novice

Romske organizacije pozivajo k ponovni zagotovitvi sredstev za infrastrukturo

28.1.2015 | 20:30 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: M. Š., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: M. Š., arhiv DL)

Ljubljana - Svet Romske skupnosti, Zveza Romov Slovenije in Forum Romskih svetnikov Slovenije v pismu, ki so ga naslovili na vlado in premiera Mira Cerarja, pozivajo, naj v državni proračun vrnejo tri milijone evrov za sofinanciranje infrastrukture v romskih naseljih.

Kot navajajo v pismu, so bila ta sredstva do uvedbe varčevalnih ukrepov na voljo v proračunu ministrstva, pristojnega za regionalni razvoj. Od ukinitve sredstev pa se je po njihovih opozorilih razvoj infrastrukture praktično ustavil.

Od takrat se namreč občinam svetuje, naj za to pridobijo evropska sredstva, kar pa v tako kratkem času ni mogoče, navajajo romske organizacije.

Ob tem opozarjajo, da so se Romi zaradi številnih zgodovinskih dejstev znašli v položaju, ko nimajo zagotovljenih osnovnih življenjskih pogojev niti na področju bivanja (dostop do vode, elektrike, legalizirane gradnje) niti na področju izobraževanja in zaposlovanja.

Zato pozivajo, naj se ta sredstva vrnejo v državni proračun. Sicer bi, kot navajajo, za normalno rešitev problematike potrebovali dva do trikrat toliko sredstev. Prav tako bi bilo po njihovem mnenju pomembno, da se v državnem proračunu zagotovi milijon evrov za legalizacijo romskih naselij. S tem bi dobili možnost priključitve elektrike in ostale pomembne infrastrukture, potrebne za vsakodnevno življenje ljudi, so zapisali v pismu.

Načelno sicer soglašajo s predlogom, da se v prihodnjih letih večji del sredstev poizkuša pridobiti iz evropskih sredstev oz. razpisov. A pri tem pričakujejo pomoč pristojnih ministrstev, občin in ostalih.

Vlada bo rebalans proračuna predvidoma potrdila jutri in ga poslala v DZ.

‹ nazaj

Komentarji (22)

28.1.2015 11 (11) (0)OceniMatija 
Mene pa zanima, kako in kaj so za izboljšanje življenjskih razmer pripravljeni narediti Romi sami, Svet Romske skupnosti, Zveza Romov Slovenije in Forum Romskih svetnikov Slovenije?
28.1.2015–12 (1) (13)OceniJure 
Podpiram Rome . Živeti danes brez elektrike in sanitarij je res zelo teško. Otrokom je treba dati pogoje, da bodo prišli do poklica (tudi neromskim). Prosim vas, da se vzdržite komentarjev, ki bi kakorkoli negativno vplivali na to skupino ljudi. Zavedati se je treba, da eni res teško živijo in si niso vedno sami krivi. Tisti, ki so sposobni za delo pa morajo delat.(Romi in neromi)
29.1.2015 13 (13) (0)OceniTrebnje 
Ne morem vzdržati. Ampak da te danes itak za vse vsak toži še posebno če si drugorazredni državljan kar smo mi, ki plačujemo davke in živimo po pravilih, zjutraj vstanemo gremo v službo se borimo za vsak dan da preživimo prorazredni državljani pa čakajo 1 v mesecu da gredo po denar na socialo in čakajo kaj jim bo država dala med tem čakanjem pa vsakodnevne fešte in še kaj da ne omenjam. To si mislil jure..............
29.1.2015–2 (0) (2)OceniJure 
@ Trebnje! Ne moreš soditi državljane Slovenije po pokvarjenem Bavčarju in še ogromno drugih parazitov. Tako tudi Romi niso vsi enaki. Gre se za tiste ki res rabijo pomoč. Sposobni za delo pa naj delajo. Zastopiš?
29.1.2015 4 (4) (0)OceniTrebnje 
Ogromno je tudi ljudi, ki so delali celo življenje pa ne morejo preživet in rabijo pomoč. Romi pa ne bodo delali in se tudi ne bodo socializirali dokler bo socialna pomoč večja od plače, kot če bi delali. Poznam Roma, ki je bil zaposlen in je na koncu ugotovil, da je za njega boljše če pusti službo ker bo več dobil socialne pomoči kot plače. dokler se to ne bo spremenilo bo tako kot je in se ne bo nobeden zaposlil in bodo še naprej problemi z njimi!!!!!!!!!!!
29.1.2015 9 (9) (0)OceniTrebnje 
Kaj pravi kitajski pregovor lačnega človeka moraš naučiti ribe loviti ne pa ribo ujeti in mu jo dati. Tako je pa pri romih ker samo jokajo kako jim je težko, da bi pa sami naredili kaj da bi blo jim bolje to pa ne. Poznaji samo pravice dolžnosti pa ne. tle je problem.
29.1.2015–6 (0) (6)Ocenitalentiran1 
Trebnje a si se sploh kdaj vpršal koliko Romov prejme socialno pomoč in koliko jih prejme Slovencev. Soc. pomoč prejme več Slovencev, pa še večjo možnost imajo za zaposlitev kot pa romi, saj taki kot ti ki diskriminirate rome in jim ne date priložnosti da bi delali.
29.1.2015 4 (4) (0)Ocenijolbe 
Naučiti je treba cigane delati, ne pa da se jim daje potuha v obliki pomoči in denarja... OD vseh ciganov v Trebnjem oziroma Vejarju je samo eden zaposlen. Pa še ta ima manjšo plačo kot pa vsi ostali prisesani na državno socialno pomoč. Ko se jim ponudi delo-kot pred kratkim v REvozu, pa so vsi po vrsti iskali izgovore kako ne bi delali oziroma kako je to preveč naporno zanje... Ena familija v naselju (dva odrasla +2 otroka) pa dobi preko 900 € socialnih nakazil.. Kdo od ostalih državljanov jih dobi???!!!
30.1.2015OceniTrebnje 
Tako kot si napisal jolbe se strinjam s tabo. V Trebnjem in še kje drugje jih je potrebno vključit vsaj v javna dela. danes ko sneg pada lopate jim dati v roke pa čistit pločnike in itd.... Ne pa da doma ležijo in se smejejo komunalnim delavcem ki dobijo zajamčeno plačo in delajo v neugodnih razmerah on pa lepo na toplem....
30.1.2015–1 (0) (1)Ocenigorenc 
trebnje prosim vas da bi nehali hoditi na gorenskem saj vsako leto 15 avgusta naredite škodo za več tisoč evrov če ste že tako pametni pa lepo prosim da krivdo ne mečete na druge.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava