gospodarstvo

Inles lani z nekoliko nižjim poslovnim izidom

17.2.2015 | 13:30 | STA

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Ribnica - Prihodki ribniškega Inlesa, proizvajalca stavbnega pohištva, so lani znašali približno 22,5 milijona evrov in so se glede na predlanske znižali za približno pet odstotkov, predvsem na račun padca domače prodaje za približno četrtino. Čisti dobiček je lani znašal približno 100.000 evrov, kar je približno 70.000 evrov manj kot predlani.

Direktor Inlesa Andrej Mate je povedal, da je njihov izvozni delež lani dosegel približno 85 odstotkov, hkrati pa so se na domačem trgu soočali z največjim padcem prodaje doslej in z zelo zahtevnimi razmerami, predvsem s še vedno trajajočo krizo gradbeništva, padanjem neto cen in z vzhodnoevropskimi oz. predvsem s poljskimi tekmeci.

Poljaki so namreč evropska naložbena sredstva - za razliko od Slovenije, ki jih usmerja v javno infrastrukturo - usmerili v gospodarstvo, ki se je tako konkurenčno okrepilo, je pojasnil.

Glede letošnjih načrtov je direktor napovedal manjše zvišanje oz. približno 23,5 milijona evrov prodaje in približno 180.000 evrov dobička. Ocenil je še, da naj bi se po zadnjih nekaj letih padanje domače prodaje letos ustavilo.

Letos računajo tudi na tržni prodor lani razvitih poslovnih programov, hkrati pa težišče njihovega dela ostaja pridobivanje novih kupcev in trženje. Drugih novih izdelkov ne načrtujejo, sicer pa sedanje stalno tehnično dopolnjujejo.

Ker so v Inlesu predlani končali tehnološko-posodobitveni naložbeni cikel, ki jim omogoča petletni razvoj, se lahko tudi bolj kot temu v prihodnjih nekaj letih posvečajo trženju svojih izdelkov in rasti prodaje. Sicer si podjetje obratovanje zagotavlja z lastnimi sredstvi in nima težav z bankami. Inles tudi svojo zadolženost ves čas znižuje in se ne bo na novo zadolževal, je opozoril direktor.

Inles kot največji slovenski izdelovalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del svojih izdelkov izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, Avstrijo, države Beneluksa in Italijo. Prodajajo tudi v ZDA in Rusiji, trgi nekdanje Jugoslavije pa so zanje še vedno zanemarljivi, je pojasnil.

Družba je skupaj s svojim invalidskim podjetjem IP Inles ob koncu preteklega leta zaposlovala približno 400 ljudi, približno 15 pa jih je - predvsem zaradi upokojevanja - družbo lani zapustilo.

Predvsem z naravnim odlivom jih bo letos odšlo še za približno tri do štiri odstotke. Njihovih nadomestitev ne načrtujejo, glede svojih kadrovskih potreb pa se bodo v skladu z ukrepi za dvig produktivnosti sproti prilagajali, je še povedal Mate.

‹ nazaj

Komentarji (2)

17.2.2015Ocenišpica 
prava stvar, vejo kaj delajo in se trudijo...
17.2.2015Ocenifele1 
zanimivo,da imajo toliko dobička dvakrat sem jim poslal mere oken in vrat,da mi naredijo predračun pa nikoli dobil odgovora lahko so tisoć evrov cenejši od drugih pa od njh ne vzemem nikdar((:

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava