Referenčne ambulante pomembne tudi zaradi preventive

3.3.2015 | 09:10

 V referenčni ambulanti v Zdravstveni postaji Semič delajo (z leve) diplomirana medicinska sestra Katja Črnič, Plut Gabrijela, dr. med., spec. druž. medicine, in Julijana Bektašević, srednja medicinska sestra. (Foto: ZP Semič)

 V referenčni ambulanti v Zdravstveni postaji Semič delajo (z leve) diplomirana medicinska sestra Katja Črnič, Plut Gabrijela, dr. med., spec. druž. medicine, in Julijana Bektašević, srednja medicinska sestra. (Foto: ZP Semič)

Črnomelj - Referenčne ambulante so še novost in se na območju Bele krajine šele razvijajo. To so razširjene ambulante družinske medicine, kjer je poleg že ustaljenega tima, ki ga sestavljata zdravnik splošne medicine in srednja medicinska sestra, dodana še diplomirana medicinska sestra, ki skrbi za področje preventive ter skupaj z zdravnikom družinske medicine vodi kronične bolnike.

V Zdravstvenem domu Črnomelj delujeta dve referenčni ambulanti družinske medicine. Od leta 2011 deluje referenčna ambulanta družinske medicine zdravnice Ljiljane Špec, kjer za področje preventive skrbi diplomirana medicinska sestra Nada Zorc. Od septembra lani pa deluje še referenčna ambulanta zdravnice Gabrijele Plut v Zdravstveni postaji Semič, kjer za področje preventive skrbi diplomirana medicinska sestra Katja Črnič.

»Diplomirana medicinska sestra v referenčni ambulanti družinske medicine izvaja preventivne preglede (presejanje) ciljne populacije za zgodnje odkrivanje dejavnikov tveganja in ogroženosti za nastanek kronične nenalezljive bolezni in v skladu s protokoli in strokovnimi smernicami vodi urejene kronične bolnike Pri osebah z dejavniki tveganja in ugotovljeno ogroženostjo za kronično nenalezljive bolezni izvaja ukrepe svetovanja in podpore za spremembo vedenjskega sloga in opuščanja zdravstveno tveganih vedenj ter spremlja stanje na področju dejavnikov tveganja in ogroženosti za kronično nenalezljive bolezni,« je sporočila diplomirana medicinska sestra Katja Črnič.

Črničeva dodaja, da je delo diplomirane medicinske sestre v referenčni ambulanti družinske medicine v veliki meri skrb za preventivo, stalno opozarjanje na nezdrave razvade, zdravo prehrano, gibanje in, v primerjavi z drugimi ambulantami družinske medicine, jo izvajajo pri populaciji od 30 leta naprej, ne glede na spol. »Tako je skrb za preprečevanje morebitnih kroničnih bolezni še večja in prav v srednjih letih ključnega pomena za še možno preprečitev le teh. Izvajajo se presejana za kronično nenalezljive bolezni, kamor prištevamo koronarno bolezen, sladkorno bolezen, arterijsko hipertenzijo, bolezni prostate, osteoporozo in depresijo. Poleg omenjenih bolezni pa se diplomirana medicinska sestra in pacient pogovarjata tudi o drugih področjih, kot na primer o udeležbi v presejalnih programih ZORA, DORA, SVIT, dodobra razdelata pojem pomena telesne aktivnosti, zdrave prehrane, opozorilnih znamenj za raka, vpliva socialnih determinant na zdravje, škodljivosti tveganega pitja alkohola in kajenja, opravijo se antropometrčne meritve (telesna teža, telesna višina, obseg pasu, indeks telesne mase), laboratorijske preiskave, izmerimo krvni tlak, pulz, nasičenost krvi s kisikom, posnamemo EKG, po potrebi se opravi doppler žil spodnjih okončin, spirometrija. In najpomembnejše, izračuna se srčno žilna ogroženost,« je še povedala.

V primeru dejavnikov tveganja, ki ogrožajo pacientovo zdravje, po njenih besedah izvedejo primerno zdravstveno vzgojno edukacijo, pacient ima možnost vključitve v zdravstveno vzgojne programe, ki jih v Zdravstvenem domu Črnomelj izvaja Zdravstveno vzgojni center. Tako obravnavajo vsa pomembna vprašanja, ki se nanašajo na ugotovljen dejavnik tveganja.

Projekt referenčnih ambulant družinske medicine vodi ministrstvo za zdravje. Cilj referenčnih ambulant družinske medicine je zgodnje odkrivanje dejavnikov tveganja in ocena ogroženosti za kronično nenalezljive bolezni ter kakovostna obravnava kroničnih bolnikov, ki poleg dobrega nadzora in vodenja bolezni zajema tudi kakovostno zdravstveno vzgojo.

»Poleg rednega jemanja zdravil je za uspešno obvladovanje kronične bolezni ključnega pomena tudi zdrav življenjski slog. To pomeni zdrava in uravnotežena prehrana, zmerna redna telesna aktivnost, opustitev kajenja, obvladovanje stresa in netvegano pitje alkoholnih pijač. Zato si v skrbi za zdravje in želji po celostni obravnavi prebivalcev Bele krajine prizadevamo pridobiti širši krog referenčnih ambulant družinske medicine,« še opozarja Črničeva.

Povzeto po pismu Katje Črnič, objavljenem v aktualni, 8. številki Dolenjskega lista z dne 26. februar 2015.

M. M.

Komentarji (2)

3.3.2015OceniMucek 
Dobre punce ni kaj za dodat.
5.3.2015OceniRoza 
Boljših ni!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava