bela krajina

V Črnomlju so vztrajali pri kablovodu

5.3.2015 | 07:05 | M. Bezek-Jakše

V Črnomlju so vztrajali pri kablovodu
V Črnomlju so vztrajali pri kablovodu
V Črnomlju so vztrajali pri kablovodu

Črnomelj - Včeraj je bila v Obrtnem domu v Črnomlju ponovna predstavitev študije variant 2x110 kV daljnovoda RTP Kočevje – RTP Črnomelj. Nanjo naj bi prišli tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter Elektra Ljubljana, a jih ni bilo. Zato pa je bila dvorana premajhna za vse, ki so prišli iz krajevnih skupnosti Črnomelj, Dobliče, Talčji Vrh in Petrova vas in društva Proteus-Okoljskega gibanja Bela krajina. Podpret pa so jih prišli celo iz civilne iniciative Elektrika pod zemljo iz Mirnske doline.

Z ministrstva so utemeljili svojo odsotnost s tem, da so že prej poudarjali, da umestitve daljnovoda v obliki kablovoda ni mogoče pričakovati, ker so vse variante nadzemne izvedbe daljnovoda v skladu z zakonskimi omejitvami, dovolj oddaljene od stanovanjskih objektov, daljnovod nikjer ne poteka po gosto naseljenem območju ter da niti investitor niti država nimata pravne podlage in možnosti za zagotavljanje finančnih sredstev za izvedbo kablovoda. In da so tudi predstavniki gospodarstva decembra lani na okrogli mizi pozvali državo, naj čim prej sprejme državni prostorski načrt v nadzemni izvedbi.

Zapisali so tudi, da bi v kabelski izvedbi cena električne energije poskočila in bi bila za že tako podhranjeno gospodarstvo nesprejemljiva. Glede na to, da se stališče krajevnih skupnosti ni spremenilo, ter da odklanjajo pogovor o optimizacijah že proučenih variant ter še vedno vztrajajo na kablovodu kot edini sprejemljivi rešitvi, so na ministrstvu ocenili, da ponovna predstavitev študije variant ni smiselna in niso prišli v Črnomelj. Občino pa so zaprosili, da jim čim prej sporoči, katera od v študiji proučenih variant je v lokalnem okolju najbolj sprejemljiva.

V Proteusu pa so ocenili, da so bili dosedanji poskusi umeščanja daljnovoda v prostor zaradi nepripravljenosti investitorja, da prisluhne pripombam lokalnega prebivalstva, neuspešni. Zato so  pred predstavitvijo napovedali protestni shod, ki pa so ga pozneje preklicali.

V razpravi na predstavitvi je bilo slišati, da gre za največ štiri kilometre kablovoda. Pri tem pa je cena ob upoštevanju nižje izgube, manj vzdrževalnih del, hitrejše umestitve in neokrnjene podobe pokrajine ter zdravja ljudi, le za nekaj odstotkov višja in zato ne sme biti izgovor. Tudi drugod po svetu se vse pogosteje odločajo za kabel v zemlji, saj dolgoročno predstavlja neprimerno boljšo rešitev od nadzemnih daljnovodov.

Zato niso tokrat govorili o nobeni od variant, ampak so se vsi prisotni strinjali, da je družbeno sprejemljiva varianta, da daljnovod od gozdnega roba nad vasmi Grič, Doblička Gora, Mavrlen, Stražnji Vrh, Rožič Vrh ali Rodine do RTP Svibnik kablirajo pod zemljo po najkrajši možni poti. Z ministrstvom pa se bodo vnaprej pogovarjali predstavniki krajevnih skupnosti Dobliče, Stražnji Vrh in Petrova vas ter Proteusa in občine.

‹ nazaj

Galerija (11)

IMG_3325_1_1
IMG_3326_2_1
IMG_3328_3_1
IMG_3332_5_1
IMG_3333_6_1
IMG_3336_9_1
IMG_3337_10_1
IMG_3338_11_1
IMG_3339_12_1
IMG_3341_13_1
IMG_3344_14_1

Komentarji (23)

5.3.2015Ocenikolegi ? 
Lej sliko 5. Brane in Samer skupaj ? Zakaj je bilo potem treba tistega "enostransko prikazanega" pisma ? Nepotrebno,vsaj za nas navadne občane.
5.3.2015OceniČrnomelj 
Spet dokaz, kako Elektro in mnistrstvo spet izigravajo Belo krajino. Občinska oblast se bi morala temu upreti. Elektro ima zadost denarja, financira marsikatero neumnost.
5.3.2015 6 (6) (0)OceniNebelokranjec 
Ne dajte se! Elektro je imel zaradi žledoloma na Postonjskem za 20 milijonov € škode. Če bi imeli zemeljske vode, bi bilo škode 0€. Zato so grožnje z višjo ceno elektrike, ker bi se gradnja podražila, grdo zavajanje. Seveda bi bila gradnja v startu dražja, a že po nekaj letih vzdrževanja in po kakšni vremenski ujmi (ki so v današnjih časih redno "na sporedu") bi se cena izenačila, oziroma bi bil zemeljski vod cenejši. Če pa upoštevamo še izpade v industriji, katerim botrujejo vzdrževalna dela, potem je pa računica takoj jasna. Seveda pa to nikakor ne diši bogatunom, ki s pomočjo podizvajalskih pogodb, svetovanj in drugih oblik izčrpavanja našega denarja, nesramno bogatijo. Podzemni vodi bi prekinili verigo zaslužkarjev, to pa nikomurr zgoraj ne diši. Vam pa ne bo lahko zdržati. Na eni strani na vas pritiskajo energetski mogočniki, na drugi strani nevedna raja, ki se jim pusti voditi za nos, pa zato tolče po vas.
5.3.2015OceniČrnomelj 
imaš prav, Nebelokranjec, stvar je na občinski oblasti. Se bo uprla tem lobijem ali ne bo? To je zdaj vprašanje.
5.3.2015 1 (3) (2)Ocenikabel 
Zaradi teh ljudi na slikah bo Bela krajina še naprej nerazvita pokrajina z največjo brezposelnostjo v državi !
5.3.2015Ocenisebični 
Rodinčani, ne bodite sebični, vse daljnovode pri (v) naseljih pod zemljo in ne le vašega !
5.3.2015Oceninesebični 
vse daljnovode pod zemljo, ki se gradijo na novo: za začetek bo že to uspeh. Bo občinska oblast to zmogla doseč?
5.3.2015OceniJan 
Če bo zahteva vse pod zemljo ne bo nikoli zgrajeno, ker je gradnja predraga.Nikjer ni vedno vse povsod pod zemljo.
5.3.2015 1 (1) (0)OceniJure 
kdor piše, da bo zaradi dela daljnovoda pod zemljo dražja elektrika, zavaja, ima Belokranjce za norca. To se financira iz prispevka, ki ga plačujemo vsi Slovenci in Slovenke. Za upravljanje z infrastrukturo ima Elektro ustanovljeno posebno firmo, kamor se steka ta prispevek od vseh nas. Elektriko pa hvala bogu kupujemo tam, kjer je ceneje. Elektro Ljubljana zagotovo ni najcenejši ponudnik te energije. Jaz že dolgo nisem pri njih.
5.3.2015OceniJure 
saj tudi tu ne zahtevajo vse pod zemljo. V naseljih pa je lahko pod zemljo. To imajo krajani prav. Enkrat je treba s tem preseči. Jan, tudi ti zavajaš.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava