novice

Združenja občin danes o dogovoru glede povprečnin

27.1.2015 | 08:20 | STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Predsedstva vseh treh združenj občin se bodo danes opredelila do zadnjega vladnega predloga glede sredstev za občine za letošnje leto. Skupni sestanek bo potekal že zjutraj, nato pa se bodo ob 10. uri sestali tudi s premierjem Mirom Cerarjem.

Na petkovem sestanku so občine in vladna stran stališča sicer zbližali, a se še niso povsem uskladili. Čas za dogovor pa se izteka, saj naj bi vlada že v četrtek predstavila predlog rebalansa državnega proračuna za letos.

Zadnji vladni predlog predvideva povprečnino v višini nekaj čez 514 evrov, medtem ko je bila lani 536 evrov, kar so v občinah želeli ohraniti tudi za letos. Pri tem pa opozarjajo, da sredstva že nekaj let ne sledijo pokrivanju tekočih stroškov občin.

Da bi te lažje pristale na zmanjševanje sredstev, ki so jih deležne iz državne blagajne, naj bi pripomogli z iskanjem možnosti za zmanjšanje njihovih stroškov.

Vlada bo tako v obravnavo DZ skupaj z rebalansom poslala tudi predloga zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, ki sicer prinaša nekatere prihranke, a v občinah njihov finančni učinek ocenjujejo za precej manjšega kot vladna stran. Vlada pa je določila tudi 20 področij, kjer bodo v nadaljevanju leta poskušali poiskati sistemske spremembe, ki bodo občinam omogočile znižati stroške.

A tudi če bi občine pristale na nižjo povprečnino, je odprtih dilem še nekaj. Še vedno so si namreč narazen glede ukinitve sredstev za sofinanciranje investicij. Finančno ministrstvo pa vztraja tudi pri ukinitvi solidarnostne izravnave nad primerno porabo.

Odločitev glede podpore dogovoru bo sicer sprejemalo vsako združenje posebej.

‹ nazaj

Komentarji (1)

27.1.2015Oceniškarjice 
Župani se še ne zavedajo, da je minilo obdobje debelih krav, ki so jih mimo vseh nadzorov mozli z vseh koncev in krajev. Potrebno bo tudi prišparati kakšen cekinček v občinski blagajni in odpustiti tiste, ki mešajo zrak v občinskih upravah namesto ventilatorjev. Sedaj se bo videlo, kdo od njih je sposoben kaj narediti z denarjem, ki bo občini na razpolago in se odreči tudi provizijam, ki so tekle v privatne žepe. Povsod se zateguje pas, samo še pri občinah je vsaka dosedanja oblast gledala skozi prste in si zatiskala oči. Vsi pa so imeli pri tem svoje take ali drugačne interese in vsak je razmišlja samo o naslednjih volitvah in kako ostati na oblasti.Če župani do sedaj tega še niso dojeli, da bo denarja vse manj in manj, bodo v to v kratkem prisiljeni. Dolenjske občine naj si za primer dobre prakse vzamejo skupno občinsko upravo, ki jo je v Prekmurju ustanovilo 20 občin. V njej je 32 zaposlenih, 50% plač zaposlenih se financira iz državnega proračuna, ni več zunanjih izvajalcev za pripravo projektov in dokumentacije in zadeva funkcionira mnogo bolj pregledno in učinkovito z mnogo, mnogo manj stroški. Je pa res, da so s tem mnogim zaprla občinska korita. Če se z denarjem dela pošteno in racionalno, se bo dalo veliko narediti tudi z manj denarja, če se bo tudi manj razmetavalo, podkupovalo in trpalo v žepe nekaterih ljudskih izbrancev. Pri tem pe je potrebno ponovno spomniti, da je naša država (in lokalna oblast pri tem ni izjema) v skupini držav z njajvišjo stopnjo korupcije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava