dolenjska

O tretji razvojni osi, lesu in romskem vprašanju

27.2.2015 | 14:30 | M. Ž.

Novomeški župan Gregor Macedoni in predsednik državnega sveta Mitja Bervar sta si izmenjala spominska darila. (Foto: M. Ž.)

Novomeški župan Gregor Macedoni in predsednik državnega sveta Mitja Bervar sta si izmenjala spominska darila. (Foto: M. Ž.)

O tretji razvojni osi, lesu in romskem vprašanju

Novo mesto - Delegacija državnega sveta, v kateri so bili predsednik Mitja Bervar ter svetnika Bojan Kekec, sicer tudi novomeški podžupan, in Marija Lah, je danes obiskala Mestno občino Novo mesto. Na srečanju z županom Gregorjem Macedonijem so govorili o 3. razvojni osi, lesu in sobivanju z Romi, torej o temah, kot je dejal župan, kjer lahko državni svet zastopa interese lokalne skupnosti in gospodarstva.

Bervar je po srečanju poudaril, da ima projekt tretje razvojne osi v državnem svetu popolno podporo in da se zavzema za njegovo čimprejšnjo izvedbo, prav tako pa tudi za rešitev vprašanj sobivanja z Romi in uresničitev projekta slovenskih lesnih centrov.

Kot je dejal, se trudijo, da bi projekt uvrstili v državni načrt in da bi ga čim prej začeli izvajati, ter opozoril, da ga je treba dobro načrtovati in pripraviti, da se ne bi kasneje zgodile kakšne neprijetnosti. Tudi novomeški župan Macedoni si želi čimprejšnjega začetka gradnje vsaj z odseki mimo Novega mesta, Kekec pa je dejal, da bi se dela na vzhodni obvoznici pravzaprav lahko že začela, če se ne bi zapletlo zaradi slabega sodelovanja pripravljalcev s civilno iniciativo.

Glede romskega vprašanja, ki je tukaj posebej izrazit, je Bervar povedal, da se skupaj z novomeško občino in Zvezo Romov za Dolenjsko dogovarjajo o pripravi posveta, na katerega bi lahko prikazali dobre primere iz Prekmurja. Poudaril je, da posveti ne smejo biti sami sebi namen, da je potrebno povezati vse vpletene, dvigniti nivo komuniciranja in reševanja problemov, v vse skupaj pa se mora vključiti država. Dodal je, da se romskega vprašanja ne da urediti le z enkratnimi dogodki, temveč je treba pripraviti celotno strategijo. »Državni svet kot most med civilno družbo in dnevno politiko lahko vpliva na to, da se pravi ljudje dobijo skupaj,« je dejal.

Predsednik državnega sveta je povedal, da se državni svet od lanskega žledoloma dejavno ukvarja tudi s slovenskim lesom. Tako bodo 20. marca v državnem svetu v sodelovanju z ministrstvi, zadružne zveze in zbornice za kmetijstvo in gozdarstvo pripravili posvet, na katerem bosta prisotna tudi kmetijski in gospodarski minister Dejan Židan in Zdravko Počivalšek, na njem pa bodo govorili o problematiki gozdarstva in predelave v lesni industriji.

Glede tega vprašanja je Bojan Kekec mnenja, da je ključna priprava primernega poslovnega okolja za lesno predelovalno industrijo. »Les je visokotehnološki produkt narave, v Sloveniji pa ga izkoriščamo na najbolj primitiven nizko tehnološki način,« je med drugim dejal in dodal, da problem vidi tudi v gospodarjenju z gozdovi, ki so v zasebni lasti, zaradi velike razdrobljenosti in slabih povezav.

‹ nazaj

Komentarji (3)

27.2.2015 1 (1) (0)Ocenibelokranjec 
Žal je bil ta sestanek predvsem čista izguba časa in denarja. Naj nam prosim g.Bervar in g.Kekec povejo kaj bodo sploh lahko naredili, da se bodo problemi na JV Slovenije reševali, sploh pa kaj lahko oni naredijo da se bo končno začela graditi težko pričakovana tretja os. Samo moralna podpora in slikanje je premalo. Neproduktivna razprava in promocija samih sebe.
2.3.2015 1 (1) (0)OceniKEKC 
Kako lahko KEKEC tako pametuje o tem kaj vse bi se dalo narediti iz lesa,ko pa so bili na oblasti v obdobju 2004-2008 pa so za predsednika nadzornega sveta pokojnega NOVOLESA nastavili turističnega popotnika Marjana HRIBARJA, ki je s svojim neznanjem o panogi in poslovanju skupaj z člani uprave zaslužen za pokop NOVOLESA.Da jih ni sram sedaj pametovat o lesni industriji kot o rešiteljici Slovenije, ko pa je le ta še bila pri življenju pa so se iz te panoge dobesedno norčevali vsi skupaj,ki so odgovorni za klavrno in neperspektivno stanje gospodarstva v SLO na splošno.Vsi bi samo tipkali po računalnikih in tablicah, ko je pa potrebno kaj konkretnega naredit se pa podelkajo v hlače. Vsi skupaj z KEKCEM vred se samo redijo iz proračuna (plače,sejnine,dnevnice, potovanja) tako da so samo strošek davkoplačevalcem,koristi nobene od njih.
2.3.2015Oceniiii 
podgurci imate glavno os pripeljano do vrat, pa še to kaj je denarja, si hočete neke rondoje delat po nm, namesto da bi šlo za konkretno vlaganje za dostop do bk. za les in za 3. os pejte na debate tam kjer se to najbolj pričakuje in to ni novo mesto.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava