novice

Visoki honorarji: Med največjimi plačniki ŠC NM, bolnišnici, sodišči 

6.3.2015 | 09:40 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Subjekti javnega sektorja so fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto, so ugotovili na KPK. Največji plačnik avtorskih in podjemnih pogodb je sicer RTVS, na seznamu, ki ga je objavila STA in prikazuje tiste, ki so za tovrstne pogodbe namenili več kot milijon evrov, pa je tudi nekaj zavodov z območja regije.

Kdo je največ plačal…

Na seznamu je 195 subjektov javnega sektorja. na 23. mestu se je znašel Šolski center Novo mesto, ki je v omenjenem obdobju za avtorske in podjemne pogodbe namenil 6,1 milijona evrov. 40 mest nižje se je znašla Splošna bolnišnica Brežice (2,6 milijona), na 68. mestu je MO Novo mesto, tik za njo pa Splošna bolnišnica Novo mesto in Okrožno sodišče v Krškem (vsi trije okoli 2,4 oz. 2,5 milijona evrov). Novomeško okrožno sodišče je na 116. mestu (1,6 milijona), občina Krško na 129. (1,4 milijona), občina Grosuplje na 136. (prav tako 1,4 milijona), sledi CIK Trebnje (152. mesto in 1,2 milijona evrov), občina Kočevje (174. mesto in nekaj več kot milijon evrov), na lestvici pa so z več kot milijon evrov nakazil tudi Zdravstveni dom Trebnje (182. mesto), novomeški ZD (192. mesto) in RIC Novo mesto (zadnje, 195. mesto).

Podatke je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pridobila na podlagi posodobljene aplikacije Supervizor, predsednik komisije Boris Štefanec pa je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da je komisija v zvezi s tem že uvedla sistemsko preiskavo. Podatke so sicer pridobili od uprave za javna plačila, segajo pa v čas med 1. januarjem 2003 in 4. marcem letos.

Posodobitev Supervizorja je po besedah Štefaneca trajala kar nekaj časa, število transakcij na ogled pa se je povečalo s približno 50 milijonov na 120 milijonov. Te transakcije se mesečno posodabljajo, kar pomeni, da jih bo vsak mesec še za približno štiri milijone več, je povedal predsednik KPK.

Komisija bo ugotavljala, ali je pri posameznih primerih dejansko prišlo do kršitev določb zakona in integriteti in preprečevanju korupcije. Prav tako bo sistemsko pregledala upravičenost sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb, predvsem pri proračunskih porabnikih, ki jih sklepajo največ oziroma izplačujejo najvišje zneske.

‹ nazaj

Komentarji (18)

6.3.2015 3 (3) (0)Ocenianita 
Zaradi takih se nam pa višajo davki, trošarine in se na veliko sposojamo danar.
6.3.2015Ocenianita 
Zaradi takih se nam pa višajo davki, trošarine in se na veliko sposojamo danar.
6.3.2015–3 (1) (4)OceniSistemska napaka 
Ker je zaposlovanje že nekaj časa prepovedano, firme pa rabijo delavce, je prikrito zaposlovanje preko raznih pogodb že kar stalnica v Sloveniji. Mislim, da gre temu pripisati večino omenjanih pogodb, ne pa toliko krajam javnega premoženja.
6.3.2015 4 (4) (0)OceniFranc 
"pravosodni" minister Klemenčič NAMERNO KRŠI USTAVO, KUČANOVA ZDRUŽBA JE RAZVELJAVILA PRED DOBRIM LETOM SPREJETO ODLOČITEV NA REFERENDUMO! VSA BULMASTIF NAVEZA PA NADALJUJE S PRAKSO ROPANJA ZADNJIH 70 LET! : "Kdo je ministrici nakazoval najvišje honorarje? V zadnji dvanajstih letih je Stanislava Setnikar Cankar s honorarji javnih ustanov zaslužila: - okoli 542 tisoč evrov s honorarnim delom na ljubljanski fakulteti za upravo, kjer je bila zaposlena tudi kot dekanja, - 20.500 evrov ji je nakazala Ljudska univerza Sežana, - 18 tisoč evrov Ljudska univerza Žalec, - slabih 13 tisočakov Andragoški zavod Maribor, - 11 tisoč evrov Ljudska univerza Radovljica. Ostala nakazila znašajo manj kot deset tisoč evrov. Vse honorarje, ki jih je prejela Setnikar Cankarjeva, si lahko ogledate tukaj. S svojimi honorarnimi zaslužki se je sicer ministrica uvrstila na drugo mesto. S 769 tisoč evri honorarjev jo je prehitel sodni tolmač Abdulaziz Počinka, ki je samo od notranjega ministrstva prejel več kot 400 tisoč evrov. Za njima so se zvrstili: - profesor na fakulteti za upravo Mirko Vintar - 569 tisoč evrov - dekan Fakultete za management in pravo Ljubljana Srečko Devjak - 526.050 evrov - profesor na ekonomski fakulteti Stanislav Možina - 460 tisoč evrov - profesor na fakulteti za organizacijske vede Vladislav Rajkovič - 444 tisoč evrov - profesor na ekonomski fakulteti Maks Tajnikar – 421 tisoč evrov - profesor na medicinski fakulteti Vladimir Smrkolj 407 tisoč evrov - profesor na ekonomski fakulteti Marko Hočevar - 396 tisoč evrov - raziskovalka na fakulteti za upravo Polonca Kovač – 386 tisoč evrov V zadnjih 11 letih fizičnim osebam 1,27 milijarde evrov neto Predsednik KPK Boris Štefanec je na današnji novinarski konferenci predstavil novosti aplikacije Supervizor, s katero je mogoče med drugim spremljati transakcije med subjekti javnega sektorja in fizičnimi osebami prek avtorskih in podjemnih pogodb. V zadnjih 11 letih je bilo za to namenjenih 1,27 milijarde evrov neto. KPK je že uvedla postopek v zvezi s sistemskimi ugotovitvami porabe omenjenega zneska. Preverili bodo morebitna nasprotja interesov, anomalij pri izplačevanju honorarjev in ali obstajajo mehanizmi nadzora.
6.3.2015 4 (5) (1)OceniFranc 
In kučanova združba bo nadaljevala s plenjenjem! SPOMNIMO SE, KAKO JE MIRO CERAR PREDAVAL PO VRTSCIH IN OSNOVNIH ŠOLAH ZA CA.600 EUR! SPOMNIMO SE, KAKO JE ZA "PREDAVANJE" NA ENEM KRAJU PREJEL PLAČILO KAR IZ 2 KRAJEV! Kljub temu je z volilno prevaro ob podpori režimskih medijev, in intrigami kučanovih marionet ( Klemenčič, Virant,...) zasedel premjerski stolček.
6.3.2015 2 (2) (0)OceniFranc 
Osvetlimo primer primorskega šerifa Popoviča. Ko je kresalki in Senici iz proračuna MO Koper nakazal ca. 600.000 Eur je bil takoj izpuščen iz zapora, sodbe pa so bile razveljavljene.
6.3.2015 2 (2) (0)OceniAnton 
V poslanski skupini SDS so na vprašanje, ali bi morala ministrica odstopiti, odgovorili: "Vlada Mira Cerarja, ki deluje po najvišjih etičnih standardih, bo znala po temeljitem razmisleku primerno reagirati. Član te vlade je tudi nekdanji predsednik senata protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, ki iz neznanih razlogov teh neobičajno visokih pogodbenih poslov nekaterih funkcionarjev v nekaj letih opravljanja funkcije na komisiji ni opazil. Najbrž niso bila povezana s pravo osebo."
6.3.2015 6 (6) (0)OceniMaks 
In g. Tajnikar, ki je uničil Tam in Adrijo, bo spet predaval na nacionalnih medijih. In za to poleg skromne plače profesorja, prejel še ca. 421000 eur honorarja. Podobno g. Mencinger in g. Križanić, ki sta skupaj tajkunizirala pravno fakulteto.
6.3.2015 3 (3) (0)Oceniljubitelji bulmastifov 
OTROKOM SO UKINILI POMOČ, DA BI LAHKO ŠE NAPREJ PRIREJALI BULMASTIF ORGIJE!: "Na drugem mestu je presenetljivo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je prejela za navadnega smrtnika vrtoglavega 636.068,98 evra. Ministrica je sicer pred meseci močno razburila javnost, ker je začasno ukinila financiranje učne pomoči.
6.3.2015Ocenianita 
Pred novinarje je stopila ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar. Po užaljenem nagovoru, v katerem je dejala, da je šlo pri informacijah o višini avtorskih honorarjev posmaeznikov, o čemer smo poročali včeraj , za zlorabo osebnih podatkov, je dejala, da je Cerarju ponudila odstop, ekipi pa je zaželela srečo pri nadaljevanju dela.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava