Začasna zapora Glavnega trga mesec dni kasneje

28.2.2015 | 12:00

Vizija nove ureditve Glavnega trga in Rozmanove ulice z novo prometno ureditvijo in dodatnimi površinami za pešce in programe na trgu (Vir: Konservatorski načrt Glavni trg, ZVKD Novo mesto, Tomaž Golob).

Vizija nove ureditve Glavnega trga in Rozmanove ulice z novo prometno ureditvijo in dodatnimi površinami za pešce in programe na trgu (Vir: Konservatorski načrt Glavni trg, ZVKD Novo mesto, Tomaž Golob).

Novo mesto - Kot smo poročali, je nameravala MO Novo mesto marca na Kandijskem mostu in Glavnem trgu poskusno uredili promet po režimu, ki ga predvideva predlog konservatorskega načrta za prenovo mestnega jedra. A so na spletnih straneh občine javnost obvestili, da bodo omenjeni ukrep izvedli kasneje, torej ne med 9. in 29. marcem, temveč aprila. Kdaj natanko, niso navedli.

Po prvotnem načrtu naj bi promet v času novega prometnega režima po Kandijskem mostu potekal le enosmerno, in sicer z Glavnega trga proti Kandiji. Sokolska ulica bo za avtomobile zaprta, na Glavni trg pa bo možno z avtom priti le po Florjanovi ulici (med tržnico in poslopjem gostišča). Na križišču Florjanove in Glavnega trga bodo vozila lahko zavila desno proti mostu oz. Kandiji in levo proti Rozmanovi oz. Gorenjim vratom. Vozni pas bodo v tem času zožili le na širino enega avtomobila, ostala površina bo namenjena pešcem, le v spodnjem delu trga pa še vedno tudi parkiranju.

»Začasno spremembo smo predvideli v začetku meseca marca zato, da bi na drugi delavnici lahko izmenjali stališča o izkušnjah in predlogih za izboljšanje bodoče prometne ureditve. Ker je za pridobitev prave izkušnje predlaganega prometnega režima potrebno začasno rešitev v ključnih točkah čim bolj približati predlogu konservatorskega načrta, vas obveščamo, da bo sprememba izvedena v mesecu aprilu, ko bodo uveljavljene vse spremembe občinskih predpisov in zagotovljeno zadostno število parkirnih mest za potrebe obiskovalcev mestnega jedra, stanovalcev in podjetnikov, ki imajo veljavne dovolilnice za parkiranje. Pri tem smo upoštevali tudi predloge predstavnikov krajevne skupnosti in nevladnih organizacij, da se sprememba izvede v kasnejšem obdobju in z dodanimi ukrepi, kot je npr. vzpostavitev brezplačne krožne linije mestnega prometa znotraj mestnega jedra, po trasi Kandijski most, Kandijska cesta, Šmihelska cesta (mimo bolnice do krožnega križišča), Šmihelski most, Seidlova cesta, Rozmanova ulica, Prešernov trg, Glavni trg,« so zapisali na MO Novo mesto.

Kot je znano, bodo na temo ureditve Glavnega trga izvedli dve delavnici, prva bo že danes.

M. M.

Komentarji (4)

3.3.2015–2   (0)   (2)   Oceniana 
Bi radi še te trgovce in obrtnike pregnali iz mesta ki še vztrajajo.Se pa strinjam da je treba preurediti center.Samo ne z zaporo prometa.
3.3.2015 2   (2)   (0)   OceniJan 
Seveda da z zaporo prometa. Oziroma vsaj prepolovitvijo parkirane pločevine in popolno eliminacijo tranzitnega prometa.
3.3.2015 1   (1)   (0)   OceniIvan 
Glavni trg je potrebno popolnoma zapreti. Saj se bliža 650 letnica Novega mesta. Pozove se arheologe iz cele Slovenije, ki bodo preučevali kako funkcionira kanalizacija na Glavnem trgu izpred 350 let. Istočasno se priredi veliko slavje, kamor se povabi balkanske pjevačice in zastavonoše z jugoslovanskimi zastavami. Za bolj kulturni del občanov pa se predvaja repriza gledališke predstave "Bombe"
5.3.2015 1   (1)   (0)   Ocenianonymous 
Zaprtje starega mostu, pa čeprav samo v eno smer bo zjutraj povzročila še večji prometni infarkt na novem mostu, kot je že itak vsako jutro. Za oživitev Glavnega trga predlagam odkup starih praznih in razpadajočih stanovanj po zgornjih nadstropjih stavb, ustrezno obnovo in ponuditev teh z neprofitnimi najemninami prosilcem. Tako bi dobili stanovalce na Glavni trg, rešili problem propadanja stavb in še zagotovili nekaj novih stanovanj. Za ta namen je bila sicer ustanovljena tudi Zarja, samo vprašanje, kaj lahko pričakujemo od nje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava