novice

Dobili še zagotovila ministrstva glede pokojnin poklicnih gasilcev

23.2.2015 | 12:15 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - V sindikatu poklicnih gasilcev so dobili še zagotovila ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede upokojevanja poklicnih gasilcev. Tako gasilci, ki po izteku poklicne še ne bodo imeli pogojev za starostno pokojnino, v vmesnem času ne bodo ostali brez dohodka in zavarovanja, pravi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Predstavniki Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije so se v zvezi z zapleti pri upokojevanju poklicnih gasilcev 11. februarja sestali s predstavniki Kapitalske družbe (Kad) in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), predstavnikov ministrstva pa takrat na srečanje ni bilo. Na tem srečanju so sicer po besedah Ogrizka dobili ustno zagotovilo, da se bo poklicnim gasilcem takoj po poklicni začela izplačevati starostna pokojnina.

V petek pozno popoldne pa so po Ogrizkovih besedah prejeli tudi pisno zagotovilo ministrstva za delo in Zpiza, da gasilec od izteka poklicne pokojnine do začetka izplačevanja starostne ne bo ostal brez pokojnine in brez zdravstvenega zavarovanja.

Dopis sta podpisala državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar in generalni direktor Zpiza Marijan Papež, je pojasnil Ogrizek.

Po zdajšnji ureditvi bi se namreč lahko zgodilo, kot so opozarjali v sindikatu, da bi se upokojenemu gasilcu iztekla poklicna pokojnina, ker za starostno še ne bi izpolnjeval pogojev, pa bi ostal brez dohodka in zavarovanja. Po Ogrizkovih pojasnilih bi pri nekaterih to vmesno obdobje znašalo nekaj mesecev, pri nekaterih pa tudi več let. Kot meni Ogrizek, so ti zapleti ali posledica slabe zakonodaje ali pa bi morali delodajalci zaposlenim za poklicno pokojnino plačevati več.

Ministrstvo za delo je sicer gasilcem že pred časom odgovorilo, da je zakon jasen. Kdor se bo poklicno upokojil s pogoji za to pravico, bo lahko ne glede na pogoje za pravico do starostne pokojnine prejemal starostno pokojnino takoj po koncu prejemanja poklicne pokojnine, so zagotovili. Ureditev v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je s pravnega vidika jasna in "predstavlja neposredno pravno podlago za uveljavljanje pravic", so tedaj zapisali na ministrstvu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava