dolenjska

Proračun sprejet, 10. marca še javna predstavitev

26.2.2015 | 10:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Proračun sprejet,  10. marca še javna predstavitev

Šentjernej - Sinoči se je prvič v letošnjem letu sestal občinski svet. Na 3. redni seji, ki je trajala pozno v noč, so svetniki imenovali nekaj komisij – komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Šentjernej, komisijo za volilni imenik pripadnikov romske skupnosti, obravnavali so predlog za ustanovitev komisije za družbene dejavnosti, ki jo je predstavila svetnica Mojca Lampe Kajtna, seznanili so se s poročili o volilni kampanji za lokalne volitve 2014, sprejeli letni program športa za leto 2015, pravilnik o pridobivanju, uporabi in vzdrževanju službenih vozil ter uporabi zasebnih vozil za službene namene, itd.

Tina Gazvoda do izbire novega direktorja občinske uprave, za kar je občina že izdala razpis, opravlja tudi njegove naloge.

Tina Gazvoda do izbire novega direktorja občinske uprave, za kar je občina že izdala razpis, opravlja tudi njegove naloge.

Največ debate je bilo pri iskanju soglasja javnemu podjetju Ekološka družba Šentjernej (EDŠ) za najem kredita oz. leasinga za nakup osnovnih sredstev, saj želi občina po besedah župana Radka Luzarja EDŠ opremiti z ustrezno mehanizacijo, da bi razširilo svojo dejavnost, zlasti gradbeno in vzdrževalno, ter bi tako postalo bolj rentabilno. Nekateri svetniki, zlasti iz vrst SDS, so imeli kar nekaj pomislekov, zato tudi niso želeli glasovati o soglasju podjetju EDŠ za poroštvo občini Šentjernej pri najemu likvidnostnega kredita za eno leto – občina bi 250 tisoč evrov imela kot rezervo za morebitno nujno poplačilo upnikov.

Kot sta med drugim dejala Albert Pavlič (SDS) in Igor Kalin (SMC), je treba vedeti bolj natančne pogoje kredita, ki naj bi jih dala najugodnejša banka, šele potem bodo svetniki o tem lahko odgovorno glasovali. Za najugodnejšo ponudbo banke, to je Deželne banke, so sicer izvedeli, a nekateri so želeli imeti vse črno na belem, v gradivu. Jože Simončič (SLS) je dejal, da mu zadostuje,  če se v sklep doda, da občina z županom izbere najugodnejšo ponudbo banke, a sklep je bil vseeno drugačen.

Andrej Mikec, predsednik komisije za mandatna vprašanja.

Andrej Mikec, predsednik komisije za mandatna vprašanja.

Ob sprejemu proračuna v prvem branju je bila razprava borna, res pa je, da so svetniki o razdelitvi denarja v letošnjem letu razpravljali že na posvetovalnem sestanku pred občinsko sejo, čeprav potem menda vseh njihovih predlogov in pripomb v osnutku proračuna ni bilo najti, kot je opozoril Andrej Mikec iz CI Glas ljudstva. Kot je povedala finančnica na občini Andreja Topolovšek, je proračun uravnotežen – prihodki znašajo dobrih 5 milijonov 675 tisoč evrov, odhodki pa 5 milijonov 385 tisoč evrov.

Župan Radko Luzar.

Župan Radko Luzar.

Po besedah župana Luzarja, je občinska blagajna prazna, zato nekih večjih investicij ne bo – delal se bo nov most v Gorenjem Vrhpolju, predvidena je rušitev starega mostu v Mršeči vasi, medtem ko bodo za začasni most prosili za podaljšanje, saj za novega ni denarja. Občina se bo potrudila, da se bodo na čistilno napravo priključila vsa gospodinjstva iz 1. faze gradnje kanalizacije, to je iz Šentjerneja in petih okoliških vasi, občina pa ne bo šla v izgradnjo kanalizacijskega sistema 2. faza, za kar je pod prejšnjim vodstvom že izbrala izvajalca del, »ker denarja enostavno ni. Do konca leta bomo skušali priti na pozitivno ničlo. Letos bomo pripravljali dokumentacijo za projekte ter se pripravljali na prihodnje leto, da črpamo čim več državnih in evropskih sredstev,« je dejal župan.

Proračun je sedaj v 15-dnevni javni razpravi, župan pa uresničuje predvolilno obljubo in k razpravi o njem vabi tudi občane. Zato bo 10. marca ob 19. uri v Kulturnem centru Primoža Trubarja javna predstavitev. Njihove pripombe in predloge bodo skušali upoštevati v proračunu.

‹ nazaj

Galerija (31)

SEJA001
SEJA002
SEJA003
SEJA004
SEJA005
SEJA006
SEJA007
SEJA008
SEJA009
SEJA010
SEJA011
SEJA012
SEJA013
SEJA014
SEJA015
SEJA016
SEJA017
SEJA018
SEJA019
SEJA020
SEJA021
SEJA022
SEJA023
SEJA024
SEJA025
SEJA026
SEJA027
SEJA028
SEJA029
SEJA030
SEJA031

Komentarji (35)

26.2.2015 1 (1) (0)OceniSOKOL 
E Šentjernejčanje sedaj vidite kdo vodi novo vodstvo. Vse kar rece Pavlic je alfa in omega. maratonske seje že na začetku. To se bodo med sabo pobili v koaliciji novega župana. Sramota za RAZVOJ OBČINE.
26.2.2015OceniResnica 
Kaj je sporno SOKOL? Niti Pavliča niti Kalina nimam preveč v čislih, toda : a je bolje dvakrat premislit ali na vrat na nos najemat kredit? Tisti za kulturni center ni bil najbolj dobro premišljen. Me pa zanima, ali je prejšnjemu županu uspelo posojilodajalca prepričati in posojilo vezat na izključno tečaj Evra ... Pa tudi pomisleki obeh omenjenih še niso špil, po taktih katerega naj bi plesala koalicija! Bolje dvakrat premislit, kot ga enkrat zasračkat !!
26.2.2015 1 (1) (0)Oceniproračun 
Pa saj to je neverjetno, sedaj ko je v svetu en kup strokovnjakov so se po dolgi razpravi "pozno v noč" odločili da ne bodo eno leto delali nič, pa še sklepčni so bili...........
26.2.2015 2 (2) (0)Ocenidast mam 
me zanima kaj bo novo vodstvo občine naredilo glede plačila komunalnih prispevkov - plačujem odvoz gošče. to pa mi nihče ne odvozi, vsaj tako zgleda da v prihodnje bo tudi tako - kaj mi pošiljate položnico če dela niste opravili - ljudje moji dejte se mal zamislit - dejno se zbrat pa povedat da za delo ki ni opravljeno ni plačila - za naprej se samo ku... plačujejo, zgleda da jih je v občini Šentjernej še veliko - to kar se dogaja v naši občini ni nikjer na svetu - sicer pa se ve kdo drek meša....
26.2.2015OceniUps!!! 
@ proračun- najprej je potrebno sanirat luknjo v občinski blagajni, ki jo je zapustil prejšnji župan s svojo " strokovno" koalicijo in finančno nevzdržnimi mega projekti. Si ti iz enega velikega NIČ sposoben kaj naredit?? Če si , potem hitr na občino !!
27.2.2015OceniObčan 
Novi Župan in novo vodstvo je vedelo za finančno stanje občine. Torej je sedanje stokanje in jambranje odveč. Obljubljali so nemogoče naredili niso še nič. Kaj je z občinsko upravo? EDŠ?
27.2.2015OceniResnica 
Občan ne zavajaj!! Nihče ne stoka, le ugotavlja stanje. Če me spomin ne vara ( pa me ne!! ), je aktualni župan v več medijih javno izjavil, da je stanje v občinski blagajni katastrofalno, ne ve pa točno, kako obsežna je katastrofa in da računi za posle predhodnega župana še prihajajo in bodo še prihajali! V zvezi z občinskimi naložbami pa ni obljubljal prav nič! Luzar pač ni Hudoklin! Za razliko od Franca bo delal bo po principih dobrega gospodarja in realista. Tako delo pa zahteva veliko mero realizma, ki ga je prejšnjemu županu in njegovi koaliciji še kako primanjkovalo!!
27.2.2015—   (1) (1)OceniSOKOL 
NE se sprenevedat ljubitelji novega župana. 100 dni je minilo. Prvi rezultati bi morali biti vidni. Pa nič. Najlažje se je zgovarjat na prejšnega župana pa nič delat. Kar poglejte po občini rezultate prejšnjega župana. do gležnja mu ne boste. Kakšna katastrofa zimske službe. Še sedaj ne vemo če so podpisane pogodbe z izvajalci. pa kaj ćmo saj prihaja že marec. Obljubljal je da bo pripeljal strokovnjake, pa jih pobira za različne sestanke po šentjernejskih ulicah za določene sestanke da sodelujejo na sestanku. Sramota. Ali je to poslovni bonton. Sram me je ko sem iz te občine. Kar poglejte na osnovi jambranja kako in komu deli denar iz proračuna. ali je res mpotrebno da se občina udeleži sejma v Italiji. In kdo jo bo promoviral. Ali vsi obrtniki ali določeni izbranci župana. res prava katastrofa. Naj raje delajo in ustvarjajo nove investice. Našo mrliško vežico, ki podžupan Selak govori na občnem zboru TD da arhitekti ne dopuščajo gradnje. Kateri. Strokovnjak župana......... TO SO IZGOVORI.
27.2.2015OceniUps!!! 
SOKOL ne čvekaj o nečem, o čemer veš zelooooo malo ali prav nič! Tudi v času prejšnjega župana ceste niso bile nič bolje plužene. Dve, tri leta nazaj si se ob vožnji v Vrhpolje peljal kot po na frišno zragulanem zemljišču! I Pa se Hudoklin in ti SOKOL nista prav nič sekirala! Tako je ostalo vse do tedaj, dokler se občanov tega področja ni usmilila pomlad! Pa se je tisto leto za pluženje zafečkalo 500.000€!! Sicer pa bomo Hudoklinove " dosežke" plačevali še vsaj deset let ... Do dokončnega poplačila kredita, najetega za kulturni center, je še dolgo. Do takrat pa nova zadolževanja niso mogoča! Bolj slabo si informiran zato ne komentiraj nečesa, kar ne poznaš! Kakršne koli spremembe na mrliški vežici in na novem delu pokopališča niso možne brez žegna arhitekta, ki je vse skup sprojektiral. Se spomnim, da je hotela občina nadgradit ogrevanje. Kot veš ( ČE VEŠ?? ) so bili z vežice ukradeni bakreni žlebovi in okenske police. Občina jih je hotela nadomestit s cenejšimi in za krajo manj zanimivimi. Pa oboje ni šlo, Arhitekt ni dovolil, češ, da gre za avtorsko delo. Po mojem vedenju to tudi je. Tako se od kakšnih dograditev ali gradenj lahko poslovimo do izteka avtorske zaščite, ki mislim da traja več kot 20 let . Naj me pa tisti, ki ima bolj točne podatke popravi... Hmmmm... Pa nove investicije ... Od kje pa naj Luzar nastrga denar? Iz izropane blagajne, iz lastnega žepa ali boš za naložbe prispeval ti SOKOL osebno?? Najprej miško bo potrebno plačat pufe, ki nam jih je nakopal Francl, pol se bomo pa o novih investicijah začel pogovarjat !
27.2.2015OceniResnica 
Udeležba na sejmu v Italiji je za Šentjernej vsekakor veliko bolj pomembna kot pa udeležba na igrah brez meja ali pa sodelovanje v Entente florale!! Na sejmu se bo promoviralo šentjernejsko gospodarstvo. Sodelovanje v entente florale pa je bilo le županovo hlastanje po lastni samopromociji!! Udeležba na sejmu Šentjerneju lahko prinese posel in s tem mogoče kakšno delovno mesto. Hudoklinove ( samo) promnocijske akcije , pa so bile za Šentjernej le en velik strošek!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava