bela krajina

Zaradi daljnovoda za sredo sklicali protestni shod

2.3.2015 | 19:00 | M. M.

Nekaj krajanov je svoje nestrinjanje s predlagano traso omenjenega daljnovoda izrazilo tudi na januarski seji občinskega sveta, na kateri so to točko nato umaknili z dnevnega reda. (Foto: B.B, arhiv DL)

Nekaj krajanov je svoje nestrinjanje s predlagano traso omenjenega daljnovoda izrazilo tudi na januarski seji občinskega sveta, na kateri so to točko nato umaknili z dnevnega reda. (Foto: B.B, arhiv DL)

Črnomelj - Predsedniki svetov krajevnih skupnosti Dobliče, Talčji Vrh in Petrova vas, Martin Vrtin, Tomaž Adlešič in Anton Plut ter Niko Šuštarič, predsednik okoljskega društva Proteus, so javnost v sredo ob 16. uri povabili v črnomaljski obrtni dom na protestni shod ob ponovni predstavitvi umeščanja daljnovoda Kočevje – Črnomelj. Kot so zapisali v vabilu, se postopek prostorske umestitve zaključuje, krajani pa nameravajo vztrajati pri tem, da bi vsaj del tega daljnovoda potekal pod zemljo.

“Vsi dosedanji poskusi umeščanja daljnovoda so bili zaradi nepripravljenosti investitorja, da prisluhne utemeljenim pripombam lokalnega prebivalstva, neuspešni. Investitor ne upošteva niti dobre prakse v svetu, kjer pospešeno kablirajo daljnovode. Slovenija spet zavestno caplja za ostalim svetom, saj naše države sploh ni na seznamu tistih, ki gradijo kablovode,” so omenjeni zapisali in dodali: “Zahtevamo, da se daljnovod od gozdnega roba nad vasmi Grič, Doblička gora, Mavrlen, Stražnji vrh, Rožič vrh ali Rodine do RTP Svibnik KABLIRA pod zemljo po najkrajši možni poti. “

Kot dodaja Šuštarič, gre za največ štiri kilometre kablovoda, "ob čemer je cena, če upoštevamo nižje izgube, manj vzdrževalnih del, hitrejšo umestitev in neokrnjeno podobo pokrajine ter zdravje ljudi, le za spoznanje višja in ne sme biti izgovor. Tudi v svetu je kabliranje v porastu, saj dolgoročno predstavlja neprimerno boljšo rešitev od nadzemnih daljnovodov."

‹ nazaj

Komentarji (9)

2.3.2015Ocenižoga 
Bravo Niko! Jaz sem na tvoji strani in strani resnisnice. Lp
2.3.2015 3 (3) (0)Ocenimojca g. 
delat naj se spravijo in ne se afnat tu,radi bi imeli pa dober signal za tel.poceni eletriko in ne vem kj vse!
2.3.2015–2 (0) (2)OceniOpa 
Aha, zaradi tega delajnovoda se vam bo torej pocenila elektrika in izboljšal mobitel signal? Pa drugače, vse v redu s zdravjem?
3.3.2015Ocenineverjetno 
Neverjetno.Pa kaj se jim je utrgalo ?
3.3.2015Ocenijure 
saj imajo prav, po tistem niti seje občinskega sveta ni bilo, da se bo vedelo, kdo zavlačuje
4.3.2015Oceniloka 
Tudi mi v Črnomlju zahtevamo, da se naš daljnovod v naselju Loka prestavi pod zemljo ! Zakaj bi imeli "rodinčani" večje pravice od drugih ? Zakaj se ne oglasi tudi predsednik KS Črnomelj ?
4.3.2015OceniJAZO 
UPAM DA PRIDE ŽUPANJA TUDI, DA NE BO SPET POSLALA VINIŠKO
4.3.2015Ocenibrez elektrike 
Nekaj gužvatorom bi treba odklopit elektriko za 1 teden.Mislim da bi se potem umirili.
5.3.2015Oceniradovednež 
imajo popolnoma prav.Podzemne vode je nujno speljati povsod,kjer prečkajo urbana naselja:Naj vlagajo denar,sicer ga bodo tako in tako pokradli.inciativa se mora torej razširiti na vse kraje !!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava