gospodarstvo

Termoelektrarna Brestanica v razpis za dobavo opreme

27.1.2015 | 19:15 | R. Ž.

Foto: občina Krško, arhiv DL

Foto: občina Krško, arhiv DL

Brestanica - Iz Termoelektrarne Brestanica so danes sporočili, da so prejšnji teden objavili mednarodni razpis za dobavo plinske turbine, generatorja in dimnika za nadomestni plinski blok PB 6. S tem elektrarna začenja investicijo zamenjave obstoječih plinskih blokov, ki je razdeljena v dve fazi. Prva predvideva izgradnjo plinskega bloka PB 6 moči 40-70 MW, ki bo začel obratovati najkasneje konec leta 2017.

Zamenjava obstoječih plinskih blokov PB 1-3, ki obratujejo že od leta 1975, je osrednji razvojni načrt elektrarne. Plinski bloki PB 1-3 so izredno prilagodljivi, robustni in omogočajo zagon iz breznapetostnega stanja (black start) ter otočno obratovanje. Njihova življenjska doba se kljub skrbnemu obratovanju, rednemu vzdrževanju ter relativno majhnemu številu obratovalnih ur, a velikemu številu zagonov, neizogibno izteka. V elektrarni pojasnjujejo, da je podaljševanje življenjske dobe težko doseči zaradi težav pri dobavi rezervnih delov, pomanjkanja podpore za posamezne sisteme ter zaradi stroškov celovite obnove plinskih blokov. Predvsem pa je zamenjavo obstoječih plinskih blokov treba izvesti zaradi zagotavljanja visoke stopnje razpoložljivosti in zanesljivosti zagonov, kar posledično prispeva k zanesljivosti dobave električne energije porabnikom po vsej Sloveniji, seveda tudi zaradi ekoloških razlogov, ker 40 let stara tehnologija žal ne ustreza več sodobnim standardom varovanja okolja.

Številne doslej opravljene študije so hkrati pokazale, da je projekt zamenjave plinskih blokov v TEB izvedljiv in upravičen tako tehnično kot tudi ekonomsko, ob hkratni večji okoljski sprejemljivosti. Novelacija investicijskega programa je bila, kot piše v izjavi za javnost, izvedena spomladi 2014, odločbo o okoljevarstvenem soglasju in spremembi okoljevarstvenega dovoljenja pa je Agencija RS za okolje izdala 30. maja lani. Ta odločba je bila eno izmed ključnih soglasij za gradbeno dovoljenje, ki je bilo pridobljeno 1. septembra 2014. Lokacija nadomestnih plinskih blokov je predvidena znotraj kompleksa TEB, in sicer na prostoru bivšega prostozračnega 110 kV stikališča, ki je najprimernejša predvsem zaradi obstoječe že zgrajene infrastrukture, namenske rabe prostora, obstoječega namenskega daljnovoda ter razpoložljivega strokovnega kadra z ustreznim znanjem in izkušnjami.

Predvideni nadomestni plinski blok bo moči ranga 40-70 MW. Tehnične karakteristike zahtevajo skladnost z BAT kriteriji (Best Available Tehnology), kar pomeni, da bo izkoristek plinske turbine večji od 36 odst., emisije NOX pa nižje kot 50 mg/m3 za gorivo zemeljski plin oziroma nižje kot 86 mg/m3 za kurilno olje. Predvidena je postavitev plinskega bloka z možnostjo obratovanja na obe vrsti goriva. Nadomestni plinski blok bo omogočal zagon od zahteve do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza kriterijem ENTSO-E in SOPO (ELES), povezanim z zagotavljanjem terciarne rezerve. Zahtevana startna zanesljivost nadomestnega plinskega bloka bo večja od 98 odst. in zahtevana razpoložljivost večja od 97 odst. Kakor pri obstoječih plinskih blokih PB 1-3 bo tudi pri nadomestnem plinskem bloku ena glavnih tehničnih karakteristik možnost zagona iz breznapetostnega stanja z možnostjo otočnega obratovanja. To je še toliko bolj pomembno, ker bo s tem TE Brestanica še naprej lahko ostala zelo zanesljivi rezervni vir napajanja za lastno rabo električne energije v Nuklearni elektrarni Krško (NEK).

Mednarodni razpis TEB za dobavo plinske turbine, generatorja in dimnika bo zaključen marca letos. Pripravljalna dela se bodo na lokaciji začela predvidoma v drugi polovici letošnjega leta.

Termoelektrarna Brestanica je vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu. V lanskem letu je opravila 181 uspešnih zagonov in tako bistveno prispevala k zanesljivosti sistema in dobave električne energije v Sloveniji, še pišejo v sporočilu za medije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava