posavje

Okoljska ministrica obljubila, da država rente ne bo nižala

29.1.2015 | 12:35 | R. Ž.

Foto: A. K., arhiv DL

Foto: A. K., arhiv DL

Krško, Sevnica, Brežice - Na včerajšnjem sestanku pri okoljski ministrici Ireni Majcen je vseh šest posavskih županov dobilo zagotovilo, da z novo uredbo o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene rabe prostora in zaradi načrtovanja intervencijskih ukrepov na območju jedrskega objekta, država občinam upravičenkam ne bo odvzela denarja, kot je sprva napovedala. Ministrica je namreč obljubila, da bo prejemke, ki jih je z novo uredbo znižala z 11 na 9,8 milijona evrov, vrnila na raven, ki je veljala pred novo ureditvijo.

Krški župan Miran Stanko, ki ga je ministrica pooblastila za pogajalca v imenu Posavja, je v izjavi za javnost povedal, da župani računajo na čimprejšnje popravke uredbe in prioritetno reševanje. Opozoril je, da 1,2 milijona evrov ne vpliva na državni proračun in ne obremenjuje nobenega ministrstva, saj denar prihaja iz sklada za razgradnjo nuklearne elektrarne in sredstev jedrske elektrarne.

Le delno zadovoljni pa so z obljubami ministrice v Sevnici, saj so v preteklosti, do leta 2009, iz naslova tako imenovane jedrske rente dobivali okoli 600 tisočakov, po tem letu pa le 700 evrov. Že pred časom so nam namreč povedali, da se zaradi dolgotrajnega obravnavanja zadeve omenjena občina sooča z neupravičenim izpadom sredstev, do katerih je na podlagi temeljnih izhodišč pri umeščanju jedrskih objektov v posavski prostor v celoti upravičena. V času, ko je občina Sevnica rento prejemala, je sredstva namenjala za investicije, izpad letno 600.000 evrov sredstev od leta 2009 pa pomeni krčenje investicijskega potenciala. Bodo pa odslej, namesto 700 evrov dobili okoli 141 tisočakov.

Zvočni zapisi

Miran Stanko o dogovoru z ministrico glede jedrske rente

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava