novice

SloWolf v skupini najboljših evropskih okoljskih projektov

1.2.2015 | 13:00 | STA

Foto: Janez Papež

Foto: Janez Papež

Foto: Emil Kodat

Foto: Emil Kodat

Foto: Andrej Hudoklin

Foto: Andrej Hudoklin

Projekt varstva in spremljanja varstvenega statusa populacije volka v Slovenije (SloWolf) so izbrali v skupino najboljših projektov programa EU LIFE. Podelitev nagrad bo 4. junija v Bruslju v okviru prireditve Zeleni teden, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

SloWolf se je tako znašel med projekti, ki jih članice EU skupaj z Evropsko komisijo vsako leto izberejo med tistimi projekti, ki so bili zaključeni in ovrednoteni v predhodnem letu. Ministrstvo je projekt sofinanciralo v višini 160.000 evrov, kar predstavlja dobrih 15 odstotkov njegove vrednosti.

Projekt so med letoma 2010 in 2013 izvajali na Univerzi v Ljubljani skupaj z Zavodom za gozdove in Društvom Dinaricum kot partnerjema. Cilj je bil dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi.

Obstoj volkov v Sloveniji je odvisen od vrste dejavnikov, ki so jih člani projekta SloWolf poskušali preučiti, nato pa zbrano znanje vključiti v varstvo in upravljanje s to vrsto. S projektom so dobili prvo natančno in objektivno oceno številčnosti volkov pri nas. Ocenjena največja letna številnost volkov v Sloveniji v trajanju projekta je bila okrog 39 osebkov, ki so tvorili osem do 11 tropov.

Raziskava odnosa javnosti do volka v okviru projekta je pokazala, da večina prebivalstva z območja njegove prisotnosti sicer podpira njegovo ohranitev in si želi sobivanja, a se ga mnogi še vedno bojijo, čeprav zdrav volk človeku ni nevaren in se mu večinoma izogiba.

V okviru projekta so izdelali tudi navodila, ki pri upravljanju velike rastlinojede divjadi upoštevajo prisotnost volkov. V letu 2013 so navodila že bila upoštevana pri pripravi lovsko upravljavskih načrtov.

Največji izziv ohranjanja volkov pa predstavljajo škode zaradi volkov. V okviru projekta je osem rejcev prejelo zaščitna sredstva v obliki visokih elektroograj ali pastirskih psov. Že v prvih dveh letih je pri teh rejcih zaradi uporabe varovalnih kompletov nastalo za 200.000 evrov manj škode zaradi volkov kot leto prej, torej skoraj toliko, kot je slovenski proračun porabil za sofinanciranje projekta, poudarjajo na ministrstvu.

Eden pomembnejših dosežkov projekta je priprava akcijskega načrta za upravljanje populacije volka v Sloveniji, pri katerem je sodelovalo 57 članov iz 21 različnih vladnih in nevladnih organizacij, vlada pa ga je formalno sprejela februarja 2013.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava