje emisije kot te veljajo v ostalih evropskih državah. Še vedno je trg z lesnimi ostanki rezerviran le za "izbrance",... In še en kup drugih anomalij, ki so posledica močnih smetarskih, energetskih in drugih lobijev.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava