Bičkov film Razredni sovražnik začel pot po Franciji

6.3.2015 | 08:05

Rok Biček (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Rok Biček (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Pariz - Film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička je začel pot po Franciji. Spletna stran Time Out Paris je Bičkov film uvrstila med stvari, ki so ta teden vredne ogleda v francoski prestolnici.

Na predpremierni projekciji je Bičkov film doživel močan aplavz. Sledil je pogovor, v katerem je režiser na vprašanja občinstva odgovarjal o zgodbi, igralcih in izzivih odraščanja, so sporočili s francoskega veleposlaništva v Parizu.

Scenarij za film Razredni sovražnik, ki je nastal v produkciji Triglav filma, so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

V glavnih vlogah so zaigrali Igor Samobor in devet srednješolcev, v stranskih vlogah pa so nastopili še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc in Robert Prebil.

Film je med drugim prejel nagrado filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu in vesno za najboljši celovečerec na nacionalnem festivalu v Portorožu. Bil je tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, poleg tega se je uvrstil med tri finaliste za nagrado lux, ki jo enkrat letno podeljuje Evropski parlament.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava