gospodarstvo

FOTO: Preiskovalci NPU pridržali eno osebo; kriminalisti na domu Goletove

3.3.2015 | 10:10 | J. A., foto: Bojan Kern

Kriminalisti in policisti so danes na sedežu Adrie Mobil v Novem mestu. (Foto: M. M.)

Kriminalisti in policisti so danes na sedežu Adrie Mobil v Novem mestu. (Foto: M. M.)

Pri  preiskavah  sodeluje  48  preiskovalcev  NPU,  pomaga jim šest  uniformiranih policistov z ljubljanske policijske uprave, predkazenski   postopek  pa usmerja  in  vodi  Specializirano državno tožilstvo RS. (Foto: M. M.)

Pri preiskavah sodeluje 48 preiskovalcev NPU, pomaga jim šest uniformiranih policistov z ljubljanske policijske uprave, predkazenski postopek pa usmerja in vodi Specializirano državno tožilstvo RS. (Foto: M. M.)

Novo mesto, Ljubljana - Kot smo že poročali, danes v Adrii Mobil poteka kriminalistična preiskava. Ko smo se za več informacij obrnili na policijo, smo dobili pojasnilo, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes opravljajo posamezna preiskovalna dejanja na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov, kjer iščejo dokaze za utemeljitev kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kaznivo dejanje je bilo storjeno v škodo delniške družbe iz Ljubljane.

"V skladu z določili zakona o kazenskem postopku je bila eni osumljeni osebi odvzeta prostost in odrejeno pridržanje, ki bo trajalo do prenehanja zakonskih razlogov," so še zapisali  sporočilu, nekateri mediji pa so ob tem objavili, da naj bi bila to generalna direktorica Adrie Sonja Gole.

Pri preiskavah sodeluje 48 preiskovalcev NPU, pomaga jim šest uniformiranih policistov z ljubljanske policijske uprave, predkazenski postopek pa usmerja in vodi Specializirano državno tožilstvo RS.

Kot je poročala STA, je Adria Mobil del skupine ACH. Večinski, 65,7-odstotni delež Adrie Mobil je lani znova prešel v lastništvo ACH, potem ko je bil nekaj mesecev v rokah menedžerske družbe Protej. Ravno prenos lastništva je po neuradnih informacijah v središču preiskav.

Konec leta 2013 se je namreč zgodil prenos večinskega deleža Adrie Mobil na Protej. Delničarji so sklenili, da iz Adrie Mobil izplačajo za 27 milijonov evrov dividend, iz ACH pa za 21,7 milijona evrov dividend. Ker družbi nista imeli denarja za izplačila, naj bi ACH znesek, ki bi ga morala izplačati Adria Mobil, vložil v novoizdane obveznice oz. delnice Adrie Mobil, Protej pa je namesto denarja od ACH dobil 66-odstotni delež v Adrii Mobil.

Goletova je bila v času prenosa lastništva Adrie Mobil na Protej direktorica ACH. Goletova, ki je tudi ena od družbenic Proteja, je sicer na čelu Adrie Mobil od leta 1996, junija lani so ji nadzorniki podelili nov štiriletni mandat.

Nadzorni svet ACH je junija lani za generalnega direktorja ACH imenoval Rasta Oderlapa, potem ko je po 'zmešnjavi' glede vodenja odstopila Goletova. Maja lani so namreč takratni nadzorniki ACH z mesta šefice razrešili Goletovo in za v.d. imenovali Vero Mihatovič, spor o 'zakonitem' vodenju pa se je nato preselil na sodišče.

Preiskava poteku tudi v hiši generalne direktorice Sonje Gole. (Foto: Bojan Kern)

Preiskava poteku tudi v hiši generalne direktorice Sonje Gole. (Foto: Bojan Kern)

ACH je sicer od marca lani v postopku preventivnega prestrukturiranja in je decembra s finančnimi upniki sklenil sporazum o finančnem prestrukturiranju; ACH se je dogovoril za podaljšanje plačila okoli 125 milijonov evrov dolga do leta 2017. Sporazum predvideva tudi prodajo nekaterih naložb, med njimi Debitela, za katerega je bila prejšnji teden podpisana pogodba o nakupu s strani Telekoma Slovenije, ter hotelov Union in Lev.

Dopolnjena objava ob 12. uri:

Veliko kriminalistov in policistov je bilo danes tudi na domu generalne direktorice Sonje Gole, menda tudi na stari domačiji oz. njeni rojstni hiši. Po naših podatkih, Goletove danes na sedežu podjetja ni bilo, v Adrii Mobil pa proizvodnja trenutno teče nemoteno, saj preiskovalce zanimajo dokumenti in računalniki uprave družbe.

Dopolnjena objava ob 14.40:

NPU v današnjih hišnih preiskavah, tri so zaključene, pet jih še poteka, išče dokaze za 21-milijonsko oškodovanje družbe, ki je nastala s prenašanjem lastniškega deleža in izplačila dividend. Po neuradnih informacijah gre za prenos Adrie Mobil z ACH, pridržana pa naj bi bila generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da hišne preiskave potekajo na območju štirih policijskih uprav - Maribor, Ljubljana, Novo mesto in Celje - , kjer iščejo dokaze v smeri utemeljitve suma zlorabe položaja, ki ga je osumljena nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane.

Po neuradnih informacijah gre za Goletovo, ki je bila v času prenosa lastništva Adrie Mobil na Protej direktorica ACH. Goletova, ki je tudi ena od družbenic Proteja, je sicer na čelu Adrie Mobil od leta 1996, junija lani so ji nadzorniki podelili nov štiriletni mandat.

Menedžerji ACH, ki so zbrani v družbi menedžerski družbi Protej, so leta 2013 prenesli Adrio Mobil z ACH na Protej, in se odločili za izplačilo dividend, čemur so nasprotovale banke upnice. S tem naj bi po neuradnih podatkih oškodovali ACH in njene upnike. Upniki ACH so nato zahtevali, da se Adria Mobil vrne na ACH, kar se je kasneje tudi zgodilo.

"Osumljena je svoj položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabila, ko je konec leta 2013 v škodo družbe, ki jo je vodila, prodala poslovni delež družbe iz Novega mesta. To je dosegla skupaj še z dvema fizičnima osebama, ki sta bila med večjimi lastniki družbe kupke," je dejal Majhenič. O imenih zaradi interesa preiskave ni želel govoriti, gre pa, kot je dejal, za dva izmed večjih lastnikov družbe kupke.

Gospodarska družba kupnine ni plačala, po informacijah kriminalistov pa je bila kompenzirana, med drugim s terjatvami. Položaj je osumljena skupaj še z dvema fizičnima osebama, ki zaenkrat sicer nista predmet preiskave, sta pa bila večinska lastnika družbe kupke, neuradno Proteja, dosegla z usklajenimi dejanji, povezanimi s predlogi in sklepi, sprejetimi na skupščinah vseh treh omenjenih družb.

Delničarji Adrie Mobil so, kot je znano, sklenili, da iz Adrie Mobil izplačajo za 27 milijonov evrov dividend, iz ACH pa za 21,7 milijona evrov dividend. Ker družbi nista imeli denarja za izplačila, naj bi ACH znesek, ki bi ga morala izplačati Adria Mobil, vložil v novoizdane obveznice oz. delnice Adrie Mobil, Protej pa je namesto denarja od ACH dobil 66-odstotni delež v Adrii Mobil.

"Eni osumljeni osebi so policisti odvzeli prostost, pridržanje pa bo trajalo, dokler bodo obstajali razlogi," je dejal Majhenič. Za obravnavano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti je sicer predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, je poročala STA.

Dopolnjena objava ob 20. uri:

V okviru današnje preiskave trenutno potekata še dve hišni preiskavi. Osumljena oseba zaenkrat ostaja v priporu, so za STA ob 18.45 povedali na policiji.

RTV Slovenija pa je poročala, da je preiskava na domu Goletove danes trajala osem ur, nakar so jo kriminalisti skozi zadnji izhod hiše in mimo televizijskih kamer odpeljali na sedež družbe Adria Mobil.

‹ nazaj

Galerija (7)

Preiskava poteku tudi v hiši generalne direktorice Sonje Gole.
FOTO: Preiskovalci  NPU pridržali eno osebo; kriminalisti na domu Goletove
FOTO: Preiskovalci  NPU pridržali eno osebo; kriminalisti na domu Goletove
FOTO: Preiskovalci  NPU pridržali eno osebo; kriminalisti na domu Goletove
FOTO: Preiskovalci  NPU pridržali eno osebo; kriminalisti na domu Goletove
FOTO: Preiskovalci  NPU pridržali eno osebo; kriminalisti na domu Goletove
Kriminalisti so zapečatili tudi njeno rojstno hišo.

Komentarji (16)

3.3.2015 8 (10) (2)OceniBrane 
Brez skrbi Rigelniku se no bo skrivil las. Je tvorec tajkunske zakonodaje. Herman se ne rabi skrivati v Kostariki, dokler bo kučanova združba obvladovala vse sfere življenja v državi.
3.3.2015 4 (6) (2)OceniBrane 
Kučanova marionetna vlada pod vodstvom Bratuškove je razlastninila preko 100.000 malih delničarjev. Niso pa razlastninili še niti enega tajkuna.
3.3.2015 2 (3) (1)OceniMile 
In ga tut ne bomo.
3.3.2015 7 (7) (0)OceniJan 
Vsaj desetletje prepozno.
3.3.2015 3 (3) (0)Ocenimarakana 
Malce pozno so zaceli s preiskavo. Preiskati bi morali kako je Adria Mobil sploh prisla pod Autocommerce (ACH). Rigelnik je financiral nakup z denarjem sposojenim od Adrie Mobil, kar je sumljivo in najbrz kaznivo...in s tem resil Autocomerc pred stecajem obenem pa postal lastnik Adrie...
3.3.2015 7 (8) (1)OceniHILDA 
Ne veselite se prehitro,tole je zgolj šov za javnost,da mal vržejo kost narodu,da se ta ne bo ukvarjal z nesposobno in kriminalno vlado in njihovimi strici,ki bodo pokradli še tisto kar še niso al pa nam bodo isto stVar ukradli še enkrat če treba.Čas za slavje bo,ko bo dolenjska HILDA z pomagači in svojimi hlapci in še stotine drugih,ki so izropali to našo malo lepo Slovenijo in zapufali še naše vnuke praznovala prvo desetletnico na Igu,prej se ni vredeno veselit.Da pa bi se to zgodilo v tej skorumpirani mafijski deželici na sončni strani Alp je pa toliko možnosti kot da bo v sahari začela rasti trava.
3.3.2015 5 (5) (0)Ocenikomunist 
Slovenija raj za kriminal zaradi neučinkovitega sodstva. Če bi eden pošteno odgovarjal bogami tega nebi bilo. Vse pobrat in doživljensko v zapor pa da vidimo če bi bil red.
3.3.2015 2 (4) (2)OceniV razmislek 
Dragi Brane.... Za tajkunizacijo v Sloveniji vsekakor ni kriv Kučan. Prvi, odločilni koraki v tej smeri so bili sprejeti takoj po osamosvojitvi, v času vladavine DEMOS-a, ko je vlado vodil Lojze Peterle. Pozabljaš tudi, da se je največ tajkunskih prevzemov zgodilo prav v času od 2004 do 2008, ko je bila na oblasti desna opcija z SDS z Janšo na čelu. V tem času se je podelilo tudi največ kreditov, ki so bili nedavno prenešeni na DUTB ali poljudno - na slabo banko in prav tako se je v tem času Slovenija enormno zadolževala v tujini! In to v času relativnega izobilja. Čista demagogija je za aktualne razmere obtoževat človeka, ki kljub dvakratnemu predsedniškemu položaju ni imel nikakršnih možnosti odločanja! Saj nikoli ni bil predsednik vlade!! Sedaj boš rekel : Janša kreditov ni tajlal ne osebno, ne kot predsednik vlade. Ja, najbrž res ne. Imel pa je vso moč, da jih prepreči. A jih ni !! Čemu ne, pa ve le on in njegovi najbližji sodelavci!!
4.3.2015 6 (6) (0)Ocenistane 
dokler ne bo Janša v celici in ključ vržen stran ni nobene moralne pravice, da bi bilo koga drugega vlačili po sodiščih. Menagerji kot Sonja Gole so poskusili rešiti kar se je rešiti dalo. Pri tem so seveda delali tudi napake in prekrške. Namesto, da bi ji bili hvaležni, da je gor držala takšno tovarno, jo bodo sedaj uničili. to ni nič drugega da hoče politika svoje lumparije prevaliti na druge. Kdo bo pa vodil tovarne, menda ne kakšni Kekci, Mesojedci, Macedooniji, Čadoničke, Špecovke. Ti so dobri samo za drenjanje okoli polnega korita.
5.3.2015 2 (3) (1)OceniBrane 
"V razmislek" V Kučanovem forumu so zbrani številni tajkuni, ki so izvedli ali sodelovali pri izvedbi najbolj znanih menedžerskih prevzemov podjetij: Jože Mermal (BTC ), Bine Kordež (Merkur ), Herman Rigelnik (ACH , nekdanji Autocommerce), Roman Glaser (Perutnina Ptuj), Edvard Svetlik (Hidria ), Tatjana Fink (Trimo ), Romana Pajenk (Medaljon, Probanka ). Član Foruma 21 je tudi Zoran Janković in Janko Kosmina, ki je bil po Bavčarjevem prihodu v Istrabenz [ITBG 9,33 +16,62%]leta 2002 vseskozi prvi nadzornik holdinga in je bedel nad vsemi pomembnimi odločitvami tajkuna Bavčarja. Poudariti je treba tudi pomembnega forumovca Toneta Turnška, ki je bil do leta 2005 glavni tvorec pijačarsko-medijsko-finančnega holdinga Pivovarne Laško [PILR 39,93 -0,18%]. Tehnično izvedbo ključnih prevzemov okoli lastniškega imperija tajkuna Boška Šrota je v zadnjih dveh letih izvedla Probanka, ki jo vodi forumovka Pajenkova, njen prvi nadzornik pa je forumovec Glaser (glej Vse poti vodijo k Milanu Kučanu [+], Finance 116/2008).

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava