posavje

Sevničani ne dajo ekipe nujne medicinske pomoči

29.1.2015 | 15:00 | R. Ž.

Sevniški svetniki in svetnice so soglasno podprli protest proti ukinjanju nujne medicinske pomoči. (Foto: R. Ž.)

Sevniški svetniki in svetnice so soglasno podprli protest proti ukinjanju nujne medicinske pomoči. (Foto: R. Ž.)

Sevnica - Z ogorčenjem so na včerajšnji, kar štiri ure in pol trajajoči 4. seji občinskega sveta Sevnica, svetniki in svetnice sprejeli informacijo o načrtovani reorganizaciji nujne medicinske pomoči, ki jo napoveduje ministrstvo za zdravje. Direktorica sevniškega zdravstvenega doma Vladimira Tomšič je ob tem povedala, da obstajajo resni indici, da bodo enoto nujne medicinske pomoči v Sevnici ukinili in bo ta občanom dostopna le v urgentnem centru brežiške bolnišnice.

Župan Srečko Ocvirk in Tomšičeva sta tako že konec lanskega leta zaprosila za sprejem pri zdravstveni ministrici, a ju je sprejela le predstavnica omenjene institucije Dušanka Petrič, ki jima je povedala, da je želja ministrstva, da ponoči zapre vrata zdravstvenih domov, pacienti, ki potrebujejo nujno pomoč, pa bodo to dobili v urgentnih centrih.

Za Sevničane je to povsem nesprejemljivo, saj je občina zelo velika, zato bi občani iz nekaterih odročnih zaselkov lahko potrebovali uro in več vožnje do najbližje bolnišnice. Tomšičeva je nanizala nekaj primerov, kaj bi se zgodilo, če bi bili vezani na oddaljeno nujno pomoč. Do Čelovnika, na primer, nujna medicinska pomoč iz Sevnice potrebuje 27 minut, če bi šla ekipa iz Brežic, bi za to pot potrebovala 59 minut. Ker naj bi bil odzivni čas za nujno medicinsko pomoč med 8 in 15 minut, so nekateri sevniški občani že sedaj v neenakopravnem položaju, z načrtovano reorganizacijo pa bi se ta zanje še poslabšal. Občinski svet zato od ministrstva zahteva, da v Sevnici ohrani organizacijsko in finančno samostojno zdravstveno ekipo, ki bo pokrila sivo cono med urgentnimi centri v Brežicah, Novem mestu, Trbovljah in Celju in bo tako kot doslej na voljo vsem občanom, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Svetniki in svetnice pa so se včeraj dolgo zadržali tudi pri prvi obravnavi letošnjega proračuna. Ker je v svetu veliko novih članov, je občinska uprava nekaj več časa namenila predstavitvi akta. Proračun bo letos težak okoli 18 milijonov evrov, zagotovo pa bo med letom še potreben rebalans proračuna, tudi zaradi tega, ker je bil z vlado dosežen sporazum o polletni povprečnini v višini 525 evrov, ki naj bi se v drugi polovici leta, po nekaterih informacijah, še znižala. Člani občinskega sveta so dali v razpravi tudi nekaj pripomb, ki jih bodo pripravljalci proračuna upoštevali pri pripravi proračuna za drugo branje.

‹ nazaj

Komentarji (3)

30.1.2015OceniANDREJ 
In kdo je kriv za nastalo situacijo v Posavju? Izvoljeni poslanci -Prebrisani Vizjak, polna usta hvale Lisec,Bogovič,... pričakujem še udarec pri izpitnih centrih,pa razdelitev rente iz NEK,.....KO JE JAČI,TAJ KLAČI.
30.1.2015Ocenilojze 
Andrej ne loči med Vlado in Državnim zborom. Morda bi poslanec Zorčič iz koalicije kaj več vedel, zakaj ministrstva mimo parlamenta in vlade celajo centralizacijo.
2.2.2015OceniVEDEŽEVALEC 
Če bo šlo tako naprej,bo desni breg Save spadal pod Novo mesto,levi pa pod Celje,kot je bilo v času komunizma.Odhod Policije v Novo mesto,Vipap v ruševinah,Elektro in Izletnik s sedežem v Celju,Urgenca politično nastavljena v Brežicah,..........v Posavju bo ostala samo NEK z jedrskimi odpadki.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava