dolenjska

Proračun bo sanacijski, častni občan bo dr. Kos

27.2.2015 | 13:10 | B. B.

Gregor Macedoni je svoj prvi proračun brez večjih težav spravil skozi prvo obravnavo. (Foto: B. B.)

Gregor Macedoni je svoj prvi proračun brez večjih težav spravil skozi prvo obravnavo. (Foto: B. B.)

Največ kritičnih glasov je sinoči prihajalo iz vrst SMC. (Foto: B. B.)

Največ kritičnih glasov je sinoči prihajalo iz vrst SMC. (Foto: B. B.)

Bo novi direktor Komunale Gregor Klemenčič ostal svetnik? (Foto: B. B.)

Bo novi direktor Komunale Gregor Klemenčič ostal svetnik? (Foto: B. B.)

Novi častni občan Božidar Kos je bil gost enega od lanskih Poletnih večerov. (Foto: I. V., arhiv DL)

Novi častni občan Božidar Kos je bil gost enega od lanskih Poletnih večerov. (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so na včerajšnji seji med drugim v prvi obravnavi sprejeli osnutek letošnjega proračuna, potrdili prejemnike občinskih priznanj in nagrad ter opravili nekaj kadrovskih imenovanj.

Občinski proračun za leto 2015 predvideva 40,3 milijona evrov prihodkov in 40 milijonov odhodkov. Kot je poudaril župan Gregor Macedoni, je proračun naravnan sanacijsko in varčevalno: »Letos bomo poravnali za tri milijone evrov obveznosti, ki jih prenašamo iz minulega leta, s čimer bomo do konca leta uravnotežili finančno sliko ter leto 2016 in črpanje finančnih sredstev v naslednjem kohezijskem obdobju pričakali v dobri finančni kondiciji.«

Predvsem iz vrst opozicije je bilo slišati pripombe, da je proračun premalo ambiciozen. »Iz predlaganega proračuna ni razbrati razvoja v smer regijskega, gospodarskega, kulturnega in turističnega centra jugovzhodne Slovenije,« je bil kritičen Borut Škerlj (SMC). Opozoril je na nižanje sredstev za javne zavode ter predlagal, da bi občina povečala svoj prispevek ob rojstvu otroka. V proračunu pogreša tudi sofinanciranje nakupov stanovanj, štipendiranje in širitev klubske dejavnosti, več denarja za rekreacijo, vzdrževanje športnih površin, ureditev sprehajalnih poti in kolesarskih stez …

Občinska priznanja

Svetniki so potrdili tudi predlog komisije za priznanja in nagrade, po katerem bo častni občan postal skladatelj in upokojeni profesor kompozicije na sydneyjskem konservatoriju za glasbo, akademik dr. Božidar Kos.

Nagrado mestne občine bodo prejele: Branka Moškon za obujanje in ohranjanje ljudskega izročila, Helena Mrzlikar za uspehe na vzgojno-izobraževalnem področju in Rožca Šonc za uspehe na humanitarnem področju.

Trdinovo nagrado za uspehe na kulturnem in publicističnem področju bo prejel Rasto Božič, grb mestne občine pa bodo dobili: Adria Mobil za uspehe na gospodarskem področju in prispevek k ugledu občine; Televizija Novo mesto, za uspehe na področju obveščanja; Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, za pomembne dosežke in inovativne projekte na področjih socialnega varstva, kulture in mladine; ter Šolski center Novo mesto za dosežke na področju srednješolskega in višješolskega izobraževanja.

Kadrovske zadeve

Med kadrovskimi zadevami so svetniki sinoči zakrpali še zadnje luknje v delovnih telesih občinskega sveta. SNS je dobila svojega predstavnika, Matjaža Engla, v odborih za komunalo in promet, gospodarstvo ter lokalno samoupravo, imenovali pa so tudi odbor za spremljanje položaja romske skupnosti, ki ga bo vodil romski svetnik Sandi Selimčič.

Imenovali so tudi občinske predstavnike v svet Vrtca Pedenjped, in sicer: Ireno Florijančič (predlagatelj SMC), Branka Kovača (LGS) in Bernardo Eršte (SDS).

V svetu Zdravstvenega doma Novo mesto bodo občino zastopali: Ivan Kralj (predlagatelj LIK), Jožica Majcen (DeSUS) in Sandi Vidic (LGM); v svetu Dolenjskih lekarn pa Stane Galič (LIK).

Svetniki so podali tudi svoje mnenje o kandidatih za ravnatelja Srednje gradbene in lesarske šole ter Višje strokovne šole na Šolskem centru. Pozitivno mnenje so dobili vsi kandidati, ki izpolnjujejo pogoje razpisa, s tem da so na Srednji gradbeni in lesarski šoli svetniki dali prednost sedanji ravnateljici Damjani Gruden, na Višji strokovni šoli pa se med dvema kandidatoma bolj nagibajo k Mateju Forjanu.

Župan Macedoni je svetnike seznanil tudi z odstopom Petra Kostrevca z mesta predsednika nadzornega sveta Komunale. Kot je dejal, se je Kostrevc za to odločil zaradi morebitnih pomislekov glede njegove nepristranskosti, saj sta z novim direktorjem Komunale Gregorjem Klemenčičem člana iste stranke - SDS.

Macedoni je še dejal, da je Klemenčiča pozval k razmisleku o nezdružljivosti njegovega novega delovnega mesta s funkcijo občinskega svetnika. To se nanaša na priporočilo KPK, ki direktorjem javnih zavodov, ki so tudi občinski svetniki, odsvetuje sodelovanje v razpravi in glasovanje v primerih, ko občinski svet odloča o »njihovih« zavodih.

‹ nazaj

Komentarji (4)

27.2.2015OceniGlasovanje 
Ali bi lahko za vse, ki nas na seji ni bilo, spoštovani novinar podal informacijo, kako so svetniki glasovali glede proračuna, kdo je bil ZA in kdo PROTI, ali pa vsaj v številkah?
27.2.2015Ocenipremalo "ambiciozno" 
Da porabiš lahko in brez posledic samo toliko, kolikor imaš priliva sredstev, je očitno še vedno pravilo za navadno rajo. Tako je razbrati iz komentiranja dotičnega gospoda. In to sedaj, ko se popravlja ne male šlamparije prejšnje garniture. Mogoče se pa motim in gospod ve, kje je kaka skrita rezerva in on to ne navaja brez, da ima tehten razlog za to. Bi bilo zaželjeno, da navede kako bi to on oz. stranka, bolj ambiciozno izvedla bolje. Marsikoga to zanima. Ampak konkretno prosim in ne kot zgoraj, navajat samo želje.
2.3.2015 2 (2) (0)OceniMartin 
Gospod Borut ve, kje je rezerva, saj je 2 kratno najemnino za RIC označil kot primerno škodljivo pogodbo pa kot ustrezno. Sicer pa SMC ni v opoziciji, saj je župan povozil volilno obljubo o prekinitvi pogodbe z RIC v zameno za podporo SMC. Bo pa g. Borut še naprej svetovalec glede RIC.
2.3.2015Ocenipremalo "ambiciozno" 
Obljubo je moral "povozit", ker to ne gre tako enostavno, kot si nepoučeni zamišljajo. Gospod Borut že ve, je ustrezno situiran in ima vsekakor podlago za to kar govori. Nekateri se z njim pač ne strinjajo, pa nič zato, samo da je vse "v skladu z zakonodajo". In to da to je, on ve najbolje. Mene in še marsikoga, pa zelo zanima njegov odgovor in to je, od kje bo vzel sredsta za vse tiste dejavnosti, ki jih navaja, da bi blo treba še vključit v proračun in to niso ravno majhna sredstva. Kot rečeno, on zagotovo ve od kje vzeti in ne govori na pamet. Nekomu bo treba vzet ali pa se zapufat. Obe varianti sta slabi. Mogoče pa le postoji kaka druga možnost ?!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava