novice

Od danes samo z rdečimi vinjetami

1.2.2015 | 08:00 | STA

Foto: Dars

Foto: Dars

Danes so začele veljati vinjete za leto 2015, ki so rdeče barve in veljajo do 31. januarja 2016. Služba za cestninski nadzor bo že danes začela s poostrenim nadzorom v okolici vseh večjih mest. Po potrebi bodo zapirali daljše odseke cestninskih cest in vse priključke. Nadzor bodo izvajali v okolici vseh večjih slovenskih mest.

Cene vinjet za osebna vozila in motorje se ne spreminjajo, lastniki kombijev pa za tedenske in mesečne letos odštejejo manj kot lani.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Lastniki kombijev (cestninski razred 2B) morajo za vinjete odšteti več, a so cene tedenskih in mesečnih vinjet za leto 2015 nižje kot leto pred tem. Tedenska vinjeta za kombije po novem stane 30 evrov (doslej 40 evrov), mesečna 60 evrov (doslej 80 evrov), cena letne vinjete pa ostaja enaka kot doslej, torej 220 evrov.

Vinjeta mora biti na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

V Darsu voznikom sporočajo, naj ob nakupu shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun.

Po zakonu o javnih cestah je globa za neuporabo vinjete od 300 do 800 evrov. Poleg globe pa nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

‹ nazaj

Komentarji (5)

1.2.2015–3 (0) (3)OceniRunkelj 
Pa zakaj spet ta farba komunajzarska?? Ka smo se zato boril leta 91? Naj bo armena, Fatikanska, pa še František gor na sliki!!
1.2.2015 1 (1) (0)OceniFerluci 
Eh, Runkelj, si pa res mal ruknjen. Beri raje politične članke in tam komentiraj.
3.2.2015OceniJakob Gale 
Runkelj, kaj pravite na - asrana? Kot vaš komentar, recimo.
3.2.2015OceniIP 
Po branju komentarjev bi bilo včasih res dobro sodno zahtevati za IP računalnikov raznih komentatorjev. Bi bilo zanimivo videt kdo iz uredništva to komentira
9.2.2015OceniJakob Gale 
S tem se popolnoma strinjam, spoštovani IP. Samo za sodno zahtevo je potrebno kaj več, kot samo nespameten komentar in IP je lahko tudi spremenjljiv kar precej oteži zahtevo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava