dolenjska

FOTO: Prehod so jim zaprli čez noč

24.2.2015 | 09:05 | J. S.

Razburjeni kmetje s traktorji ne smejo na prehod čez železniško progo v Slovenski vasi, ki so ga uporabljali desetletja. (Foto: J. S.)

Razburjeni kmetje s traktorji ne smejo na prehod čez železniško progo v Slovenski vasi, ki so ga uporabljali desetletja. (Foto: J. S.)

Lastniki zemljišč zahtevajo, da prehod nemudoma vrnejo v prvotno stanje.

Lastniki zemljišč zahtevajo, da prehod nemudoma vrnejo v prvotno stanje.

Predstavnih lastnikov zemljišč Stane Jaki

Predstavnih lastnikov zemljišč Stane Jaki

Župan Rupert Gole

Župan Rupert Gole

Slovenska vas pri Šentrupertu - Slovenske železnice so konec januarja praktično čez noč zaprle prehod čez železniško progo v Slovenski vasi, ki ga deset tukajšnjih kmetov uporablja za dostop do svojih zemljišč. Kot alternativna pot, čeprav zelo poredko, služi tudi zaporom na Dobu. Dodobra razburjeni kmetje zdaj zahtevajo takojšnjo vzpostavitev prvotnega stanja, saj je bilo dogovorjeno, da bodo pred zaprtjem prehoda – o čemer jih ni obvestil nihče – uredili drugega.

»Lastniki in upravljavci zemljišč ne moremo na polja in travnike. Zahtevamo, da se prehod takoj vzpostavi nazaj, potem se lahko pogovarjamo o alternativni rešitvi, ki bo odgovarjala vsem,« razlaga predstavnih lastnikov zemljišč Stane Jaki. »Za tem stojimo in za tem bomo stali, drugače gremo po pravni poti naprej,« še napoveduje in dodaja, da alternativnega prehoda, ki bi ga lahko uporabljali tukajšnji kmetje, ne vidi.

»Nihče nas ni ne vprašal ne obvestil,« pripoveduje eden od uporabnikov zemljišč. »Ne vidim razloga, zakaj bi naredili alternativni prehod, saj imamo tega, odkar je železnica prišla v naš prostor,« je še ogorčen. Kot zatrjujejo kmetje, druge poti namreč vodijo po tujih zemljiščih.

Župan Rupert Gole miri in poudarja, da do spornih zemljišč vodita dva alternativna prehoda ter zagotavlja, da pot vodi po občinski zemlji. Prvi je izven nivojski preko mostu, drugi pa nivojski nasproti naselja Prapreče. Župan zato predlaga, da bi ju dodatno utrdili in s tem kmetom omogočili varnejši dostop do zemljišč. Tudi na Slovenskih železnicah pravijo, da lahko uporabniki progo prečkajo na 439 metrov oddaljenem nivojskem prehodu ali po 133 metrov oddaljenem nadvozu.

A zgodba sega že v leto 2006. Pred devetimi leti sta namreč tukajšnji podjetji podali prošnjo po dodatni gradnji in ukinitvi prehoda, pojasnjuje šentrupertski občinski svetnik Alojz Gregorčič, a od takrat pa do lanskega junija se po njegovih besedah ni zgodilo nič. »Ko smo to dobili na občinski svet, smo sklenili, da nismo proti tovrstni ureditvi, vendar je treba pred tem narediti alternativni prehod,« pravi.

Tudi Gole priznava, da je bil pogoj ob pridobivanju gradbenega dovoljenja med drugim tudi ta, da se prehod ukine. »Razumel sem, da bo ta ukinjen v nekaj naslednjih mesecih, postopoma in v dogovoru, ne pa da so akcijo izvedli na ta način,« pravi. »Žal mi je, da nisem v komunikacijo s Slovenskimi železnicami stopil osebno in da nismo tega reševali skupaj s krajani, kot je bilo zamišljeno, in tu sem dolžan opravičiti.«

Lastniki zemljišč so se tako včeraj sestali z županom, da bi poiskali rešitev. Več o dogajanju pa v četrtkovi številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (23)

zaprtje prehoda 001
zaprtje prehoda 002
zaprtje prehoda 003
zaprtje prehoda 004
zaprtje prehoda 005
zaprtje prehoda 006
zaprtje prehoda 007
zaprtje prehoda 008
zaprtje prehoda 009
zaprtje prehoda 010
zaprtje prehoda 011
zaprtje prehoda 012
zaprtje prehoda 013
zaprtje prehoda 014
zaprtje prehoda 015
zaprtje prehoda 016
zaprtje prehoda 017
zaprtje prehoda 018
zaprtje prehoda 019
zaprtje prehoda 020
zaprtje prehoda 021
zaprtje prehoda 022
zaprtje prehoda 023

Komentarji (2)

25.2.2015OceniSantos 
Bi bilo kaj drugače, če bi ga zaprli čez dan ?
25.2.2015OceniTITO 
Kje ste zeleni, a morajo kmetje zdaj delati daljšo pot in s tem onesnaževati ozračje?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava