posavje

Ivan Sušin: Odstopa pač nisem podpisal

26.2.2015 | 09:20 | M. Luzar

Nadomestne volitve za občinskega svetnika v četrti volilni enoti so razpisali za 17. maj, kar velja za KS Artiče, Bizeljsko, Pečice, Križe, Pišece in Sromlje. Rok za vložitev kandidatur je 22. aprila. (Foto: M. L., arhiv DL)

Nadomestne volitve za občinskega svetnika v četrti volilni enoti so razpisali za 17. maj, kar velja za KS Artiče, Bizeljsko, Pečice, Križe, Pišece in Sromlje. Rok za vložitev kandidatur je 22. aprila. (Foto: M. L., arhiv DL)

Brežice - Članstvo Ivana Sušina v brežiškem občinskem svetu je še naprej v središču zanimanja opazovalcev političnih razmer v brežiški občini. Sušin je v elektronskem sporočilu, naslovljenem na Jasmino Molan, zaposleno na občini Brežice, zapisal, naj obvesti občinsko volilno komisijo, da 10. februarja odstopa s funkcije občinskega svetnika.

Občina Brežice se je za pojasnilo glede odstopa obrnila na ministrstvo za javno upravo. Po Sušinovem mnenju je ta občinski dopis v Ljubljano zavajajoč, češ da v njem piše le, da je podal odstopno izjavo s funkcije občinskega svetnika. »V dopisu pa ne piše, da sem podal odstopno izjavo le v elektronskem sporočilu in da je bilo sporočilo le tekstovno in da nisem nikomur poslal odstopne izjave, skenirane s svojim podpisom. Ravno tako v dopisu ne piše, da nisem nikomur poslal pisne odstopne izjave s svojim podpisom v tiskani obliki,« poudarja Sušin. Kot dodaja, je svoje elektronsko sporočilo poslal Jasmini Molan z jasnim navodilom, naj odstopno izjavo pošlje občinski volilni komisiji, in ne županu.

Sušin zato vztraja pri stališču, da so v brežiški občini neutemeljeno pohiteli s postopki. Ker nikomur ni poslal odstopne izjave s podpisom, je njegov odstop s funkcije občinskega sveta po njegovem prepričanju neuraden. »Dokler nisem podpisal izstopne izjave, imam po svojem prepričanju pravico spremeniti svojo odločitev,« pravi Sušin in dodaja, da je odločitev o nameravanem odstopu spremenil zato, da se bodo izognili nadomestnim volitvam in s tem stroškom za občinski proračun. Župan Ivan Molan po njegovem mnenju nima podlage za začetek postopkov za nadomestne volitve člana občinskega sveta.

Župan Ivan Molan je, kmalu potem ko je Sušin poslal elektronsko sporočilo Jasmini Molan, predstavil svoje stališče o zadevi. »Občinski svetnik Ivan Sušin je občino kakor tudi svetnike obvestil o svojem odstopu. Sam kot župan moram pri tem ukrepati v skladu z zakonom. To pa je, da moram najprej obvestiti v roku osem dni volilno komisijo. Svetniku preneha mandat z dnem odstopne izjave. Glede na to, da je odstopil prej kot v šestih mesecih po potrditvi mandatov, pa je treba izvesti tudi nadomestne volitve. Tako se predvideva, da bodo nadomestne volitve v četrti volilni enoti nekje v mesecu maju,« je sporočil župan.

V zvezi z odstopom je vladna služba za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo poslala na dopis občine Brežice obrazložitev, da se strinja z ugotovitvami občine, da je odstopna izjava Ivana Sušina nepreklicna.

Celotna zadeva se glede na taka razhajanja dveh glavnih vpletenih strani zdaj verjetno seli med pravnike. Zdi se, da je ta trenutek še prezgodaj napovedati, katera stran bo pri preučevanju predpisov v zvezi s članstvom v občinskem svetu uspešnejša.

Članek je objavljen v aktualni, 8. številki Dolenjskega lista z dne, 26. februar 2015.

‹ nazaj

Komentarji (4)

26.2.2015Ocenikrajan 
A ni kaj pametnejšega za delat, zdaj se bo pa s tem primerom ukvarjalo vse kar leze in gre. Podpis gor podpis dol. Če misli odstopit, naj odstopiI pa kdo sploh je ta Sušin?
26.2.2015Ocenikritičen 
Zaradi takih oziroma podobnih, je -sls- napisana z malo....
26.2.2015Oceniinside 
ta sam zdraho dela že od predvolilnih soočen dalje.... škoda stranke sls, da ima take bedake med njimi.....
26.2.2015Ocenimiki 
Tale Sušin je že od nekdaj precej čuden!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava