novice

40 dni brez alkohola: Za moje in tvoje dostojanstvo

18.2.2015 | 14:35

ilustrativna slika (Foto: B. B.)

ilustrativna slika (Foto: B. B.)

Ljubljana - Z današnjo pepelnično sredo se začenja tradicionalna akcija Slovenske karitas in sodelujočih organizacij 40 dni brez alkohola. Letošnja deseta akcija, ki bo trajala do 4. aprila, nosi geslo Za moje in tvoje dostojanstvo. V desetih letih so dosegli, da se o prekomernem uživanju alkohola v družbi bolj odprto govori, meni Imre Jerebic iz Karitasa.

V tradicionalni akciji, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci, organizatorji pozivajo vse, da se v postnem času odpovejo uživanju alkohola. Z letošnjim geslom akcije želijo poudariti, da prekomerno uživanje alkohola prizadene dostojanstvo mnogih ljudi, še posebej otrok. Po besedah Imreta Jerebica iz Slovenske karitas je to "priložnost, da smo sočutni in solidarni do tistih, ki so nastradali zaradi alkohola". Tisti, ki se vključijo v akcijo, lahko svojo odločitev simbolično potrdijo na spletni strani www.brezalkohola.si, lahko pa odločitev obdržijo tudi zase. V zadnjih letih so akciji dodali tudi duhovno dimenzijo, saj v njenem času pripravljajo romanje na Brezje in na Sveto Goro.

Po besedah Jožeta Ramovša iz Inštituta Antona Trstenjaka pri akciji ne gre le za vprašanje, ali 40 dni ne piti alkohola, temveč za vprašanje, kako spoštovati druge, naravo in Boga. Če želimo upoštevati dostojanstvo drugih, pa moramo najti tudi nekaj pozitivnega v sebi, meni.

Na škodljive posledice pitja alkohola pri mladoletnih je opozorila Nataša Sorko iz društva Žarek upanja. O tem je po njenih besedah treba najprej ozavestiti odrasle, saj raziskave kažejo, da starši bolj dovoljujejo pitje alkohola otrok kot pred petimi leti. V petletnem obdobju se je sicer zmanjšalo število osnovnošolcev tretjega triletja, ki alkohol pijejo redno, in povečalo število tistih, ki alkohola še niso poskusili, je pojasnila.

Po besedah Igorja Velova iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji RS za varnost prometa je alkoholiziranost še vedno eden od glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč. Število umrlih zaradi alkoholiziranosti voznikov se je sicer s 35 v letu 2013 lani zmanjšalo na 23. Velov je ob tem izpostavil podatek, da je imel alkoholiziran povzročitelj prometne nesreče v kilogramu krvi povprečno 1,45 grama alkohola. Statistični podatki morajo biti po njegovem mnenju opomin, da na tem področju naredimo še več. Tu ne gre samo za ukrepe agencije in zakonodaje, ampak morajo pri tem sodelovati vsi v družbi, saj alkohol ni samo problem v prometu, ampak je širši družbeni problem, je poudaril.

V desetih letih preventivne akcije po besedah Jerebica opažajo spremembe. "Začeli smo na glas govoriti o problemu alkohola. To ni bilo enostavno, tudi znotraj cerkvenih krogov in v družbi nasploh se je stvar težko prijemala," se je Jerebic spomnil začetkov akcije. Poleg odpovedi alkoholu v času akcije organizatorji pozivajo, da se tudi večkrat med letom odpovemo alkoholu oziroma alkohol pijemo v zmernih količinah.

V akciji kot soorganizatorja že od začetka sodelujeta Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Zavod Med.Over.Net, pridružili so se jim tudi Zavod varna pot, Katedra za družinsko medicino in društvo Žarek upanja. Letos pa se kot gost v akcijo vključuje tudi NACOA - društvo za pomoč otrokom alkoholikov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava