posavje

Zahtevajo dograditev celotne elektrarniške verige

3.3.2015 | M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L

Foto: M. L

Krško - Včeraj popoldne je v Krškem zasedal odbor za hidroelektrarne na spodnji Savi pri svetu regije Posavje. Udeleženci so se seznanili z gradnjo HE Brežice, o kateri sta poročala Silvester Jeršič iz družbe Hess in predstavnik podjetja Infra Aljoša Preskar. Aprila letos naj bi začeli graditi akumulacijski bazen te elektrarne, v zvezi s katerim poteka postopek za pridobitev delnega gradbenega dovoljenja.

»Naš cilj je gradnja HE Mokrice,« je med drugim dejal predsednik odbora Niko Galeša. Tej predvideni elektrarni, zadnji v spodnjesavski verigi, so namenili tudi posebno točko današnjega dnevnega reda. Po prvotnih načrtih naj bi HE Mokrice začeli graditi junija ali julija prihodnje leto in jo dokončali decembra 2019. Na seji so govorili o tem, da se pojavljajo pomisleki, češ, ali bodo HE Mokrice sploh zgradili. Pri tem so poudarili, da zakon predvideva tudi gradnjo HE Mokrice. V zvezi z gradnjo nekatere ovire predstavlja uvrstitev lokacije elektrarne v območje Natura.

Kot so opozorili samo gradnja celotne verige zagotavlja celovito zaščito Posavja pred poplavami. O tem je razpravljal zlasti brežiški župan Ivan Molan, ki je spomnil v zvezi s HE Brežice, da morajo graditelji protipoplavno zavarovati Krško vas pred začetkom obratovanja te elektrarne. To protipoplavno zavarovanje je povezano tudi z gradnjo HE Mokrice, zato je treba začeti graditi tudi to. Brežiška občina bo zaradi gradnje morala sprejeti nekatere prostorske dokumente. Kot je rekla vodja brežiškega oddelka za urejanje prostora Urška Klenovšek, bo potrebno za protipoplavno zaščito vasi Loče, Mihalovec in Rigonce ustrezno urediti tudi Sotlo. Poudarila je, da je protipoplavna zaščita tega območja eden od pogojev, pod katerimi je brežiški občinski svet v preteklosti soglašal z gradnjo HE Mokrice.

V. d. generalnega direktorja direktorata za vode in investicije na ministrstvu za okolje in prostor Leo Behin je dejal, da se nekateri roki, predvideni z zakonom o izkoriščanju energetskega potenciala Spodnje Save, iztekajo, zato bodo morali zakon novelirati. Gradnja HE Mokrice ter protipoplavnih nasipov je po njegovem povezana z državnim proračunom za leto 2016. Protipoplavno zaščito bodo deloma financirali iz sklada za vode. Pridobiti nameravajo tudi evropski denar za čezmejno sodelovanje, a je uspeh tu odvisen od tega, ali se bodo o načinu varovanja pred poplavami uspeli dogovoriti s Hrvaško. V celoti gledano so danes torej znova napovedal tudi predvideno gradnjo HE Mokrice, le da jo bodo dokončali pozneje, kot je bilo predvideno sprva.

Udeležence seje je uvodoma pozdravil krški župan Miran Stanko.

‹ nazaj

Galerija (9)

Odbor HE (1)
Odbor HE (10)
Odbor HE (11)
Odbor HE (12)
Odbor HE (13)
Odbor HE (3)
Odbor HE (4)
Odbor HE (6)
Odbor HE (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava