Proračun skozi šivankino uho

29.1.2015 | 11:50

Topliški svetniki.

Topliški svetniki.

Župan Jože Muhič

Župan Jože Muhič

Dolenjske Toplice - Topliški svetniki so na včerajšnji seji s pičlo večino, s šestimi glasovi za in štirimi proti, proti pričakovanju potrdili proračun za letošnje in prihodnje leto. Za letos načrtujejo za skoraj 3,5 milijona prihodkov in nekaj več kot 4,1 milijona odhodkov, za leto 2016 pa za dobrih 3,8 milijona prihodkov in 3,5 milijona odhodkov, zadolževanja ni.

Med prvo in drugo obravnavo sta bila predloga v 15-dnevni javni razpravi, pod drobnogled pa so ju vzeli tudi odbori. Kot je povedal direktor občinske uprave Rado Javornik, so prejeli veliko pripomb in predlogov predvsem od obeh vaških skupnosti Pod Srebotnikom in Kočevske Poljane ter od odborov, ki pa so jih v večini upoštevali.

Župan Jože Muhič je pojasnil, da je bilo pri načrtovanju prihodkovnih strani precej neznank, predvsem kar se tiče povprečnine in denarja, ki ga občine od države dobijo po 23. členu Zakona o financiranju občin. Slednjega v proračunih sploh niso upoštevali, pri povprečnimi pa so predvideli, da bo ta znašala 525 evrov na prebivalca.

Glede suhokranjskega vodovoda, ki je največja naložba, pa so v letošnji proračun za dokončanje lani začete naložbe na Malem Riglju vnesli le lastni denar, saj še ni povsem jasno, kdaj bo projekt, ki povezuje pet občin, dobil sofinancerski denar iz države in Evropske unije. Kar se tiče izgradnje čistilne naprave in zbirno reciklažnega centra na lokaciji čistilne naprave v Dolenjskih Toplicah, ki je bila v predlogu proračunov prav tako opredeljena kot osrednja naložba, pa, kot so dejali, preverjajo različne možnosti, tudi to, da bi se morda lahko priključili na straško čistilno napravo.

Župan je še dejal, da zaradi trenutnih neznank predvidevajo, da bo do rebalansa proračunov prišlo v maju, vsekakor pa že pred poletjem.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (2)

29.1.2015OceniMiha 
Kako, se ne ve, kaj bo s suhokranjskim vodovodom. Ostale občine imajo denar v proračunu za ta vodovod. Žužemberška občina vodi projekt in tamkajšnji župan vseskozi ponavlja, da vodovod bo. Ali to pomeni, da gre spet za predvolilni nateg občanov?
29.1.2015Ocenidolenc 
Pa ne mi rect da drzava ni dala denarja za suhokranjski vodovod. To ni res . denar bo in vodovod tudi bo in pika. Kaj mislite da je Skufca zbk zupan tako nesposoben. On zrihta vse kar se zapici. Super.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava