novice

Pomlad se je začela, a bo vikend bolj oblačen

21.3.2015 | 09:45 | STA/M. K.

Foto: arhiv Lokalno.si

Foto: arhiv Lokalno.si

Z enakonočjem se je na severni Zemljini polobli začela pomlad, ki je nastopila sinoči ob 23.45 po našem času. Takrat je bilo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Na prvi pomladni dan bo Sonce nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem, nato se bodo dnevi začeli daljšati do nastopa poletja 21. junija ob 18.38 po poletnem času.

Začetek pomladi sledi toplejšemu, bolj pomladnemu vremenu, ki smo ga bili deležni v zadnjih dneh. Po besedah dežurnega meteorologa pri Agenciji RS za okolje Andreja Velkavrha pa bo prvi pomladni konec tedna nekoliko bolj oblačen. V soboto se bo od zahoda pooblačilo, pihal bo jugozahodni veter, v nedeljo pa bo pretežno oblačno. Ponekod bo lahko rahlo deževalo, je pojasnil Velkavrh.

Naslednji teden bo po dosedanjih vremenskih podatkih bolj oblačen, a brez večjih padavin. V drugi polovici tedna je nekaj več možnosti za dež, a prav tako ne v večjih količinah.

Temperature se ne bodo bistveno spreminjale, je še povedal Velkavrh in dodal, da v naslednjih 12 dneh ni pričakovati ohladitve ali otoplitve.

Letošnjo zimo smo sicer bili deležni obilne pošiljke snega, a je bilo pred tem tudi obdobje za zimo pretoplega vremena. Po podatkih Agencije RS za okolje se je v Sloveniji obdobje izrazito pretoplega vremena začelo konec decembra lani, srednja dnevna temperatura je bila v tem času v večjem delu Slovenije od pet do deset stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja.

Sicer pa je bilo celotno lansko leto zaradi nekaj neobičajno toplih mesecev in odsotnosti izrazito hladnih najtoplejše od začetka stalnih meteoroloških meritev v Sloveniji leta 1850. Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo leto izjemno tudi po količini padavin.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava