posavje

Proračuna niso dali v javno razpravo

20.2.2015 | 13:00 | M. L.

IMG Kost (2)

IMG Kost (2)

IMG Kost (1)

IMG Kost (1)

IMG Kost (3)

IMG Kost (3)

Kostanjevica na Krki - Kostanjeviški občinski svet je na včerajšnji 2. redni seji obravnaval predlog odloka o proračunu. Potreb je, kot je pokazala razprava, v občini znatno več kot za dobra dva milijona evrov, kolikor naj bi bilo v proračunu denarja po tem predlogu.

Melita Skušek se je med drugim zavzela za več denarja za vzdrževanje osnovne šole Jožeta Gorjupa in za podporo šoli v naravi. V proračunskem predlogu tudi ni predvidena energetska sanacija šole. Predlagala je večjo podporo odbojkarskemu klubu.

V razpravi o proračunu so veliko govorili o parkirišču z avtobusnim postajališčem, ki ga predvideva proračun. Skupno tem razpravam je, da svetniki ne poznajo načrtov za to naložbo.

Proračuna niso poslali v javno razpravo, ker je temu nasprotovala skupina sedmih svetnikov, to pa je večina. Skupina je županu posredovala svoje pripombe glede proračuna, o katerih se bo župan opredelil.

Predstavnik občine Stanislav Rostohar je k temu pripomnil, da projekt ni nov, ampak so ga predvidevali že pred leti.

Občinski svet je tudi ponovno glasoval o treh sklepih, ki jih je sprejel na 2. izredni 29. decembra lani. Vsi trije se nanašajo na vračilo vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Sklepe je sprejel. Ker je župan ugotovil, da so v nasprotju z občinskim odlokom, bo v zvezi s sklepi začel postopek pred upravnim sodiščem.

Precej so razpravljali tudi o vodenju občine v prejšnjem mandatu in v lani začetem mandatu. Skupno več razpravam o tem je bilo stališče, da je sedanji župan Ladko Petretič prevzel vodenje občine, ki je precej zadolžena.

Karla Gašpar, višja svetovalka II za javne finance, proračun in gospodarske dejavnosti na občini Kostanjevica na Krki, je v zvezi z omenjeno sejo občinskega sveta sporočila stališče občinske uprave o zadolženosti občine. »Na 2. redni seji so bili člani občinskega sveta občine Kostanjevica na Krki seznanjeni z primopredajnim zapisnikom med novoizvoljenim in bivšim županom, na podlagi katerega je bilo s strani nekaterih svetnikov podano stališče, da je sedanji župan Ladko Petretič prevzel vodenje občine, ki je precej zadolžena.

Podatki nesporno kažejo, da je župan po lokalnih volitvah, oktobra 2014, občino prevzel v trenutno slabem finančnem položaju, ki je bil posledica še nerealiziranega dolgoročnega posojila za izvedbo investicije v teku. Občinska uprava je do konca leta 2014 storila vse, da je finančno stanje občine ob koncu leta 2014 stabilno ter uravnoteženo.

Ne strinjamo pa se s trditvijo nekaterih svetnikov, da je občina Kostanjevica na Krki precej zadolžena. Občina se je v letu 2013 dolgoročno zadolžila za 80.974 evrov, v letu 2014 pa za 421.797,64 evra, v obeh primerih namensko za obnovo in novogradnjo vrtca Plavček.

Skupen dolg občine na dan 31.12.2014 znaša 501.465,61 evrov (1. obrok glavnice pri poslovni banki je občina plačala 15. decembra 2014), kar na občana znaša 200,59 evra.

Po uradnih podatkih Ministrstva za finance o stanju zadolženosti občin na dan 31. December 2013 so v posebni tabeli prikazane občine, kjer dolg na prebivalca znaša več kot 600 evrov, med njimi je na 14. mestu občina Krško z dolgom na prebivalca v višini 742 evrov, na 19. mestu občina Šentjernej (657 evrov), na 25. mestu občina Mirna Peč (605 evrov),« je zapisala Karla Gašpar.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava