novice

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju največ raka na prostati

4.3.2015 | STA

Med ženskami sta prednjačila kožni rak in rak na dojkah. (ilustrativna slika; foto: I. N., arhiv DL)

Med ženskami sta prednjačila kožni rak in rak na dojkah. (ilustrativna slika; foto: I. N., arhiv DL)

Novo mesto - Na območjih jugovzhodne Slovenije in spodnjeposavske statistične regije so po podatkih poročila Rak v Sloveniji 2011 v navedenem obdobju zabeležili 1335 novih rakavih obolenj, medtem ko so jih v vsej državi 12.922. Na jugovzhodu države je bilo med novimi bolniki največ raka na prostati, med ženskami pa sta prednjačila kožni rak in rak na dojkah.

Po podatkih poročila, ki ga je pripravil ljubljanski onkološki inštitut in je objavljen na spletni strani Slora - Slovenija in rak, je v jugovzhodni Sloveniji leta 2011 za različnimi oblikami raka zbolelo 539 moških in 374 žensk. V spodnjeposavski regiji pa 228 moških in 194 žensk.

Med moškimi bolniki jugovzhodne Slovenije jih je največ oz. 122 zbolelo zaradi raka prostate. Druga najpogostejša oblika je kožni rak - teh je bilo 82, tretja najpogostejša oblika pa je bilo obolenje zaradi raka sapnice in pljuč. Teh bolnikov je bilo 58.

Med ženskami jugovzhodne Slovenije jih je leta 2011 največ oz. 95 zbolelo zaradi kožnega raka, 64 jih je zbolelo zaradi raka na dojki in 25 zaradi raka sapnice ter pljuč.

V spodnjeposavski regiji je bilo 55 bolnikov z rakom prostate, 31 jih je zbolelo zaradi kožnega raka in 26 zaradi raka na sapnici in pljučih.

Pri ženskah navedene regije je s 40 bolnicami prednjačil rak na dojkah, 36 jih je na novo zbolelo zaradi kožnega raka in 15 zaradi raka na sapnici in pljučih.

Med drugimi najpogostejšimi oblikami rakavih obolenj so bili v jugovzhodni Sloveniji in Posavju leta 2011 še primeri raka na debelem črevesu, na želodcu, zadnjiku, materničnem vratu, materničnem telesu in tako imenovana rektosigmoidna zveza.

Najbolj pogoste oblike raka v jugovzhodni Sloveniji in Posavju se v treh najpogostejših oblikah v glavnem ujemajo z državnim povprečjem.

Podoben vzorec rakavih obolenj v jugovzhodni Sloveniji in spodnjeposavski statistični regiji so v poročilu onkološkega inštituta z le nekaj odstopanji pri moških v Posavju zabeležili tudi leta 2010.

Kot je zapisano v spletnem Registru raka v Sloveniji, omenjena poročila objavljajo od leta 2001, zadnji objavljeni podatki pa so za leto 2011. Ker je virov informacij več, je čas, potreben za povezavo in objavo podatkov običajno dve do tri leta.

‹ nazaj

Komentarji (1)

7.3.2015OceniIVAN ŠTREKELJ 
Ali se je temu čuditi.V vasi Vranoviči je 5 rakovih bolnikov na prostati,trije so umrli,tri bolnice z rakom na dojkah,da o srčnih bolnikih ne govorimo.ČUDNO:skozi vas poteka : visokonapetostni elektrovod,poteka železnica,poteka regionalna cesta,poteka zračni koridor za letala. Za daljnovod govorijo že 40 let,da ga bodo speljali pod zemljo.Koliko obolelih in mrtvih bo še potrebno,da se kablira pod zemljo. Ali smo Slovenci najmanj vredna boga raja na tem planetu ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava