mladi dopisnik

Slastno špansko v Kostanjevici na Krki

2.3.2015 | 09:45 | Jana Bregar in Ajda-Lea Jakše, 6. r,
OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Slastno špansko v Kostanjevici na Krki
Slastno špansko v Kostanjevici na Krki

Kostanjevica na Krki

Orellas de Entroido - Galego

Grejas de Carnaval - špansko

Karnevalska ušesa - slovensko

V ponedeljek, 23. februarja, ko smo imeli uro gospodinjstva, smo pripravili nekaj posebnega, zanimivega, slastnega in dišečega. Izvedeli smo, da bomo tokrat pri pouku gospodinjstva imeli dve gostji, mentorici Jano Milovanović in Evo Matarranz Carracedo. Vendar to še ni bilo vse. Oblilo nas je veselje, ko smo izvedeli, da je gospa Eva Španka.

Ko je vstopila v učilnico, smo jo radovedno opazovali. Začela je govoriti in povedala nam je veliko o sebi. Živela je v španskem mestu Coruña. Coruña je velik zaliv oziroma polotok na Atlantskem oceanu. Podnebje je zelo primorsko. Jesen in zimo navadno spremljajo močni vetrovi in obilne padavine. Pogosto je oblačno, mraz in sneg sta redka. V poletnih mesecih je sončno, z občasnimi padavinami. Pomlad je običajno hladna. V preteklosti je bilo mesto pomembno v pomorski trgovini. Tamkajšnji prebivalci so se ukvarjali pretežno z ribolovom in solinarstvom, v zgodovini pa je mesto proizvajalo tekstil. Coruña je znana tudi po Jakobovi poti, ki je ena največjih romarskih poti v Evropi, po kateri vodijo školjke pokrovače. Ker smo jo gostili v pustem času, ki ima v našem mestu Kostanjevica na Krki posebno tradicijo, je gospa Eva z navdušenjem pripovedovala o tem, kako v njenem rodnem mestu poteka karneval. Tradicionalna pustna jed pri njih so karnevalska ušesa, po njihovo orellas de entroido. Pomagala nam je pri tem, da smo jih tudi učenci pripravili pri pouku gospodinjstva.

Za karnevalska ušesa potrebujemo naslednje sestavine:

- 600 g moke
- 2 jajci
- 18 žlic oljčnega olja
- 18 žlic mleka
- malo naribane limonine lupine.

Postopek priprave tega peciva je sledeč:

Vse sestavine zmešamo in dodamo toliko masla, da testo postane gladko, gnetljivo in masleno. Ko testo umesimo, ga pustimo počivati eno uro na hladnem. Nato testo razdelimo na manjše kepe. Vsako kepo posebej razvaljamo, da dobimo tanko testo. Cvremo na olju, dokler rahlo ne porjavi. Odcedimo na papirnati brisači in po okusu posujemo s sladkorjem v prahu.

Ker tudi jaz rada kuham, predvsem so moja strast različna peciva, sem zelo uživala ob pripravi te pustne sladice. Iskreno se zahvaljujemo društvu Terra Vera in učiteljici Jožici Čukajne za inovativno pomoč pri spoznavanju z različnimi postopki kuhanja in peke.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava