posavje

Občinski svetniki zahtevajo nezmanjšano nadomestilo

27.1.2015 | 11:35 | M. L.

Občinski svetniki zahtevajo nezmanjšano nadomestilo
Občinski svetniki zahtevajo nezmanjšano nadomestilo
Občinski svetniki zahtevajo nezmanjšano nadomestilo

Brežice - Brežiški občinski svet je včeraj na 1. izredni seji razpravljal in sklepal o najnovejši vladni uredbi o višini nadomestila zaradi omejene rabe prostora ob jedrskih objektih. Sklic seje je 19. januarja zahtevala Svetniška skupina Lista Sonce.

Kot je v zahtevi za sklic navedel vodja omenjene svetniške skupine Jure Pezdirc, uredba, ki jo je vlada sprejela na seji 17. decembra lani, občini Brežice zmanjšuje nadomestilo s sedanjih 2,1 na 1,7 milijona evrov. »Nova uredba in izračun nadomestila ne temeljita na dosedanji uredbi, pri sprejetju te uredbe gre za prireditev rezultatov in s tem zmanjšanje upravičenih sredstev občini Brežice,« je zapisal Pezdirc.

Z izredno sejo občinskega sveta in njenimi sklepi naj bi, kot je pojasnila lista sklicateljica, občina Brežice odločno izrazila nasprotovanje uredbi in dosegla njeno razveljavitev.

»Občinski svet občine Brežice poziva vlado, da spremembi Uredbo o merilih za določitev višini nadomestila zaradi omejene rabe prostora in zaradi načrtovanja intervencijskih ukrepov na območju jedrskega objekta tako, da se ne zmanjša nadomestilo občini Brežice,« je lista predlagateljica zapisala v prvega od dveh predlaganih sklepov, ki naj bi ju sprejeli svetniki na izredni seji.

Zahtevo za sklic izredne seje z omenjeno vsebino so podpisali Jure Pezdirc, Jože Piltaver in Ivan Kostevc (Lista Sonce), svetniška skupina DeSUS (Anton Zorko, Martin Preskar in Peter Skrivalnik) ter Andrej Šmajgl (SD) in Marijan Žibert (ROK).

Na včerajšnji seji občinskega sveta so nato vse svetniške skupine glasovale za sklep, da vlada občini ne sme zmanjšati nadomestila. »Občinski svet občine Brežice poziva vlado, da spremeni Uredbo o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene rabe prostora in zaradi načrtovanja intervencijskih ukrepov na območju jedrskega objekta, …, da najmanj ohrani višino nadomestila občini Brežice iz leta 2014«, so zapisali v včeraj sprejeti sklep.

Z drugim sklepom, ki so ga tudi podprle vse svetniške skupine, pa so župana Ivana Molana zadolžili, da imenuje posebno komisijo. Ta bo spremljala izvajanje »dogovorov med državo in občino, izvajanje pogodbenih obveznosti s strani države do občine Brežice, spremljanje organizacijskih sprememb državnih in regijskih institucij v občini Brežice. Predmetna komisija oblikuje tudi stališča do predlogov uredb in dogovorov občine Brežice v razmerju do Republike Slovenije, v zvezi z jedrskimi objekti, vojaškim letališčem v Cerkljah ob Krki ter ostalimi državnimi posegi v našem prostoru«.

Na seji so sprejeli še tretji sklep: »Občinski svet občine Brežice predlaga svetnikom koalicijskih strank SMC, DeSUS in SD, da v okviru svojih strank dosežejo spremembo uredbe o merilih za določitev višini nadomestila zaradi omejene rabe prostora, ki bo občini Brežice najmanj vrnila sredstva iz naslova nadomestila, ki so občini Brežice pripadala leta 2014, in o teh prizadevanjih obvestijo občinski svet občine Brežice.«

Igor Zorčič (SMC) je pred glasovanjem v obrazložitvi glasu dejal, da svetniki SMC tretjega sklepa ne bodo podprli. Kot je rekel, so svetniki zavezani volivcem in je nepotrebno, da svetnikom še s posebnim sklepom predpišejo, kako naj delajo. Podobno je rekel Anton Zorko, ki je pojasnil, da svetniška skupina DeSUS ne bo podprla tretjega sklepa. Poudaril je, da je nesprejemljivo, da bi samo svetnike koalicijskih strank občinski svet zavezali k tolikšni odgovornosti, kot jo vsebuje tretji sklep.

Taka razprava pred glasovanjem je bila nekako vsebinsko nadaljevanje nekaterih razprav na tokratni izredni seji, na kateri je Andrej Vizjak (SDS) dejal, da kot član stranke, ki na državni ravni ni sooblikovala vladne koalicije, ne more prevzemati odgovornosti za vladno uredbo, ki brežiški občini jemlje del denarja. Kot je dejal Vizjak, je razočaran nad tem, da člani vladne koalicije v Ljubljani ne izvedo, kaj se dogaja v vladi. Vizjak za tako neobveščenost brežiških političnih predstavnikov v Ljubljani – iz Brežic je tak predstavnik poslanec Igor Zorčič, ki ga Vizjak z imenom sicer ni imenoval – vidi dva razloga: ali so brežiški politični predstavniki tako nesposobni ali pa vlada odloča v popolni tajnosti.

Vizjak je pred tem še namignil sklicateljem tokratne izredne seje, to je Lista Sonce, naj se ne hvali preveč. Češ, kako skrbi za koristi brežiške občine, s tem ko je zahtevala sejo svetnikov in od teh enotno zahtevo za vrnitev višine nadomestila na raven iz leta 2014. Kot je dejal Vizjak, so take poteze, kot je znižanje nadomestila, doslej v Brežicah vedno preprečili. Zdaj v Brežicah zgolj rešujejo stanje, potem ko je vlada že naredila svoje.

Ivan Sušin (SLS) je v zvezi z denarjem, brez katerega zaradi spremenjene vladne uredbe ostaja občina Brežice, načel še temo, ki zajeda v ustroj sodobnega slovenskega gospodarskega, političnega in družbenega sistema. Kot je rekel, država z znižanjem omenjenega nadomestila omogoča, da se del denarja od prodaje električne energije po nepotrebnem pretaka v zasebne žepe. Kajti vsote, za katero je država zmanjšala nadomestilo, država ne bo vložila v javne naložbe, ampak bo ta denar prešel k preprodajalcem elektrike.

Zvočni zapisi

Ivan Molan proti nižanju jedrske rente

‹ nazaj

Galerija (8)

OS Br (11)
OS Br (14)
OS Br (16)
OS Br (4)
OS Br (5)
OS Br (6)
OS Br (7)
OS Br (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava