gospodarstvo

Sevniški Tanin prodira s svojimi novimi preparati

23.3.2015 | 10:30 | STA, M. M.

Sevniški Tanin je pred dvema letoma obeležil 90-letnico delovanja. (Foto: A.K., arhiv DL)

Sevniški Tanin je pred dvema letoma obeležil 90-letnico delovanja. (Foto: A.K., arhiv DL)

Sevnica - Sevniški Tanin, podjetje, ki se uvršča v kemično industrijo, je lani ustvarilo nekaj več kot 17 milijonov evrov prihodka oz. šest odstotkov več od načrtovanega. Z nekaj manj kot 2,28 milijona evrov so presegli tudi za lani načrtovani dobiček. Družba uspešno prodira s svojimi novimi izdelki, med drugim je teh lani prodala za več kot polovico.

Direktor Tanina Sevnica Ivan Mirt je ocenil, da je bila odločitev, da se s proizvodnjo taninov usmerijo v živalsko prehrano, za katero so se odločili pred tremi desetletji, pravilna.

Ob nazadovanju usnjarstva so namreč takrat iskali nadomestne uporabe taninov oz. polifenolov, ki jih vrsto let uporabljajo kot dodatke za živalsko prehrano, z njimi pa tudi uspešno - predvsem v ekološki reji - nadomeščajo uporabo antibiotikov.

Ivan Mirt (Foto: P. P., arhiv DL)

Ivan Mirt (Foto: P. P., arhiv DL)

Tako se v podjetju z več kot 90-letno tradicijo predelave lesa in pridobivanja ekstraktov iz hrastovega ter kostanjevega lesa, ki izvozi devet desetin proizvodnje, ob svoji tradicionalni dejavnosti in navezanosti na potrebe usnjarstva vse bolj usmerjajo v razvoj in izdelavo na osnovi tradicionalnih lesnih učinkovin izdelanih preparatov.

Njihove tanine uporabljajo zdaj tudi pri izdelavi veterinarskih zdravil. Navedene učinkovine pa so tudi Taninova glavna niša za prihodnje, je opozoril direktor in dodal, da se usmerjajo tudi v enologijo.

V družbi vsa leta vlagajo v razvoj, nove izdelke in trženje. Lani so odprli nov obrat za ekstrakcijo učinkovin oz. antioksidantov, ki se uporabljajo v prehrani ljudi, letos pa nameravajo zagnati proizvodnjo butiratov oz. soli maslene kisline, ki jih skupaj s tanini uporabljajo za prehrano živali, je pojasnil.

Sicer pa pozitivno poslujejo vse od slovenske osamosvojitve, ko jih je prizadela izguba jugoslovanskih nabavnih trgov in so se morali preusmeriti drugam. Drugače letos načrtujejo 19,5 milijona evrov prodaje oz. dobro desetino več od lanske in približno dva milijona evrov dobička oz. dobiček podoben lanskemu.

V družbi, ki zaposluje nekaj več kot 120 ljudi, so lani na novo zaposlili štiri, letos pa nameravajo zaposliti še pet novih delavcev, je še navedel Mirt.

Med Taninovimi glavnimi trgi so države EU. Približno dve petini svojih izdelkov prodajo v Italiji, veliko tudi v Belgiji, Nemčiji, ZDA, na Nizozemskem in v Franciji, hkrati pa se z novo generacijo izdelkov širijo na nove svetovne trge, v Brazilijo, Indijo, Kitajsko in Rusijo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava