gospodarstvo

V Kočevju ustanovili lesno-predelovalno podjetje Kočevski les

18.3.2015 | 17:00 | STA, M. M.

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Foto: občina Kočevje, arhiv DL)

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Foto: občina Kočevje, arhiv DL)

Kočevje - Občina Kočevje in partnerji so pred tednom ustanovili območni lesno-predelovalni center Kočevski les, ki bo stal na zemljišču ob občinski toplarni. Do junija naj bi tam uredili energetsko infrastrukturo in zgradili dve sušilnici lesa ter nato še dve. V naložbo bo občina vložila 300.000 evrov, ob koncu leta pa naj bi tam zaposlovali do 25 ljudi.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da bo občina v naložbo vložila svoj denar. Celoten projekt nameravajo izvesti v treh korakih, po ustanovitvi in registraciji podjetja ter imenovanju Aleša Marolta za njegovega direktorja pa jih čaka najprej razširitev sedanjega daljinskega toplotnega ogrevanja za dve sušilnici lesa.

Sušilnici nameravajo postaviti in zagnati do julija in do takrat zaposliti še najmanj dva delavca oz. gozdarja in upravljavca sušilnice. V drugi polovici leta naj bi nato zgradili še dve sušilnici in nekaj drugih objektov, predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta pa še skupaj s partnerji, med katerimi sta tudi kočevska Lesoj in Gozdarstvo Grča, obrat izdelave lesnih plošč.

V končnem delu projekta Kočevskega lesa bi radi sedanjo kotlovnico prihodnje leto nagradili in začeli s kogeneracijsko soproizvodnjo električne energije. Pri tem naj bi šlo za do 10-milijonsko naložbo, ki jo nameravajo, takoj ko bo država to omogočila, izvesti z evropskim razpisnim denarjem. Projekt so že pripravili.

Za lesno-predelovalni center, v katerem bodo predelovali predvsem les iz kočevskih občinskih gozdov, če bo na to pristala država pa tudi državnih, so sicer sprva nameravali najeti proizvodne prostore kočevskega podjetja Nolik v stečaju. Ker bi bilo zaradi zapletenih lastniških razmerij to težko izvedljivo, pa so se odločili za lastno gradnjo na občinskem zemljišču, je pojasnil župan.

Njihov cilj je, da občinski les na domačem območju razžagajo in posušijo ter s tem njegovo vrednost najmanj podvojijo, hkrati pa zagotovijo nova delavna mesta. Kot načrtujejo, naj bi v Kočevskem lesu do sredine prihodnjega leta zaposlovali približno sto ljudi.

Skušali bodo pritegniti čim več partnerjev in poiskati denarne vire za nadaljevanje in nadgradnjo lesno-predelovalne dejavnosti, ki ima na Kočevskem dolgo tradicijo. Pri svojem delovanju pa se nameravajo vključiti v verigo lesnih centrov jugovzhodne Slovenije oz. povezati s šentrupertskim in straškim lesnim centrom, je še potrdil Prebilič.

Podjetje Kočevski les naj bi delovalo v verigi treh dolenjskih lesnih centrov. Ta se je začela oblikovati s postavitvijo in z delovanjem šentrupertske kogeneracije in tamkajšnjim projektom lesno-predelovalnega centra v Puščavi, za katerega si je dolenjska občina Šentrupert zagotovila nekaj več kot dva milijona evrov nepovratnih sredstev. Na območju nekdanjega Novolesa v Straži pa je v okrilju ljubljanske Metalke Commerce lansko jesen začel nastajati Lesni center Straža.

‹ nazaj

Komentarji (3)

19.3.2015–1 (0) (1)OceniVeterinar 
Laži, laži, laži. Podjetje sploh ni ustanovljeno, izpis iz AJPESA http://postimg.org/image/g8laj4t6d/ Očitno je besedilo članka zgolj za izvrševanje pritiska na stečajno upraviteljico Nolika, ki svoje delo opravlja korektno in želi jasno pridobiti primerno ceno prostorov, saj bodo iz stečajne mase med drugim poplačani tudi delavci. Ne razumem pa, zakaj "novinar/ka" ne preveri resnice.
23.3.2015–1 (1) (2)Ocenivernik 
Aku su to samo bile laži,. ..... lažimo se, bar još malo. Moto župana Prebiliča. Podjetje še do danes ni ustanovljeno, v Ajpesu ga ni!!!!!
8.4.2015OceniGozdni Joža 
Upam,da bodo zaradi konkurenčnosti tovorili po železnici

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava