Krajani in CI proti severni A trasi daljnovoda in s pozivom svetnikom

27.1.2015 | 09:00

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Črnomelj - Krajevni skupnosti Talčji Vrh in Petrova vas, Civilna iniciativa proti severni trasi A daljnovoda in Zveza ekoloških gibanj Slovenije so na občino Črnomelj, tamkajšnji občinski svet in ministrstvo za infrastrukturo naslovili javni protest okoli načina umeščanja daljnovoda 2x100 KV RTP Kočevje-RTP Črnomelj v prostor po predlagani severni trasi A.

Kot so med drugim zapisali v protestnem pismu, se ne strinjajo z načinom umestitve omenjene trase v prostor. Še več, trdijo, da prebivalci omenjenih krajevnih skupnosti niso bili enako vključeni v postopek kot krajani KS Dobliče.

Črnomaljski občinski odbor za gospodarstvo in komunalno infrastrukturo je po njihovih navedbah prejšnji ponedeljek, 19. januarja, sklenil, da potrdi severno A traso daljnovoda kot najbolj primerno, kar bodo v sprejem predlagali tudi občinskim svetnikom. S tem se prebivalci KS Talčji Vrh in Petrova vas ne strinjajo, zato med drugim zahtevajo, da se omenjena trasa umakne iz nadaljnjih postopkov in »da se preveri družbena sprejemljivost severne B in C trase, glede na utemeljitev stroke, da so vse tri trase izvedljive ter v nadaljevanju opravijo ustrezne optimizacije teh, kot se je to izvajalo na severni A trasi.«

V svoji zahtevi, ki jo v celoti objavljamo v priponki spodaj, med drugim pojasnjujejo, da ne držijo trditve občine, da gre za družbeno sprejemljivo varianto, saj krajane v postopke odločanja niso vključili, svoje pripombe pa so podali tudi lani v času javne razgrnitve »Študije variant«.

Takrat so opozorili, da se s severno A traso ne upošteva že obstoječa obremenitev okolja z že zgrajeno infrastrukturo. »Na območju edinih primernih kmetijskih površin približno 300 m širine je že obstoječa infrastruktura: daljnovod 2 x 110 kV, podzemni telefonski vod, dva vodovodna voda, podzemni vod za elektriko in trije nadzemni srednjenapetostni električni vodi, - ne pristajamo še na en dodatni daljnovod 2 x 110 kV. Na območju severne trase A poteka v Beli krajini najbolj obremenjeni del regionalne ceste R1 216 - odsek 1178 Ručetna vas - Črnomelj in železniška proga Ljubljana - Metlika. Umestitev novega daljnovoda pomeni, da bi obstoječi in novi daljnovod potekala cca 3 km vzporedno, kar je nelogična umestitev glede na dejstvo, da gre za rezervni daljnovod, saj bi v primeru morebitnega žledoloma ali druge nesreče padla oba,« so zapisali, med argumenti pa navedli tudi dodatno povečanje elektromagnetnega sevanja (EMS), ki bi ga povzročil novi dodatni daljnovod, in popolno degradacijo okolja, ki je eno najprivlačnejših v občini Črnomelj

»Ugotavljamo, da je severna trasa A vsiljena in podtaknjena, potem ko so bile prvotno predvidene trase s strani krajanov KS Dobliče, ob izdatnem interesu občine Črnomelj ter ob pomoči MzIP zavrnjene in je predlog za sporno severno A traso nedvoumno in dokazano interes prebivalcev KS Dobliče in ne prizadetega prebivalstva ob severni trasi A. S tem nam je bila kršena pravica do popolnega, pravilnega in pravočasnega obveščanja in onemogočeno sodelovanje v predhodnih postopkih,« še trdijo na Talčjem Vrhu in v Petrovi vasi, zato so občinske svetnike javno pozvali, naj takšne trase ne potrdijo. Svoj protest so med drugim poslali v vednost tudi okoljskemu, kmetijskemu in kulturnemu ministrstvu, državnemu zboru, Elektro Ljubljana in Varuhu človekovih pravic.

M. M.

Komentarji (4)

27.1.2015Ocenibelokranjec 
nehajte že stem,pa naredite daljnovod do Metlike,ne bojo delali težav
27.1.2015—   (1)   (1)   Ocenirodenčan 
Pa kaj bi radi ? Radi bi investitore,pa nimajo kam stroja priklopit.Par posameznikov je proti daljnovoda in Obrtne cone na Otovcu.Treba bi ukinit vse "takoimenovane" civilne iniciative,ker so proti razvoju.Najbližja hiša kdo daljnovoda bo 95 m.Občinski svet naj sprejme predlagano traso,pa bo enkrat mir.Nebo cela Občina talec nekaj "čudnih" posameznikov.In oni so našuntali še ostale krajane.
27.1.2015Ocenijaz sem ZA 
Elektriko rabimo.Nesme nekaj posameznikov namukat množico.Kaj je boljše da gre nad vikendi trasa,ali pa vsaj 100 m stran od najbližje hiše ?
28.1.2015–1   (0)   (1)   Oceniana 
Vi iz civilne iniciative, pa Lokovčani, najbolje, da si svetite z baklami, električne aparate pa vtaknete v "tazadnjo", če se bojite elektrike.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava