gospodarstvo

Bliža se 21. Gregorjev sejem

5.3.2015 | 14:00 | B. B.

Vodstvo KZ Krka (od leve): Kristjan Bukovec (vodja enote kmetijstvo), Klemen Kirn (direktor trženja), Jure Vončina (direktor). (Foto: B. B.)

Vodstvo KZ Krka (od leve): Kristjan Bukovec (vodja enote kmetijstvo), Klemen Kirn (direktor trženja), Jure Vončina (direktor). (Foto: B. B.)

Novo mesto - Prihodnji konec tedna bo na Grabnu v Novem mestu tradicionalni, 21. Gregorjev sejem. Prvi spomladanski sejem pri nas bo največji doslej, saj bo potekal na 20.000 m2, na katerih se bo predstavilo približno 240 razstavljavcev.

Organizator, Kmetijska zadruga Krka, tudi letos pričakuje več kot 30.000 obiskovalcev. »Veseli smo, ko ugotavljamo, da je sejem prerasel zgolj Dolenjsko in Belo krajino in da vsako leto zabeležimo kar nekaj obiskovalcev iz drugih regij. Veseli smo tudi, da imamo vsako leto več razstavljavcev in da prihajajo tudi tisti najpomembnejši,« pravi direktor KZ Krka Jure Vončina.

Kot pravi direktor trženja v KZ Krka in vodja sejma Klemen Kirn, bodo letos razstavišče na prostem povečali za 3.000 m2, pokritih površin pa bo več za 2.000 m2. Zanimanje razstavljavcev je zelo veliko, saj so imeli sejem oddan že v začetku februarja.

V duhu svojega gesla »Domače. Najboljše!« so letos pripravili tudi novost, in sicer šotor, v katerem se bodo s svojimi izdelki predstavljale slovenske kmetije in pridelovalci. »Kar malo nas je skrbelo, ali bomo uspeli zbrati dovolj slovenskih ponudnikov, a je bil strah odveč. Šotor bo poln, v njem pa se bodo predstavili izdelovalci mesnin, zelenjadarji, ekološki kmetje, sirarji, testeninarji, peki in drugi, tako da bo ta šotor zelo pester,« pravi Kirn.

KZ Krka je lani ustvarila dobrih 31 milijonov evrov prodaje, kar je odstotek manj kot predlani. Tekoče poslovanje je bilo pozitivno, zaradi bremen iz preteklosti oz. posojil pa so na koncu ustvarili približno 350.000 evrov izgube. Vončina izgubo označuje za obvladljivo, za letos pa napoveduje pozitiven poslovni izid.

»Verjamemo, da bo Gregorjev sejem odskočna deska za zagon prodaje v letu 2015, v katerem bi prodajne rezultate radi obdržali na lanskem nivoju, kar pa bo zelo težko, saj vsem kmetijskem pridelkom cene že nekaj časa padajo. Ker se nam je lani priključilo nekaj novih pridelovalcev, pričakujemo povečanje odkupne količine mleka, na področju odkupa zelenjave optimistično napovedujemo preseganje magične meje 4.000 ton, odkup mesa pa bo ostal na lanski ravni, saj se ukvarjamo predvsem z govedorejo, kjer pa se potrošnja na račun belega mesa in svinjine že nekaj časa znižuje,« pravi Vončina.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava