O trasi daljnovoda vendarle niso odločali

30.1.2015 | 12:30

O trasi daljnovoda vendarle niso odločali
O trasi daljnovoda vendarle niso odločali
Foto: B. B.

Foto: B. B.

Črnomelj - Na predlog županje Mojce Čemas Stjepanovič so črnomaljski občinski svetniki sinoči po opravljeni razpravi z dnevnega reda umaknili točko o najprimernejši varianti poteka trase 2x110 kV daljnovoda Kočevje-Črnomelj. O tem bodo odločali na seji sredi marca, pred tem pa se bodo na terenu seznanili z razmerami.

Tema je v dvorano občinskega sveta privabila številne občane, predvsem prebivalce krajevnih skupnosti Petrova vas in Talčji vrh, ki so tudi s transparenti opozorili, da nasprotujejo izbiri severne A variante, ki se najbolj približa njihovim naseljem.

Kot sta povedala predsednika obeh KS, Anton Plut in Tomaž Adlešič, so v obeh krajevnih skupnostih že zdaj precej obremenjeni z infrastrukturo, tudi 110 kV daljnovodom, ki pride iz Novega mesta, nezadovoljna pa sta bila tudi zaradi slabe komunikacije med občino in krajevno skupnostjo. »Stroka je v začetku predlagala severno B in C, primerna rešitev pa bil bila tudi vkopan kablovod,« je dejal Adlešič.

Podobnega mnenja je bil tudi predstavnik civilne iniciative Franc Jerman, ki je poudaril, da na pogovorih o trasi ni bilo predstavnikov nekaterih KS, opozoril pa je tudi, da oba daljnovoda, novomeški in bodoči kočevski, na njihovem območju tečeta precej blizu drug drugega, s čimer se zanesljivost oskrbe z elektriko ne bo ravno izboljšala.

Za kablovod se je zavzel tudi predsednik Zveze ekoloških gibanj Karel Lipič, predstavnik investitorja, Elektra Ljubljana, Matjaž Osvald pa je dejal, da za to nimajo denarja.

Prva je umik točke z dnevnega reda predlagala Maja Kocjan (SDS), Boris Grabrijan (SLS) pa je ugotovil, da debate s predstavniki krajanov očitno ni bilo in da opravičila za to v resnici ni. Branislav Adlešič (SD) je predlagal, da bi kablovod gradili vsaj na najbolj prizadetih območjih, Zdenka Novak (DeSUS) pa je pogrešala podatke investitorja o ceni kablovoda. Samer Khalil (SD) je »čez palec« izračunal, da bi kablovod na najbolj prizadetem območju investicijo s 17 milijonov evrov povečal na 19 milijonov.

Mitja Brudar iz novomeške enote Elektra Ljubljana se s tem ni strinjal, prepričan je, da bi to stalo več, in dodal, da je tudi dva milijona investicijskih sredstev za njih ogromno denarja. Grabrijan je ob koncu razprave še opozoril, da je brez konkretnih podatkov o tem težko govoriti, »sploh pa je bila ena od variant ocenjena na 15 milijonov.«

Daljnovod 2x110 kV iz Kočevja je potreben za bolj zanesljivo oskrbo Bele krajine z elektriko, ki trenutno v pokrajino prihaja le po daljnovodu iz Novega mesta. Kot je sinoči nekajkrat opozorila županja, so nekateri gospodarstveniki napovedali celo umik, če se zanesljivost ne bo povečala. Ob predlogu, da svetniki o trasah daljnovoda razpravljajo na seji v marcu, je še povedala, da je investitor v nobenem primeru ni pripravljen na gradnjo kablovoda.

B. B.

Galerija

Komentarji (54)

30.1.2015OceniLokovčan 
občinski koaliciji (SD, Desus, NSI) se je zgleda zgodila ulica.
30.1.2015 1   (1)   (0)   Ocenibralec 
Končno novinar, ki je bil dejansko na seji in ni samo povzetek dnevnega reda. Bralci DL bi bili radi seznanjeni kaj se na občini dogaja. Čeprav pogrešam tudi to kaj so sprejeli za proračun, ampak že to je veeeelik napredek. Pohvale B. B.
30.1.2015OceniPOPRAVEK 
Branislav Adlešič ni SD in je izstopil iz stranke
30.1.2015OceniLokovčan 
A je Brane Adlešič pol samostojni svetnik? Kako je možno da je izstopil če je še poleti kandidral na listi SD za poslanca? Kaj se je zgodlo?
30.1.2015OceniUredništvo 
@bralec... Hvala za pohvale, a moramo opozoriti, da ne ocenjujte Dolenjskega lista le na podlagi objav na naši spletni strani. Eno je (brezplačna) spletna stran in drugo tednik v tiskani izdaji, kar je zvestim bralcem slednjega in naročnikom še kako jasno :) Pa lep dan še naprej, uredništvo
30.1.2015Oceničrnomelj 
Kolikor sem slišal naj bi ga včeraj dokončno potolkli iz strani SD in če do sedaj ni bil samostojni svetnik, bo od sedaj naprej. Škoda za Črnomelj, ker je eden redkih, ki je pošten.
30.1.2015Ocenineodvisen 
Kolikor mi je poznano,so se na miren način razšli.Brez kakih teških besed.Sicer pa kaj ima to z dalnjovodom.Elektriko je treba pripeljat v BK.
31.1.2015OceniJure 
Seveda bomo prebrali stvari tudi v tiskani obliki, brez skrbi. To z daljnovodom se je za zdaj dobro končali. Sinoči so Odmevi potrditi, zakaj se Elektro Ljubljana otepa vkopa kablov. Ker je po zraku bolj enostavno. To je edini razlog.
31.1.2015–1   (0)   (1)   Oceniobčan 
Kot je razvidno se razvoj Bele krajine prelaga v daljno prihodnost. Ne bo novih investicij in ne bo novih delovnih mest. Številni brezposelni občani lahko sedaj vidijo kdo je odgovoren za takšno stanje v občini.
31.1.2015 1   (1)   (0)   OceniAna 
Ni res, to nima veze z razvojem občine; kdor to trdi, zavaja . stvari je treba pripravit kot treba, kable vkopat tam, kjer je to nujno. Elektro Ljubljana ima dovolj denarja, samo bolj komot je vse spravit po žicah. Saj to je tudi direktor Ribič sinoči priznal v Odmevih. Je pa res, da je več dela, če gredo stvari pod zemljo, ne po zraku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava