Ministra za infrastrukturo in gospodarstvo v Posavju

31.1.2015 | 13:00

Foto: GEN energija

Foto: GEN energija

Krško, Brežice - Na delovnem obisku v skupini GEN sta se včeraj mudila minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Na srečanju sta se seznanila s poslovanjem skupine in razvojnimi načrti, predvsem na področju investicij in nadaljnjega razvoja elektro-energetike v Sloveniji.

Minister za infrastrukturo si je dopoldan najprej ogledal gradbišče HE Brežice ter se seznanil s potekom izgradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi. V prostorih GEN energije se je najprej pridružil obisku evroposlancev.

Na popoldanskem delu obiska, ki je bil zaprt za javnost, sta se ministra seznanila z razvojnimi načrti skupine, predvsem z aktivnostmi, ki jih GEN izvaja v povezavi s projektom JEK 2, so sporočili iz GEN energije.

Obisk sta nadaljevala z ogledom Nuklearne elektrarne Krško ter ga po krajšem ogledu HE Krško zaključila v Termoelektrarni Brestanica.

Iz GEN so sporočili še, da energetski del izgradnje HE Brežice (jezovna zgradba z opremo) poteka po predvidenem terminskem planu. V gradbeni jami bodoče hidroelektrarne je postavljena kompletna gradbiščna infrastruktura, na prelivnih poljih je bilo vgrajenih že preko 8.000 m3 betonov, na temeljnih blokih pretočnih traktov strojnice pa preko 5.000 m3. Na dostopnem mostu do hidroelektrarne je zaključeno temeljenje in stebri Za energetski del projekta je v tem trenutku podpisanih za več kot 90 milijonov evrov pogodb, za nemoteno financiranje tega dela izgradnje pa je podpisana tudi kreditna pogodba v višini 20 milijonov evrov. Glede na trenutno izvedena dela in terminski plan je dvig vode v akumulacijskem bazenu predviden za jesen 2016, saj naj bi v kratkem stekla tudi dela na infrastrukturnem delu, ki jih izvaja družba Infra.

R. Ž.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava