bela krajina

Nujna medicinska pomoč v Metliki ostaja

6.3.2015 | 14:30 | M. Ž.

Meliška urgenca (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Meliška urgenca (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Metlika - Pred časom smo pisali, da so tudi v metliški občini prejeli informacijo o nameri ministrstva za zdravje o ukinitvi dežurne službe in nujne medicinske pomoči (NMP) v Zdravstvenem domu Metlika, na katero je metliški župan Darko Zevnik poslal protestno pismo. Iz metliške občinske uprave so danes posredovali odgovor ministrstva, iz katerega je razvidno, da zaenkrat sprememb ne bo. Nujna medicinska pomoč v Metliki torej za nekaj let ostaja.

Kot so zapisali na ministrstvu, v Sloveniji intenzivno poteka gradnja mreže desetih urgentnih centrov, ki se financirajo iz evropskih sredstev. Strokovne razprave in analize pri pripravi elaboratov za izgradnjo urgentnih centrov so pokazale, da trenutni sistem zagotavljanja urgentne službe v bolnišnicah in na primarni ravni ni optimalen ter da je potrebno izvajanje nujne medicinske pomoči reorganizirati. Za to so ustanovili delovno skupino za pripravo Pravilnika o službi NMP in nove mreže izvajalcev službe NMP, ki ga bodo v drugi polovici marca dali v javno razpravo.

»V prihodnjih letih je načrtovana organizacijska integracija primarne in sekundarne službe NMP v okviru urgentnih centrov. Prav tako se predvideva ločitev službe NMP od dežurne službe v zdravstvenih domovih. Za to bo potrebno povečati mrežo in število zdravnikov na primarni ravni, hkrati pa zagotoviti ustrezno število urgentnih in družinskih zdravnikov, ki bodo delovali v mreži NMP. Ekipe NMP bodo ostale na terenu, in sicer v okviru Satelitskih urgentnih centrov, nujnih reševalnih vozil in reanimobilov. Mreža ekip bo zagotavljala najmanj takšno kakovost storitev NMP ter boljšo odzivnost, kot je danes na celotnem območju Slovenije oziroma na posameznih območjih,« so zapisali na ministrstvu za zdravje in dodali, da je do izpolnitve teh pogojev predvideno prehodno obdobje, ki bo trajalo več let. V tem prehodnem obdobju pa ne bo prišlo do organizacijskih sprememb v Metliki.

Letos naj bi se enote PHE in C enote, ki delujejo ob ali v zgradbah, kjer bodo zgrajeni urgentni centri, fizično preselile v urgentne centre, organizacijsko pa naj bi ostale pod upravo zdravstvenih domov. Hkrati naj bi se v te centre preselile tudi bolnišnične urgentne enote. Za ostali del mreže nujne medicinske pomoči, kot piše, v letu 2015 ne bo sprememb, razen, da se bodo morale ekipe NPM odzivati po nalogu dispečerskih centrov, če bo potrebno tudi na območja sosedov.

V dopisu ministrstva za zdravje so dodali še, da z novimi rešitvami organiziranja NMP želijo doseči bolj enakopravno obravnavo pacientov v okviru službe NMP na celotnem območju Slovenije, pred uveljavitvijo sprememb pa bodo sklicali sestanek vseh izvajalcev NMP v regiji, direktorji zdravstvenih domov in bolnišnice ter predstavnikov lokalne oblasti.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava