dolenjska

Otroci okupirali novomeški rotovž

25.2.2015 | 14:10 | M. K.
Foto: DPM Mojca

Otroci okupirali novomeški rotovž

Svetniške klopi v rotovžu je včeraj na povabilo društva Mojca in ob podpori Mestne občine Novo mesto zasedlo 25 delegatov iz osmih novomeških osnovnih šol. Zbrali so se na 25. zasedanju občinskega otroškega parlamenta, ki je letos potekal na temo izobraževanja in poklicne orientacije. Mladi parlamentarci so poročali o delu šolskih parlamentov in, kot sporočajo iz Mojce, družno ugotovili, da se premalo pogovarjajo o različnih poklicih in prednostih ter slabostih, ki jih določena izobrazba prenaša.

V parlamentarnem delu so se razdelili v tri skupine in se pogovarjali o izobraževanju nekoč in danes, izbiri prave srednje šole ter prednostih in slabostih uporabe tehnologij v šolskem sistemu. Otroci vseh treh triad so družno ugotovili, da ni slabih in dobrih poklicev, so le tisti, katerih delo ti bo v veselje ali pa tudi ne. Vsi poklici so pomembni in s tem tudi izobraževanje zanje. Parlamentarci so povprašali svoje stare starše – večina ima končano osnovno šolo ali še to ne, vsi so bili zaposleni in imajo pokojnino, starši pa imajo večinoma srednjo ali višjo šolo. Današnja mladina večinoma zaključi magistrski ali celo doktorski študij, vendar ni dovolj služb za tako izobražene ljudi. Mladim svetnikom se je pridružil tudi župan Gregor Macedoni in poudaril pomembnost dela mladih parlamentarcev, pa tudi starejših, ki drugače zasedajo svetniške klopi, sporočajo iz DPM Mojca.

Parlamentarci so z večino glasov izvolili šest svetnikov, ki jih bodo zastopali na regijskem posvetu: to bodo Matevž Turk iz OŠ Stopiče, Brina Klobčaver iz OŠ Bršljin, Neža Račečič iz OŠ Drska, Ciril Cerovšek in Nina Knoll iz OŠ Grm ter Klara Štukelj iz OŠ Otočec. Za 26. otroški parlament pa so predlagali naslednje teme: samostojnost, delovna doba in brezposelnost ter solidarnost.

‹ nazaj

Galerija (28)

dpm-01
dpm-02
dpm-03
dpm-04
dpm-05
dpm-06
dpm-07
dpm-08
dpm-09
dpm-10
dpm-11
dpm-12
dpm-13
dpm-14
dpm-15
dpm-16
dpm-17
dpm-18
dpm-19
dpm-20
dpm-21
dpm-22
dpm-23
dpm-24
dpm-25
dpm-26
dpm-27
dpm-28

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava