dolenjska

FOTO: Hočevarjevi dobili streho

30.1.2015 | 09:35 | J. A.

Včeraj so pri Hočevarjevih potekala zadnja dela na strehi. (Foto: J. A.)

Včeraj so pri Hočevarjevih potekala zadnja dela na strehi. (Foto: J. A.)

Krajšo slovesnost ob zaključku akcije je organiziralo OZRK Novo mesto. (Foto: J. A.)

Krajšo slovesnost ob zaključku akcije je organiziralo OZRK Novo mesto. (Foto: J. A.)

Oče Drago in hči Irena se sprašujeta, kako se bodo oddolžili vsem tistim, ki so jim pomagali. (Foto: J. A.)

Oče Drago in hči Irena se sprašujeta, kako se bodo oddolžili vsem tistim, ki so jim pomagali. (Foto: J. A.)

Stopno - Včeraj so Hočevarjevi s Stopnega v škocjanski občini dobili novo streho nad glavo in ravno, ko so delavci zaključevali s prekrivanjem, se je na njihovem dvorišču zbrala peščica tistih, ki so družini po udaru strele pred tremi tedni, pomagali. Če bi prišli čisto vsi, ki v trenutkih njihove nesreče niso stali križem rok, bi bilo ljudi veliko več.

Spomnimo, Hočevarjevim je v hudi nevihti v hišo udarila strela in pogorela je streha. Kljub požrtvovalni pomoči gasilcev prostovoljnih gasilskih društev Škocjan in Bučka in GRC Novo mesto so bile posledice požara take, da je bilo ostrešje in streho treba zamenjati.

Družina Hočevar ima šest članov, v njej živijo tri generacije, lastnik hiše, najstarejši Drago Hočevar je zaradi bolezni priklenjen na posteljo in kisik, ki mu omogoča dihanje. V družini so doma še trije otroci (Irena, Helena in Igor) in vnuk Marko. Prihodki jim ne omogočajo, da bi sami lahko reševali svojo stisko po požaru, saj so odvisni le od Dragove pokojnine in Igorjeve plače.

Na poziv občine Škocjan in župana Jožeta Kaplerja, Krajevne organizacije RK Škocjan ter vaščanov in gasilcev, je OZRK Novo mesto nemudoma začelo z zbiranjem denarja za obnovo strehe.

"Pridobili smo predračun izvajalca, predvidel se je tudi strelovod, in vedeli smo, da je treba zbrati okoli 10.000 evrov. Prošnja za pomoč je šla na več naslovov, povsod, kjer smo predstavili stisko, so ljudje odprli srca. Tudi družina Hočevar je bila ves čas aktivna, v veliko pomoč pa so jim bili sovaščani in prijatelji. Krajevna organizacija RK Škocjan in Prostovoljno gasilsko društvo Škocjan in Dole sta pobirala sredstva od sovaščanov od vrat do vrat in zbrali so približno šest tisočakov. Hvala vsem, ki ste prispevali," je rekla sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek.

Včeraj, tri tedne po nesreči, je družina dobila streho, OZRK pa je predal posebne zahvale donatorjem: podjetju Bramac (podarilo je kritino), Krki, občini Škocjan, Rdečemu križu Slovenije, družbi Dulc, krajevnim organizacijam RK Škocjan, Drska in Gotna vas, PGD Škocjan, PGD Bučka in PGD Dole. Velja omeniti, da so prispevali še mnogi posamezniki in podjetja iz občine Škocjan.

"Z zbranim denarjem bomo pokrili račun za streho, predvidevamo, da bo nekaj še ostalo in ta denar bo družina lahko porabila za izboljšanje stanovanjskih razmer po požaru," dodaja Ozmikova.

Družina Hočevar je včeraj izrazila veliko zadovoljstvo in hvaležnost vsem, ki so jim stali ob strani. Hči Irena in oče Drago sta se spraševala, kako bodo lahko ljudem povrnili, kar so dobrega storili zanje.

"Še kar veliko dela nas čaka, treba je narediti strelovod, da se kaj takega ne bo več zgodilo, urediti moramo mansardo in hišo prebeliti," je o vsem tistem, kar jih še čaka, spregovoril sin Igor.

‹ nazaj

Galerija (17)

stopno001
stopno002
stopno005
stopno006
Sin Igor
Oe Drago in hči Irena
Barbara Ozimek
stopno012
stopno013
stopno014
stopno015
stopno016
stopno017
stopno018
stopno019
stopno020
stopno021

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava