dolenjska

Praktično brez razprave čez prvo branje proračuna

26.2.2015 | 16:00 | J. S.

Trebanjski občinski svet je na včerajšnji seji v prvi obravnavi potrdil predlog dvoletnega proračuna. (Foto: J. S.)

Trebanjski občinski svet je na včerajšnji seji v prvi obravnavi potrdil predlog dvoletnega proračuna. (Foto: J. S.)

Župan Alojzij Kastelic pravi, da je proračun optimistično naravnan.

Župan Alojzij Kastelic pravi, da je proračun optimistično naravnan.

David Klarič (DROT) pa je prepričan, da proračun ni realno načrtovan.

David Klarič (DROT) pa je prepričan, da proračun ni realno načrtovan.

Trebnje - Trebanjski občinski svetniki in svetnice so na včerajšnji 4. redni seji v prvi obravnavi presenetljivo hitro in praktično brez razprave s 14 glasovi za potrdili predlog dvoletnega proračuna. Štirje člani občinskega sveta so glasovali proti, trije so bili vzdržani.

Predlog proračuna za leto 2015 predvideva slabih 11,8 milijona prihodkov in približno 12 milijonov odhodkov, v letu 2016 pa slabih 10,4 milijona prihodkov in okrog 10,3 milijona odhodkov. Kot pravi župan Alojzij Kastelic, sta proračuna v primerjavi s preteklimi leti nekoliko nižja, saj v njih ni evropskih sredstev, prav tako je država znižala povprečnino. »Proračun je še vedno optimistično naravnan, kar pa od vodstva občine zahteva, da trdno držimo vajeti,« pravi.

Trebanjski občinski svet je na včerajšnji seji v drugi obravnavi potrdil tudi predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za stanovanjsko sosesko v vasi Dobrava, kjer bodo z izgradnjo potrebne infrastrukture omogočili gradnjo enostanovanjskih hiš za mlade družine.

Letos bo največji poudarek na načrtovanju investicij, pojasnjuje Kastelic, ob tem bodo nadaljevali naložbe v vodovodni sistem, načrtovani sta gradnji vrtca v Velikem Gabru in mrliške vežice v Selih pri Šumberku, župan pričakuje tudi sodelovanje na obljubljenih energetskih razpisih ter pridobivanje evropskega denarja v novi finančni perspektivi. »Seveda bomo v prihodnjih letih morali največ pozornosti nameniti kanalizacijskim omrežjem, kjer nas čakajo kazni, če tega ne bomo uredili,« še razlaga župan.

Na drugi stani je včeraj David Klarič (DROT) opozoril, da proračun ni realno načrtovan. »Predvideva se razprodajo občinskega premoženja v več kot dveh milijonih evrih, kar predstavlja 20 odstotkov letnih prihodkov, in vemo, da to ne bo nikoli realizirano. Tukaj gre samo za to, da papir pač vse prenese in da se bodo med letom iskale rešitve za financiranje odhodkov, ker na odhodkih ni na zmanjšanju narejenega nič,« meni.

Županu je ob tem očital tudi zniževanje sredstev za krajevne skupnosti, a se jim ob tem ne zmanjšujejo tudi naloge. »Pred leti so se sredstva krajevnim skupnostim že zmanjšala za več kot 20 odstotkov. Župan pravi, da je treba varčevati, na drugi strani pa gledamo, da želi brez razpisa zaposliti določeno osebo v svojem kabinetu za čas mandata. Tukaj gre za čisto dvoličnost,« je še oster Klarič.

‹ nazaj

Galerija (12)

seja_trebnje_001
seja_trebnje_002
seja_trebnje_003
seja_trebnje_004
seja_trebnje_005
seja_trebnje_006
seja_trebnje_007
seja_trebnje_008
seja_trebnje_009
seja_trebnje_010
seja_trebnje_011
seja_trebnje_012

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava