Turizem v zidanicah tudi za Mirnsko dolino priložnost

30.1.2015 | 18:00

Turizem v zidanicah tudi za Mirnsko dolino priložnost
Župan Anton Maver

Župan Anton Maver

Turizem v zidanicah tudi za Mirnsko dolino priložnost

Mokronog - V dvorani Upravno-kulturnega središča Mokronog so se včeraj zbrali številni lastniki zidanic v Mirnski dolini, ki so želeli slišati, kaj prinaša ponekod že dobro poznan projekt Turizem v zidanicah.

Okroglo mizo je spodbudila občina Mokronog-Trebelno. „Občine znotraj Mirnske doline vse resneje razmišljamo o blagovni znamki Mirnska dolina. O tem bomo v prihodnjih letih govorili vse več. Okrogla miza pa je namenjena razvoju turizma v zidanicah. Začetki so. Ti so pozitivni in med ljudmi dobro sprejeti. Želimo naprej. Želimo, da bi se v ta projekt vključilo čim več naših občanov oziroma lastnikov zidanic znotraj Mirnske doline,“ pravi župan Anton Maver.

Kot so še sporočili iz občine, imajo na njihovem območju 25 vinogradniških območij, ki pokrivajo 400 hektarjev površin oziroma 5,5 odstotka občine. Z okroglo mizo so želeli spodbuditi razmišljanje o tem, da zidanice lahko ponudijo turistom v sklopu konzorcija Turizem v zidanicah.

Na okrogli mizi, na kateri so sodelovali poleg Mateje Podgoršek z občine še Matjaž Pavlin, predsednika obeh občinskih vinogradniških društev, Toni Bulc in Anton Kotnik, ter predsednik turističnega društva Jernej Mauko, dr. Marko Koščak, cvičkova princesa Maja Žibert in eden od član konzorcija Jože Krivic, so poudarjali, da je turizem v zidanicah avtentičen turistični produkt prihodnosti tako zaradi svoje trajnostne naravnanosti kot tudi zaradi odličnosti ter izjemne okolice, naravne in kulturne dediščine okolja, v katerem je vzpostavljen.

Razpravljalci se zavedajo, da je za mnoge prva ovira pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja, kasneje pa administracija. „Okrogla miza ni bila enkratni dogodek. Prisotnim smo ponudili pomoč pri vključevanju v konzorcij Turizem v zidanicah. Najprej bomo evidentirali interes v naši okolici, potem pa bosta zainteresirane posameznike obiskala projektant in nekdo iz konzorcija. Oba strokovnjaka bosta podala neko oceno tako v smislu stroškov kot tudi vsebinskih korakov, kako do sodelovanja v konzorciju,“ zagotavlja višja svetovalka za okolje in prostor na občini Mateja Podgoršek.

Zainteresirani za vključitev v konzorcij Turizem v zidanicah lahko svojo željo sporočijo ali na novomeški Kompas, ki je poooblaščen tržnik konzorcija, ali Podgorškovi v Mokronog do konca aprila letos, so še navedli v sporočilu za javnost.

M. M., foto: Lapego

Zvočni zapisi

Anton Maver o okrogli mizi o turizmu v zidanicah

Materja Podgoršek o naslednjih korakih v projektu turizma v zidanicah

Galerija

Komentarji (2)

3.2.2015OceniKr neki 
Ne nakladat, zakaj poimensko ne poveste kje je tako zadeva zaživela, da se lahko vsak prepriča če je to res. Mislim pa da je to samo finta ,da fejst plačaš za vso dokumentacijo pol se pa sam je... s turisti ki jih od nikoder ni
3.3.2015Ocenimokronajzar 
Če je kdo naredu kaj za reklamo mokronoga je to MTOM toliko ljudi in novinarjev ter medijev mokronog še ni videl in nikoli ne bo ker oni znajo dejte mal vprašat njih kako se dela biznis

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava