novice

Veljati je začela novela zakona o graditvi objektov

21.3.2015 | 14:00 | STA

Ilustrativna slika (Foto: M. Ž.)

Ilustrativna slika (Foto: M. Ž.)

Danes je začela veljati novela zakona o graditvi objektov, s katero se odlog izvršitve inšpekcijskih odločb o rušenju nekaterih nedovoljenih gradenj podaljšuje na pet let. S podaljšanjem moratorija na rušenje črnih gradenj bo po novem lažje urediti vse potrebno za legalizacijo ali zagotovitev nadomestnega objekta.

Za stanovanjske stavbe, v katerih bivajo osebe, ki nimajo drugega primernega stanovanja, ter za gradnje, v katerih se opravlja gospodarska dejavnost in bi zaradi porušitve grozila hujša gospodarska škoda, se odlog izvršitve inšpekcijskih odločb o rušenju podaljšuje z enega na pet let.

Za nedovoljene gradnje, za katere je občina sprejela pobudo za spremembo prostorskega akta, bo po novem veljalo, da je rušitev odložena do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za pet let in ne več le za tri leta.

Za nedovoljene gradnje, za katere je vložena zahteva za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja, pa ostaja v veljavi sedanja ureditev, da odlog velja do dokončnosti odločbe o zahtevi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava