gospodarstvo

Po predlanski izgubi Beti lani poslovala pozitivno

26.2.2015 | 18:00 | STA

Maja Čibej, glavna izvršna direktorica Beti. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Maja Čibej, glavna izvršna direktorica Beti. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Metlika - Metliška družba Beti, eden vodilnih evropskih proizvajalcev barvane poliamidne preje, ki je od predlani v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, je lani ustvarila dobrih 11 milijonov evrov prodaje in hkrati nekaj več kot 15.000 evrov dobička, medtem ko je še predlani poslovala z nekaj več kot 365.000 evri izgube.

Glavna izvršna direktorica družbe Beti Maja Čibej je navedla, da je njihov lanski dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) znašal nekaj več kot 546.000 evrov. Čeprav so lani poslovali pozitivno, pa zaradi določenih bremen iz preteklosti dobiček ni bil visok, je pojasnila.

Pri tem so več kot devet desetin prodali na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu. Pri svojem programu preje so od predlani zabeležili sedemodstotno rast, medtem ko so zaradi nerentabilnosti program pletiv predlani opustili.

Podjetje ima šest milijonov evrov dolga, vse njihove bančne obveznosti pa je lani prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). S prodajo poslovno nepotrebnega premoženja so svojo zadolženost lani nekoliko zmanjšali, sicer pa bodo z zmanjševanjem zadolženosti letos nadaljevali.

Z DUTB so tudi lani podpisali začasni sporazum, po katerem posojilne obresti redno poravnavajo, sicer pa se njihova dogovarjanja o ureditvi razmerij z DUTB približujejo koncu, je dodala direktorica.

Glede tekočega poslovanja je poudarila, da se je leto začelo z velikim padcem naročil na vseh trgih. O podobnih razmerah pa po njenih besedah poročajo tudi njihovi dobavitelji, tekmeci in sorodna podjetja.

Glede na omenjeno stanje letos načrtujejo 10,5 milijona evrov prihodkov in njihovo nekaj več kot štiriodstotno znižanje. Kljub temu da je njihova dejavnost izrazito ciklična in da se po vseh kazalcih krivulja preusmerja navzdol, pa načrtujejo nekaj več kot 71.000 evrov dobička.

V Beti so lani tudi vlagali v zmogljivosti barvarne in nadgradnjo čistilne naprave. Skupno so vložili nekaj manj kot pol milijona evrov. Ne glede na manj ugodne tržne razmere pa bodo morali, da bi ohranili konkurenčnost, z vlaganjem v posodobitev opreme nadaljevati.

V družbi so lani zaposlovali 164 ljudi. Ob naravnem odlivu zaposlenih so jih novo zaposlili nekaj več kot 20 in skupno število povečali za devet. Njihovo število bodo letos prilagajali naročilom, v prihodnjih nekaj letih pa zaposlovali predvsem zaradi nadomeščanja upokojenih, je še povedala Čibejeva.

V okviru družbe Beti deluje le še proizvodnja preje, vse druge programe in proizvodnjo so ukinili. Program prisilne poravnave je bil potrjen oktobra 2013, zaključek postopka pa je predviden s poplačilom upnikov leta 2017.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava