gospodarstvo

Krka lani z rahlim padcem prodaje

26.2.2015 | 13:35 | M. M.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič (Foto: B.B., arhiv DL)

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič (Foto: B.B., arhiv DL)

Novo mesto - Na današnji novinarski konferenci je uprava družbe Krka predstavila nerevidirane izide poslovanja skupine Krka in družbe Krka za leto 2014, ki jih je na včerajšnji seji obravnaval nadzorni svet družbe.

Predsednik uprave Jože Colarič je povedal, da so v skupini Krka prodali za 1.191,6 milijona evrov izdelkov, kar je vrednostno 0,8 odstotka manj kot v letu 2013, količinsko pa se je prodaja povečala za 10 odstotkov. Nerevidirani dobiček skupine Krka je znašal 166,2 milijona evrov, kar je 4 odstotke manj kot leto prej. V družbi Krka so prodali za 1.134,2 milijona evrov (2-odstotna rast) in ustvarili nerevidirani dobiček v višini 144,4 milijona evrov (12-odstoten padec). Letno poročilo 2014 bodo objavili v četrtek, 2. aprila, so sporočili iz Krke.

Količinsko prodali veliko, rast manjša zaradi padca rublja

Največja prodajna regija skupine Krka je bila s 34,3-odstotnim deležem Vzhodna Evropa, v Ruski federaciji, ki je eden od Krkinih ključnih trgov in hkrati njen največji posamični trg, so lani prodali za več kot 282 milijonov evrov izdelkov, kar je 5 odst. manj kot v letu prej. »V evrih izražena manjša vrednost prodaje je bila posledica padca tečaja lokalne valute v tretjem, predvsem pa v zadnjem četrtletju, medtem ko se je v ruskih rubljih izražena prodajna rast nadaljevala tudi v letu 2014, prav tako količinska,« so zapisali.

Druga največja prodajna regija je bila Srednja Evropa (4-odstotni padec glede na predlani), sledijo Zahodna Evropa (11-odstotna rast), Jugovzhodna Evropa (sedemodstotna rast) in Čezmorska tržišča (18-odstotni padec glede na leto 2013). V Sloveniji je prodaja izdelkov in storitev v primerjavi z letom 2013 padla za desetino in je znašala 78 milijonov evrov, kar je 6,6 odstotka prodaje skupine Krka.

Najpomembnejša prodajna skupina Krkinih izdelkov ostajajo zdravila na recept (990,6 milijona evrov), medtem ko so izdelkov brez recepta prodali za 122 milijonov evrov oz. 16 odstotkov manj kot leto prej. »Padec prodaje je bil predvsem posledica manj pogostih prehladnih obolenj in razvrednotenja valut v Ruski federaciji in Ukrajini, ki sta Krkina največja posamična trga za izdelke brez recepta,« so dodali.

Rast tudi na račun odškodnine

Foto: B. B., arhiv DL

Foto: B. B., arhiv DL

Dobiček iz poslovanja skupine Krka v višini 277 milijonov evrov je bil za 49,4 milijona evrov oziroma za 22 odst. večji kot v letu 2013. Dobiček iz poslovanja, povečan za amortizacijo (EBITDA), v višini 374,5 milijona evrov se je povečal za 52,8 milijona evrov oziroma za 16 odst.

Drugi poslovni prihodki so znašali 70,7 milijona evrov in so bili za 64,9 milijona evrov večji kot predlani. »Razloga za povečanje sta bila predvsem odprava rezervacij in prejeta odškodnina, slednja v višini 20,8 milijona evrov. Odškodnino je Krka prejela iz naslova spora z družbo AstraZeneca zaradi neupravičene začasne prepovedi prodaje Krkinega zdravila Esomeprazole v Veliki Britaniji, ki je trajala od sredine leta 2010 do sredine leta 2011. Ker se je tožeča stranka na odločitev sodišča pritožila, je Krka v okviru poslovnih odhodkov oblikovala rezervacijo v višini 20 milijonov evrov,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Neto finančni izid skupine Krka se je v letu 2014 glede na leto 2013 poslabšal. Razlog so bile neto negativne tečajne razlike, ki so v letu 2014 znašale 100,1 milijona evrov, kar je 72,5 milijona več kot v letu 2013, ko je skupina Krka beležila neto negativne tečajne razlike v vrednosti 27,6 milijona evrov. Ena tretjina tečajnih razlik je nastala pri plačilih, dve tretjini pa sta povezani s prevrednotenjem terjatev in danih posojil. Večji del tečajnih razlik je posledica razvrednotenja ruskega rublja in so večinoma nastale konec leta.

Dobiček skupine Krka v letu 2014 je znašal 166,2 milijona evrov in je bil glede na leto prej manjši za 4 odstotke. Dobiček družbe Krka je znašal 144,4 milijona EUR in je bil glede na leto 2013 manjši za 12 odst

Lani so v Krki registrirali 19 novih izdelkov in po različnih evropskih in nacionalnih registracijskih postopkih v različnih državah na novo pridobili 460 registracij.

Naložbe v Novem mestu, Krškem,...

Za naložbe so v Krki lani namenili 173,7 milijona evrov, od tega 137,5 milijona v obvladujoči družbi in 36,2 milijona v odvisnih družbah. Vlagali so predvsem v povečanje in modernizacijo proizvodnih in razvojno-raziskovalnih zmogljivosti. Na Krkini osrednji lokaciji v Ločni v Novem mestu so končali gradnjo novega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2, ki se je začela junija 2012. Največja naložba v Krkini zgodovini je ocenjena na 200 milijonov evrov. V Krškem so v dveh letih dokončali nov kompleks za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin, s katerim so povečali proizvodne zmogljivosti. V prvi fazi so zgradili proizvodni obrat Sinteza 1 in pripadajočo infrastrukturo ter tehnološko opremili prvega od dveh proizvodnih modulov. Konec julija 2014 so izdelali prvo serijo učinkovine. Uspešno se je končal tudi pregled Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. Naložba je ocenjena na 85 milijonov evrov, proizvodnja poteka že na treh linijah. Letos bodo opremili drugi proizvodni modul.

V Ločni so zgradili objekt za pripravo vod, ki bo zagotovil zadostne zmogljivosti za pripravo prečiščenih vod in stolpnih napajalnih vod ter nemoteno oskrbo po zagonu obrata Notol 2. Konec decembra 2014 so za naložbo, vredno 12 milijonov evrov, dobili uporabno dovoljenje. Novembra lani so v Ločni odprli tudi novo upravno stavbo, ki je funkcionalno povezana s staro.

Več kot polovica krkašev dela v tujini

Konec leta 2014 je bilo v skupini Krka 10.499 zaposlenih, od tega več kot polovica v tujini.

Tečaj Krkine delnice na Ljubljanski borzi je na zadnji trgovalni dan v letu 2014 znašal 59,60 evra, kar je 0,7 odst. manj kot konec leta 2013. V istem obdobju se je vrednost blue-chip indeksa Ljubljanske borze (SBITOP) povečala za 20 odst. Tržna kapitalizacija družbe Krka je konec minulega leta dosegla vrednost 1,95 milijarde evrov.

Konec lanskega leta je imela Krka 61.449 delničarjev. Zaradi umika lastnih delnic v letu 2014 delniška sestava in lastniški deleži konec leta 2014 niso neposredno primerljivi s preteklimi obdobji. Lani so v obliki dividend izplačali 40 odst. dobička, ustvarjenega v letu 2013, rast bruto dividende na delnico pa je znašala več kot 30 odst.

V skupini Krka v letu 2015 načrtujejo prodajo v višini 1,26 milijarde evrov, delež prodaje na trgih zunaj Slovenije pa bo predvidoma 94-odstoten. Dobiček je načrtovan na ravni dobička v letu 2014.

‹ nazaj

Komentarji (10)

26.2.2015 2 (2) (0)Oceniopazovalec 
Kdor se bori lahko izgubi kdor se preda je že izgubil to velja za šport, posel , življenje bravo Krka gremo v nove borbe.
27.2.2015–3 (0) (3)OceniTrebnje 
Me zanima če si bo podgurski veleum zdaj kaj znižal plačo ali bo še vedno najbolj plačani menedžer v sloveniji-....katasrofa podgurska...
27.2.2015 2 (3) (1)OceniTrebanjca za prezidenta ! 
Imaš prav. Čista katastrofa. Kako si upa človek, ki v današnjih kaotičnih razmerah še vedno daje DOBRO plačo nekaj tisoč zaposlenim, izplqačevati več. Moral bi delati zaston, še več, vsak mesec bi moral nositi svoj denar v Krko. K o ga bo zmanjkalo, pa njivske pridelke. Desetino. Res škoda, da ti "Trebnje" nisi direktor Krke. Takšne rabimo, da ugonobimo še tistih par firm, ki kaj delajo. Ne delo, ne denar, fovšija je gonilo človeštva.
27.2.2015 1 (1) (0)Ocenikomentator 
@Trebnje: Poglej, poglej, spet en nesrečnež, poln zavisti in sovraštva. Kako presenetljivo.
27.2.2015—   (2) (2)OceniTrebnje 
Direktor Krke je lahko čisto vsak kekec saj je to farmacevsko pdjetje kjer se izdelki skoraj sami prodajajo. Če je tak super ekstra direkort naj gre v podjetje ki je pred propadom in naj ga reši...To zame menedžer ne pa da si v takem podjetju in se hvališ...
27.2.2015Ocenikomentator 
Opažam, da izkoristiš vsakršno priložnost, da pljuvaš po vsem, kar je povezano z Novim mestom. Kot sem že prej omenil, si človek, poln kompleksov, sovraštva in zavisti. Sam sebe uničuješ, gospodič.
27.2.2015OceniVeliko selo Trebnje 
Trebnje danes se NIČ ne prodaja samo!! Ne bodi preveč zavisten! Bi te pa povprašal, kaj je narobe s trebanjskimi podjetji? Ali so direktorji trebanjskih podjetij nesposobni, so nesposobni delavci ali je keč le v nesposobnosti prodajnikov?? Vem, ste tudi v trebanjski občini imeli možnost, da Krka postavi svoj obrat. Si se vprašal zakaj ga ni? Ste se zanj premalo potrudili??
27.2.2015Ocenire:terebnje 
Najprej se boste moral tam naučit govort ker veliko ljudi vas zamenja za švedsko zakaj si pa intonacijo posnemte. Drugič župan je odraz vašega stanja po sistemu biti prvi na vasi in zadnji v mestu in tretje Krka je vsaj prva v mestu
28.2.2015–1 (1) (2)OceniTrebnje 
Ja je prva v selu kot je Novo mesto...
28.2.2015Oceniadijo 
Trebnje,mogoče rabiš dobro plačano službo, pa si izbral tako taktiko - kdo ve, morda ti pa uspe koga prepričati - morda s takim pristopom in načinomv slo. politiki? Želmi ti, da bi se obe dve tvoji sivi celici zbudili!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava