FOTO: Minister prisluhnil okoljevarstvenikom

29.1.2015 | 07:45

FOTO: Minister prisluhnil okoljevarstvenikom
FOTO: Minister prisluhnil okoljevarstvenikom
FOTO: Minister prisluhnil okoljevarstvenikom

Ljubljana - Včeraj je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sprejel predstavnike Zveze ekoloških gibanj Slovenije in 28 civilnih iniciativ proti gradnji baznih postaj, ki so združene v belokranjskem okoljskem gibanju Proteus. Tik pred sestankom je okoli 30 ljudi, največ je bilo Dolenjcev in Belokranjcev, pred zgradbo ministrstva v Ljubljani s transparenti mirno opozorilo, da ne bodo pristajali na postavitev baznih postaj v neposredni bližini hiš. Ministru so predali tudi peticijo proti gradnji baznih postaj GSM-R v naseljih, pod katero se je podpisalo 3.430 ljudi. Po sestanku so bili vsi zadovoljni.

"Vesel sem, da se je končno nekdo začel ukvarjati s problemi," je dejal predsednik Proteusa Niko Šuštarič in dodal, da se bodo po tem srečanju vzpostavili delovni kontakti med občinami, kjer so sporne lokacije (teh je trenutno 29), in direkcijo za infrastrukturo, njihovo gibanje pa bo te aktivnosti koordiniralo. Vsako lokacijo bodo obravnavali individualno, začeta dela pa bodo nemudoma ustavili.

Eden ključnih pomislekov ljudi, ki nasprotujejo postavitvi več deset metrov visokih stolpov ob železnici, je bil ta, da ne bi kdaj v prihodnosti na te bazne postaje postavili še antene drugih operaterjev, a so se včeraj dogovorili, da bodo to rešili s pismenim zagotovilom.

"Sprejeli so našo zahtevo, da pravno zavarujemo ljudi, ki bodo živeli najbližje tem stolpom, da se investitorja, ministrstvo in Slovenske železnice, zavežeta, da nikoli ne bosta dopustila namestiti drugih anten, sicer bodo odgovorni plačali pogodbeno kazen," pojasni Šuštarič, osnutek pogodbe bodo pripravili v Proteusu.

"Rečem lahko, da je bil pogovor na ministrstvu konstruktiven, računam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje," je sklenil sogovornik.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentarji (1)

29.1.2015 1   (1)   (0)   Oceniiii 
ljudi je za razumet, tudi zunaj je praksa, da se te zadeve postavljajo izven naselij, ker če bi bio res samo za železnico namen, jih komot prestavijo stran (ampak več kot očitno ni, če rinejo namensko v naselja to). ni pa za razumet, da država na svojo roko mimo zakona postavlja te objekta (seveda je oz bo nekdo orenk zaslužil s temi antenami, ki se jih čez noč brez dovoljenj postavlja po celi sloveniji). jst ne razumem, zakaj so noben v to ne vtakne malo bolj konkretno. država se s takšnimi ravnanji posmehuje vsem, ki morajo po legalni poti pridobivat dovoljenja za vsak pesjak ipd, morajo čakat postopke, soglasja itd itd, in po drugi strani da na znanje, da se pri nas da zaslužit samo mimo zakona. res lepa gesta, nimaš kaj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava