kultura

Trebanjci so se poklonili Vilmi Bukovec Kambič

27.2.2015 | 18:10 | J. S.

V Trebnjem so včeraj pripravili slavnostni sprejem Vilme Bukovec Kambič ob njenem 95. rojstnem dnevu. (Foto: J. S.)

V Trebnjem so včeraj pripravili slavnostni sprejem Vilme Bukovec Kambič ob njenem 95. rojstnem dnevu. (Foto: J. S.)

Častni občanki občine Trebnje in dolgoletni primadoni ljubljanske opere so čestitali številni obiskovalci.

Častni občanki občine Trebnje in dolgoletni primadoni ljubljanske opere so čestitali številni obiskovalci.

Ganjeno slavljenko so presenetili tudi z rojstnodnevno torto.

Ganjeno slavljenko so presenetili tudi z rojstnodnevno torto.

Trebnje - »Rada bi se lepo zahvalila, pa mi zmanjkuje besed, ker sem preveč ganjena,« je po včerajšnjem sprejemu, ki so ga za častno občanko občine Trebnje ob njenem visokem jubileju gostili v trebanjski galeriji likovnih samorastnikov, dejala Vilma Bukovec Kambič. »Današnji dan je enkraten in nikoli si nisem predstavljala, da bom za svojo 95-letnico doživela to, kar sem danes,« je bila še presenečena.

»Solidno življenje in delo, ki ga imaš rad,« je iskriva 95-letnica zaupala recept za dolgo življenje. »Jaz sem imela tako delo, ki ni bilo služba, ampak moj hobi, moje veselje. Pravzaprav sem bila ves čas srečna in zadovoljna v svojem življenju,« je dodala. V pogovoru s povezovalcem prireditve, Luko Bregarjem, v katerem je večkrat požela bučen aplavz, je med drugim dejala, da še danes rada sliši, da je bila dobra pevka. Čeprav ji glas ne služi kot nekoč, še vedno rada zapoje, a vedno manj. Priznala je, da je imela pred vsakim nastopom tremo, ki je pomenila dodatno spodbudo za nastop, mladim, ki se podajajo v svet kulture in umetnosti, pa svetovala, da je treba imeti pogum.

Vilma Bukovec je bila rojena leta 1920 v Trebnjem, maturirala pa je na novomeški gimnaziji. V začetku leta 1944 pa je začela peti v zboru ljubljanske Opere, kjer je dolgo časa veljala za primadono. Po 40 letih aktivnega petja, kot solistka je večkrat nastopala tudi v tujini, se je leta 1982 poslovila od opernega odra, za svoje dolgoletno delo pa je prejela številne, tudi mednarodne nagrade in priznanja, med njimi Prešernovo nagrado za naslovno vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi in Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju opernega pevskega poustvarjanja.

»To je večer valovanja čustev in iskrenja spominov,« je povedal trebanjski župan Alojzij Kastelic in dodal, da dolgoletnemu prvemu glasu ljubljanske opere pripada trebanjski kulturni tron. »Če nekaj let niso toliko utripali z njo, skušamo v zadnjem obdobju to nadomestiti,« je dejal prof. Jože Zupan. Bukovčeva je med drugim od leta 2003, ko so v Trebnjem prvi pri nas odprli stalno razstavo Rastoča knjiga, med njenimi uglednimi imeni. Dolgoletni prijateljici je med drugim čestital še en častni občan Trebnjega, Bogdan Osolnik, ki je poudaril, da je Bukovčeva nastopala v prvi slovenski operi Gorenjski slavček, a da je bila dolenjski slavček in kot taka bo vedno ostala v našem spominu.

Med številnimi obiskovalci, ki so se poklonili tej veliki sopranistki, sta bila med drugim tudi dr. Miha Japelj, prav tako častni občan občine Trebnje, in dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige. V kulturnem programu so nastopili sopranistka Barbara Kek ter Tjaša Starič (sopran) in Rok Kocjan (bariton) ob klavirski spremljavi Mance Kranjec Trček, vsi iz Glasbene šole Trebnje. Dogodek so popestrile tudi trebanjske Ragle.

Ganjena slavljenka ob koncu prireditve, ko so jo presenetili še z rojstnodnevno torto, ni skrivala čustev. »Vedno se bom tega spominjala,« je še dejala.

‹ nazaj

Galerija (26)

sprejem vilme bukovec 001
sprejem vilme bukovec 002
sprejem vilme bukovec 003
sprejem vilme bukovec 004
sprejem vilme bukovec 005
sprejem vilme bukovec 006
sprejem vilme bukovec 007
sprejem vilme bukovec 008
sprejem vilme bukovec 009
sprejem vilme bukovec 010
sprejem vilme bukovec 011
sprejem vilme bukovec 012
sprejem vilme bukovec 013
sprejem vilme bukovec 014
sprejem vilme bukovec 016
sprejem vilme bukovec 017
sprejem vilme bukovec 018 (1)
sprejem vilme bukovec 018 (2)
sprejem vilme bukovec 018
sprejem vilme bukovec 019
sprejem vilme bukovec 020
sprejem vilme bukovec 021
sprejem vilme bukovec 022
sprejem vilme bukovec 023
sprejem vilme bukovec 024
sprejem vilme bukovec 025

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava