kultura

Lutkarski praznik v Sevnici

17.3.2015 | 12:30 | R. Ž.

Foto: arhiv GLG

Foto: arhiv GLG

Sevnica - V soboto, 21. marca bomo tudi v Sloveniji obeležili svetovni dan lutk. Številna tovrstna gledališča bodo pripravila brezplačne oglede lutkovnih predstav. Tudi v Sevnici, kjer mineva 5 let, odkar so lutke prišle na grad, bo Grajsko lutkovno gledališče, v sodelovanju s KŠTM, na gradu pripravilo lutkarski praznik.

Po slovesnem odprtju dogodka, ob 16. uri, bo v dvorani Alberta Felicijana na ogled lutkovna predstava Sovica Oka, v izvedbi lutkovne skupine Bukvica iz krške Valvasorjeve knjižnice. Ob 17. uri bo v atriju gradu nastopilo marionetno gledališče iz Prage, in sicer s plesnim šovom Bonnies – hippie singers, za tem pa si bodo obiskovalci v grajskih prostorih lahko ogledali lutkovno delavnico, razstavo lutk in slik 2. lutkovno - slikarske kolonije LutkArt 2014. Za zaključek pa bo ob 18. uri poskrbelo kulturno društvo Smeško iz Celja z lutkovno predstavo Hop v pravljico.

Strokovni in umetniški vodja Grajskega lutkovnega gledališča iz Sevnice je Snježana Pungerčič, ki s svojimi bogatimi lutkarskimi in igralskimi izkušnjami skrbi za kakovostno in ustvarjalno pot GLG-ja. Pred tem je bila deset let redno zaposlena kot igralka v Mestnem lutkovnem gledališču Rijeka.

Lutke in scenografijo izdeluje Bernard Pungerčič z rednim sodelovanjem likovne pedagoginje Nene Bedek. V stalni zasedbi igrajo: Snježana Pungerčič, Marjana Štojs, Jasna Pinoza in Brigita Bedek. Kot sporočajo, za svoj letni program porabijo blizu 3.000 ur.

Vsa ta leta ustvarjajo in igrajo lutkovne predstave, izvajajo lutkovne delavnice, lutkovno izobražujejo otroke, mladino in odrasle; predvsem v posavski regiji, po Sloveniji in celo v tujini. Ustanovili so tudi otroško lutkovno skupino GLG – ja Grajski harlekini.

Da bi lutke in lutkarstvo čim bolj približali otrokom in mladini, že 5. leto vodijo likovni projekt za osnovne šole z naslovom »Sanjam o grajski lutki«, v katerem je sodelovalo že veliko šol, imeli pa so že 18 razstav. Z istim namenom so pred dvema letoma začeli še lutkovno-slikarsko kolonijo »LUTKART«, ki se vsako leto dogaja na Gradu Sevnica v Tednu otroka s sodelovanjem osnovnošolskih otrok.

Kot sporočajo iz lutkovnega gledališča, pa so začeli tudi s pripravami na ustanovitev »Muzeja lutk evropskih lutkovnih gledališč«, pri čemer se že dogovarjajo z nekaterimi gledališči v tujini. Istočasno bo to tudi začetek sodelovanja med temi gledališči in njihovo lutkovno umetnostjo.

Kot poklon in spomin verjetno največjemu pravljičarju – H. C. Andersenu, razmišljajo tudi o mednarodnem »Andersenovem lutkovnem festivalu«, v katerem bodo sodelovala različna lutkovna gledališča z lutkovnimi uprizoritvami Andersenovih pravljic, s katerimi bi nastopali po vsej posavski regiji, načeloma po gradovih, ki imajo pogosto premalo »živih« vsebin za otroke.

Zvočni zapisi

Bernard Pungerčič o svetovnem dnevu lutk na sevniškem gradu

‹ nazaj

Galerija (6)

LUTKE 1
LUTKE 2
LUTKE 3
LUTKE 4
LUTKE 6
LUTKE 7

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava